Home » Han ventet 22 år på denne prisen. Den norske forfatteren Jon Fosse mottar Nobelprisen i litteratur

Han ventet 22 år på denne prisen. Den norske forfatteren Jon Fosse mottar Nobelprisen i litteratur

by Gabriel Scott

Torsdag (5. oktober) offentliggjorde sekretæren for Svenska Akademien vinneren av Nobelprisen i litteratur. Dette er Jon Fosse, en norsk forfatter. Fredag ​​vil verdens oppmerksomhet rettes mot Oslo, hvor Den Norske Nobelkomité deler ut Nobels fredspris.

Som kritikere påpeker, kan man i arbeidet til årets nobelprisvinner i litteratur, den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse, se en fascinasjon for det vanlige, det normale, sakteflytende livet og opplevelsen av ensomhet. Han ble anerkjent «for innovative skuespill og prosa som gir uttrykk for det uutsigelige.»

Folk har snakket om det siden 2005

Et overrasket sukk – det er reaksjonen fra journalister og publikum i Handelshallen til Svenska Akademien etter kunngjøringen av dommen som gir den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse Nobelprisen i litteratur. Som allmennkringkasteren NRK minner om, ventet Fosse 22 år på Nobelprisen i litteratur. Navnet hans dukket først opp i spekulasjoner i 2001 takket være den norske avisen Aftenposten. Dagsavisen Berhens Tidende var i 2005 overbevist om at Nobelprisen skulle gå til Fosse. I 2013 var forfatteren på toppen av bookmakernes liste, for senere å bli en litt glemt kandidat.

Jon Fosse ble født 29. september 1959 i Haugesund. Han vokste opp i Strandebarm i Hordalandsregionen – på vestkysten av Norge, og derfor lokaliserer han ofte handlingen til verkene sine i denne virkeligheten.

Han debuterte i 1983 med romanen «Raudt, svart», kort tid etter ga han ut boken «Stengd gitar» (1985) og diktvolumet «Engel med vatn i augene» ( Engel med vann i øynene) (1986). . Hans første skuespill «Og aldri skal vi skiljast» («Og vi vil aldri bli separert») ble fremført i 1994. I 1989 skrev han en barnebok «Uendelig seint» sammen med Alf-Kare Berg, som han fikk den litterære prisen for barnelitteratur på nynorsk (Den Nynorske barnelitteraturprisen). Dette var den første av mange priser som hedret Jon Fosse.

Han er forfatter av romaner, dikt, barnebøker, essays og skuespill. Fosses bøker er oversatt til over 40 språk, inkludert polsk, og skuespillene hans har blitt fremført på over 120 scener rundt om i verden. Ukeavisen «Die Woche» skrev om hans betydning: «I begynnelsen var det Henrik Ibsen, så var det ingenting, og nå har vi Jon Fosse».

Fosse skriver på nynorsk («nynorsk») – en av de to offisielle skrivestandardene i norsk språk. Den andre standarden er den mye mer populære Bokmal. Nynorsk kommer fra folkedialektene på Vestlandet og regnes for å være mer «ekte» (uten danske påvirkninger). Variant av norsk. Fosse skriver ikke bare bøker, men oversetter dem også til nynorsk (inkludert verk av Federico García Lorca). Han er forfatter av «oversettelsen» av diktet «Peer Gynt» av Henrik Ibsen på bokmal til nynorsk. Siden 1994 har han gitt ut magasinet «Bok» sammen med en annen norsk forfatter, Jan Kjarstad. Han har også viktige verv i norske forfatterforeninger.

«Fosses forfatterskap fenger leseren»

I 1994 debuterte Fosse på scenen på Den Nationale Scene i Bergen (Den Nationale Scene) med stykket «Og aldri skal vi skiljast» («Og vi blir aldri skilt»). Siden den gang har han skrevet 25 skuespill. Hans mest kjente dramaer er «Namnet» (Navnet) (1995) og «Barnet» (Barnet) (1997). I 1999 mottok han Dobloug-prisen og åtte år senere Nordens pris fra Svenska Akademien. I 2015 mottok han Nordisk Råds Litteraturpris for sin trilogi – romanene «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvavd». I 2022 var hans sjudelte «Septologia», kalt Fosses magnum opus, på kortlisten over nominerte Booker-priser.

«Fosses forfatterskap fenger leseren, det er noe der leseren forsvinner som en vind i mørket. (….) Stemmen hans er umiskjennelig», skrev en annen norsk forfatter utpekt som nobelkandidat, Karl Ove Knausgard, om «Septologia». Det første bindet av denne boken er nettopp utgitt på polsk, oversatt av Iwona Zimnicka, av ArtRage Publishing.

«Romanens helt, Asle, maler og enkemann, bor alene i et hus på Dylgja. De eneste han fortsatt ser er naboen Asleik, fisker, og Beyer, gallerist i Björgvin, noen timers kjøretur sørover. I Bjorgvin bor det også en annen Asle, hans dobbeltgjenger, eller kanskje en skygge eller en andre versjon av det samme livet? Den første av dem ble religiøs, sluttet å drikke og lyktes, den andre fikk en vanskeligere skjebne. Alt fører sakte til et møte mellom de to malerne. I denne rytmisk fengslende, hypnotiske prosaen stiller Fosse grunnleggende spørsmål: Hva gjør oss til den vi er? Hvorfor lever vi et slikt liv og ikke et annet? Ved hjelp av tilbakeblikk skildrer den norske mesteren livene til begge malerne, og skaper et bevegelig bilde av menneskets eksistens. «+Septologia+ snakker om de viktigste temaene: kunstens natur, Gud, forgjengelighet, avhengighet, kjærlighet og død», skriver det polske forlaget.

Fosse sier selv at rytmen er det viktigste for ham når han skriver prosa. Han gir ofte avkall på skikkelsen til en allvitende forteller og forteller historier gjennom karakterenes monologer. Karakterene hans snakker sparsomt og gjentar ofte replikkene sine. Handlingen i verkene hans utvikler seg sakte – det som betyr noe her er spenningen mellom karakterene, ikke hendelsene. Jon Fosse er fascinert av hverdagen og ensomheten. Karakterene hans sliter med følelsesmessig kulde og manglende evne til å knytte mellommenneskelige bånd. De syv delene av «Setologia» omfatter 1250 sider.

«Litteratur er skapt gjennom inspirasjon»

Igor Kierkosz skrev om Fossem i Tygodnik Powszechny: «Han er en dypt religiøs kristen, men han er ikke interessert i å håndtere de brennende problemene i den moderne verden.» Videre mener han sterkt at litteratur ikke kommer fra et nøye perspektiv planlagt arbeid. , men snarere fra inspirasjon som kommer til ham under et ekstrarasjonelt mysterium. Det høres ikke ut som beskrivelsen av en som kunne skrive en roman som dekker det moderne samfunnets behov. (…) Og så er det det faktum at hans magnum opus, syvbindets +Septologia+, i praksis bokstavelig talt utgjør noen få endeløse, loopede setninger og et plot med bare noen få historielinjer, som i bunn og grunn ikke er Dette fører til noen konkrete konklusjoner eller en eller annen sosiopolitisk refleksjon. -kulturell, noe som ville rettferdiggjøre bokens enorme størrelse. For det skal også sies at det hele er skrevet på flere hundre snegleaktige sider, som på et innfall. Imidlertid tilbyr denne boken «til tross for all logikk – en av de rikeste og mest næringsrike leseopplevelsene i dag.»

Fosses nyeste verk er stykkene «Slik var det» (2020), «I svarte skogen inne» (2023) og «Kvitleik» (2023).

Mens han kjørte, mottok Jon Fosse oppfordringen om å annonsere sin Nobelprisutdeling og lovet å kjøre forsiktig hjem til Haugesund (Sørvestlandet). – Vi har allerede begynt å snakke om praktiske spørsmål og Nobeluken i desember – sa Mats Malm, sekretær ved Svenska Akademien. I et intervju med Dagbladet sa forfatteren og dramatikeren at han var «veldig, veldig glad, men også litt skremt av oppmerksomheten som følger med å bli tildelt Nobelprisen».

Nobels fredspris

Ifølge Den norske Nobelkomité var det i år 305 nominasjoner for 212 personer og 93 organisasjoner. Dette er det laveste antallet meldinger siden 2019. I rekordåret 2016 ble det innvilget hele 376 forslag.

Nominasjoner til Nobels fredspris er hemmelige i 50 år, men noen ganger sender forfatterne deres, inkludert: Medlemmer av nasjonale parlamenter inn sine forslag. Det er derfor kjent at norske politikere i år rapporterte blant annet: den russiske opposisjonsfiguren Alexei Navalnyj, den norske NATO-generalsekretæren Jens Stoltenberg og klimaaktivistene Greta Thunberg fra Sverige og Vanessa Nakate fra Uganda.

I Polen nominerte senatet Great Orchestra of Christmas Care til Nobels fredspris på vegne av 37 senatorer.

I fjor pekte mange politikere på kandidaturet til den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky.

Førstkommende mandag (9. oktober) kunngjøres vinneren av Nobelprisen i økonomiske vitenskaper i Stockholm, et felt som ikke er nevnt i Nobels testamente. Av denne grunn kalles Laurel også offisielt «Bank of Sweden Award». Alfred Nobel.

Årets nobelprisvinnere vil bli rikere enn sine forgjengere. På grunn av den gode økonomiske situasjonen til fondet som pengene betales fra, besluttet Nobelstiftelsen i september å øke verdien av prisen fra 10 millioner kroner til 11 millioner kroner. Uoffisielle årsaker inkluderer en lavere valutakurs på den svenske kronen mot store valutaer og inflasjon.

I anledning «Nobel Calling»-uken åpnet Nobelprismuseet i Stockholm en tverrsnittsutstilling «Sopp – sopp og kunst og vitenskap» i helgen. Besøkende kan blant annet: Høre fragmenter fra boken «Day House, Night House» av Olga Tokarczuk, vinner av Nobelprisen i litteratur 2018, om sopp.

Nobelprisutdelingen finner sted i Stockholm og i Oslo (Nobels fredspris) på årsdagen for Alfred Nobels død 10. desember. Vinnerne får også en gullmedalje og et kalligrafert diplom.

You may also like

Leave a Comment