Home » Gjenoppbygging av regjeringen. Fratredelse av utenriksdepartementets leder etter skandalen med ektemannen – EURACTIV.pl

Gjenoppbygging av regjeringen. Fratredelse av utenriksdepartementets leder etter skandalen med ektemannen – EURACTIV.pl

by Catherine Monroe

Statsminister Jonas Gahr Støre avskjediget Anniken Huitfeldt som utenriksminister i forbindelse med børsskandalen. På denne måten ønsker hun å tie striden rundt ektemannens transaksjoner og den resulterende mulige interessekonflikten.

En måned etter at Arbeiderpartiet fikk et dårlig resultat i lokalvalget, sa statsministeren Jonas Gahr Støre besluttet i går (16. oktober) å gjenoppbygge regjeringen.

«Vi ønsker å gjøre endringer i teamet vårt for å forbedre resultatene våre,» sa han til media.

Valget ble vunnet av den tidligere statsministerens opposisjonskonservative parti Erna Solberg. Dette er den første slike seier for de konservative siden 1924.

Arbeiderpartiets dårlige resultat gjenspeiler delvis nordmenns økende mistillit til Arbeiderpartiet, som har vært innblandet i en rekke skandaler om mulige interessekonflikter mellom statsråder. Den mest kjente saken gjelder ektemannen til utenriksministeren Anniken Huitfeld.

I løpet av hennes periode som sjef for norsk diplomati kjøpte ektemannen aksjer i våpenselskapet Kongsberggruppen, selv om statsråden selv hevdet at hun ikke var klar over dette på det tidspunktet.

– Spørsmålet om kjøp og salg av aksjer og den mulige interessekonflikten som følge av dette er en av årsakene til Annikens oppsigelse, men ikke den eneste, sa Støre på en pressekonferanse og forklarte at han sa opp statsrådene og ikke de selv gikk av.

– Ingen av mine statsråder trakk seg av seg selv. Alle ønsker å bo på kontorene sine, bemerket han.

Huitfeldt blir nå en enkel parlamentsmedlem igjen og erstatter henne som utenriksminister Espen Barth Eide.

Eide har vært klima- og miljøminister i to år. Han var allerede utenriksminister i 2012-2013, ved slutten av embetsperioden til daværende statsminister og nåværende NATO-sjef. Jens Stoltenberg.

You may also like

Leave a Comment