Home » Han sydde for nordmenn, engelskmenn og trubadurer. En ekstraordinær historie om en revolusjonsgateskredder i 1905 [zdjęcia] – Nyheter Lodz

Han sydde for nordmenn, engelskmenn og trubadurer. En ekstraordinær historie om en revolusjonsgateskredder i 1905 [zdjęcia] – Nyheter Lodz

by Gunnar Garfors

Nyheter Lodz Mieczysław Maciejczak har nettopp feiret 61-årsjubileet for sin profesjonelle karriere. Selv om han skulle ha gått av i 10 år, kan han ikke. Arbeid er hans lidenskap, skreddersøm er fremfor alt å jobbe med andre mennesker. Mannen driver sin virksomhet i Rewolucji i 1905.

Mieczysław Maciejczak ble skredder takket være sin mor. Det var hun som overtalte ham til å studere i denne retningen. Han skaffet seg sin første kunnskap om skreddersøm i regionen Kielce, som han kommer fra. Takket være sin kone kom han senere til Lodz.

– Min bror Peter [wypowiedź oryginalna] Egentlig skulle han være skredder, men han ga opp. Moren min overtalte meg til å prøve denne jobben – sier Mr. Mieczysław i et intervju med TuLodz.pl.

Han sydde kostymer til trubadurene

Og det var slik det begynte. Først lære håndverket under veiledning av en mester, deretter svenneprøven. Mannen drev skredderforretning sammen med sin kone i mange år, først i Widzew. Han ble imidlertid ekspropriert fra lokalene. Han flyttet senere til 1905 Revolution Street. Han tok plassen til en avdød skredder.

Mr. Mietek jobbet med skreddersøm sammen med sin kone. Hun sydde kjoler, bluser, skjørt. Og han dresser eller kåper.

– Jeg pleide å være en veldig allsidig skredder. På den ene siden sydde jeg undertøy, på den andre siden for eksempel seler til hunder eller klær til fjellklatrere. Jeg utførte bestillinger fra senere vellykkede designere – minnes Mieczysław Maciejczak.

I rundt ti år jobbet Lodzer regelmessig med trubadurene. Han sydde etter hennes ideer. Det tok ham omtrent to uker å lage et antrekk.

Mannen jobbet også i England, for å forbedre tilstanden til familiebedriften dro han også til Norge. Der sydde han bunader, norske bunader, for eksempel.

– Det var i årene 2001 – 2003. Jeg dro dit av rent økonomiske årsaker – legger Mieczysław Maciejczak til. – På den tiden var det mangel på håndverkere i Norge, der ble jeg verdsatt. Jeg hadde også flotte forsyninger og materialer av veldig god kvalitet. Jeg husker at jeg sydde et skjørt som veide 20 kilo. Gullpynt påvirket vekten.

Katten Zizi er en lokal kjendis

En mann bør nyte sin pensjonisttilværelse i 10 år. Min kone gjorde det for to år siden. Mr. Mieczysław kan imidlertid ikke gjøre det. Det hun setter mest pris på med arbeidet sitt er kontakten med andre mennesker. Skreddersøm er først og fremst hans lidenskap.

– Før var det køer foran fabrikken. Vi ventet tre måneder på en gratis time, i dag dør dessverre skreddersøm ut – sier en innbygger i Lodz.

I dag er kunden annerledes. Jeg bestiller ikke ferdige antrekk. Han er mer interessert i konverteringer, små tjenester. En mann jobber på maskiner som husker mye. En av disse, laget på 1950-tallet, brukes fortsatt av ham i dag.

«Jeg er ikke ute etter en krone, jeg kommer hit for nytelsens skyld,» legger han til.

Sønnene prøvde å følge i foreldrenes fotspor, men hadde ingen evne til å skreddersy. Den ene tar for seg økonomi og historie, den andre handler om handel.

Zizi, en katt, følger ham hver dag i anlegget. Hun er en lokal kjendis og elsker å bli fotografert av forbipasserende. Kitty poserer villig for bilder, både med mesteren og bak vinduet.

You may also like

Leave a Comment