Home » Helmuts Bēķis: Prostatakreftpolitikk i Latvia – vent på metastaser og start deretter behandling

Helmuts Bēķis: Prostatakreftpolitikk i Latvia – vent på metastaser og start deretter behandling

by Thure Lindhardt

Foto: reklame

Forfatter: Helmuts Bēķis, direktør for Movember Latvija Foundation

Trenger Latvia menn i arbeidsfør alder? Et slikt problem virker kanskje ikke logisk, men det oppstår fordi det er nært knyttet til detaljene i den demografiske situasjonen og gjeldende statlige retningslinjer for behandling av prostatakreft, den vanligste onkologiske sykdommen hos menn i Latvia.

Nyhetene

Urbanovich: Vi må forberede oss på hva som kan skje hvis …

12 timer

Praktisk talt

Ukjent eller privat anrop: for å svare trygt?

6 timer

cocktail

TEST: Velg en rev og finn ut hvor ansvarlig og pålitelig du egentlig er!

8 timer

Les andre nyheter

I Latvia utvikler mer enn 1200 menn prostatakreft hvert år (grafisk). Prostata eller prostata helse er en av hjørnesteinene i en høykvalitets manns liv. Det som gjør situasjonen ganske merkelig er at siste generasjons legemidler/behandling av høy kvalitet først tilbys når pasienten har begynt å metastasere.

En slik politikk fører til at antallet menn, som etter fylte 49 år (se Befolkningsstrukturen til den latviske befolkningen, 2020) reduseres raskere og er mindre enn kvinners, useriøst og useriøst reduseres ytterligere. Antall kvinner i Latvia er 145 763 (7,6 %) høyere enn for menn. Og denne store forskjellen er spesielt merkbar hos personer over 49 år. I Latvia er det for eksempel 12 000 flere kvinner enn menn i aldersgruppen 50 til 59 år. I aldersgruppen over 85 år er det allerede rundt 3,5 ganger flere kvinner enn menn.

ANDRE LES NÅ

Tidlig diagnose redder ikke alle
Selvfølgelig er enhver mann over 45 år forpliktet til å oppsøke lege selv og forsikre seg ved førstegangsundersøkelsen om at han ikke er i fare for prostatakreft. Hvis denne tilstanden oppdages i familie og nære slektninger, anbefales det at de sjekkes enda tidligere. Dessverre, til tross for tidlig behandling, fortsetter 20-30% av pasientene å utvikle sykdommen.

Disse pasientene har gjort alt som står i deres makt for å bekjempe sykdommen – de kom til legen i tide og tok seg av helsen, men det forventede resultatet har ikke inntruffet og det er behov for statlig støtte i den videre behandlingsprosessen. Statistikk viser at rundt 20 % av prostatakreftpasienter er aggressive og fortsetter å utvikle kreft, med offentlige utgifter til behandling og omsorg mange ganger høyere og økonomisk aktive personer i arbeidsfør alder går tapt.

For tiden må en gruppe pasienter med aggressiv prostatakreft (gjennomsnittlig rundt 50-80 per år) vente på metastasering for å starte adekvat behandling – slike pasienter har vært tilgjengelige i Europa i 3 år, men de får fortsatt ikke betalt i Latvia .

Pasienter som allerede har fått standardbehandling og lider av en aggressiv sykdom med raskt innsettende metastaser har tilgang til effektive androgenreseptorhemmere i Europa. For pasienter for egen regning gir dette stoffet, som forlenger livet betydelig, forlenger metastaser, lindrer smerte, begrenset mobilitet og komplikasjoner, arbeidsevne, det er nesten umulig å betale.

Det er absolutt urettferdig at i Litauen og Estland har de samme pasientene fått betalt for behandling med de mest moderne medisinene i flere år, men i Latvia – fortsatt ikke liste over refusjonsberettigede medisiner i Latvia så snart som mulig.

Prisen for kvalitetsmedisiner er to år
Ifølge eksperter på diskusjonen «En ny utvikling innen prostatakreftbehandling» organisert av Latvian Association of Urologists og Movember Latvija Foundation i begynnelsen av oktober, kan menn med aggressiv prostatakreft leve mer enn 2 år med den siste generasjonen medikamenter. Dette er avgjørende i en situasjon der gjennomsnittlig levealder for menn i Latvia allerede er 10 år lavere enn for kvinner.

Jo tidligere diagnosen stilles, desto raskere og bedre er behandlingen for prostatakreftpasienter. Staten må stå opp for disse mennene og gi dem adekvat og effektiv behandling da dette vil flytte pasienten bort fra den vanskeligste og mest moderne fasen av prostata onkologi når pasientens tilstand er som verst. Derfor er det ifølge European Screening Program mye mer effektivt å investere offentlige midler i behandling av tidlig stadium av kreft.

RELATERTE ARTIKLER

I henhold til retningslinjene og anbefalingene fra European Association of Urologists, er neste trinn i vellykket behandling av prostatakreft betaling av en magnetisk resonansavbildningstjeneste for hver pasient som mistenkes for å ha en ondartet prostatasvulst. Dette ville forhindre unødvendige biopsier og andre unødvendige undersøkelser, samt bortkastede utgifter. Det pedagogiske arbeidet skal også videreføres slik at hver mann som har fylt 45 år går til legen uten særlig oppmuntring.

De siste årene har diagnostisering og behandling av prostatakreft, så vel som onkologi generelt, blitt bedre. For å fortsette det som er startet, er det nødvendig å gi alle prostatakreftpasienter i Latvia de nyeste behandlingene og medisinene for å sikre at menn i Latvia lever lenger, og statens hovedrolle er å gi legemidler til menn med aggressiv prostatakreft uten å vente på metastaser.

Synspunktene i denne publikasjonen er forfatterens og gjenspeiler kanskje ikke synspunktene til LA.LV-redaktører.

fag

You may also like

Leave a Comment