Home » Hunder: Norge forbyr avl av to raser

Hunder: Norge forbyr avl av to raser

by Peter Østbye

Den ene har en hodeskalle som er for liten, den andre en snute som er for flat… Fordi egenskapene som gjør dem så kjærlige også er årsaken til plagene deres, har Norge tatt den enestående beslutningen om å forby avl av to raser av hunder.

«En tung bagasje når det gjelder sykdommer»

I en klar kjennelse har Oslo domstol forbudt avl av engelsk bulldog og Cavalier King Charles Spaniel med den begrunnelse at det vil påføre dem lidelser uforenlig med dyrevelferdsloven. Hyllet av dyrerettighetsaktivister og kritisert av oppdrettere, kommer dommen midt i en økende debatt på planeten: Går jakten på «søthet» for kjæledyr på bekostning av deres velvære? «Mange av våre gjeterraser er sterkt innavlet og har en tung bagasje av sykdom«, forklarer til AFP Åshild Roaldset, presidenten i Norsk Dyreforening, bak søksmålet mot hundeforeninger og enkeltoppdrettere.»Vi må endre måten vi oppdrar hunder på. Måten vi gjorde det på kan ha vært bra for 50 år siden, men det er ikke tilfelle i dag«, Hun sier.

Mange engelske bulldoger ble født i Norge ved keisersnitt

På grunn av blodforholdet har de to rasene utviklet arvelige tilstander som rammer de fleste, om ikke alle, mennesker. Listen er lang. Patibulær hund – men mild – spesielt populær i tegneserien Tweety og Sylvester og knyttet til ånden til engelsk motstand under andre verdenskrig, akkumulerer den engelske bulldogen luftveisproblemer på grunn av sin flate snute, men også dermatologiske problemer, reproduktive og ortopediske. Mer enn halvparten av disse stordanene født i Norge det siste tiåret har blitt forløst ved keisersnitt. «Rasens genetiske manglende evne til å føde naturlig er i seg selv en årsak til at Bulldogen ikke lenger brukes i avl.« estimerte dommerne.

En engelsk bulldog. Kilde: SEBASTIAN WILLNOW / dpa-Zentralbild / dpa Picture Alliance via AFP

Når det gjelder Cavalier King Charles – som har fanget hjertene til mange skikkelser gjennom historien, som Louis XIV, Ronald Reagan og Sylvester Stallone – betyr fysikken hans at de ofte opplever hodepine fra en underdimensjonert hodeskalle, hjertesvikt eller til og med øyeproblemer . For Roaldset driver mangelen på genetisk mangfold på global skala direkte disse rasene til utryddelse. «Og det vil være smertefullt for dem fordi de vil ha flere og flere sykdommerhevder hun.

Frykten for kjøp uten tilsyn i utlandet

Dommen av 31. januar, som det er anket mot, er ennå ikke rettskraftig, men har skapt forundring blant sakkyndige. «Det sies at hunder er født med hodepine. jeg kan ikke tro det«sa Lise Gran-Henriksen, oppdretter gjennom 25 år, mens hun så et halvt dusin av Cavalier King Charles Spaniels på isen utenfor hjemmet sitt i Oslo.»I så fall ville de ikke vært så heldige. De er glade hunder som går rundt og ser sunne ut – for det er de.« forsikrer hun.

Samlet sett stiller ikke eksperter spørsmålstegn ved «utfordringer«at de to rasene kolliderer, men tror de kan overvinne det ved å praktisere selektiv avl med dyr som er screenet gjennom flere tester. Og så, understreker de, forbyr dommen ikke besittelse, salg eller til og med import av bulldogger og kavalerer, men bare avl deres Anne Grethe Holen går tur med sin bulldog Oscar i en park i Oslo og frykter derfor tilstrømningen av «Hunder uten papirer«Jeg er fra»Puppy Mills«er i utlandet».Etterspørselen vil ikke tørke ut, men hundene som selges vil bli mye sykere«, spådde hun.»De er ikke underlagt noen veterinærforskrifter og ingenting er kjent om deres avstamning.«.

For Humane Society hviler frelsen til de to rasene på å krysse dem med andre hunder for å utrydde deres genetiske svakheter. «Hvis Cavalieren ender opp med en litt romsligere hodeskalle for å få plass til hjernen hans, vil han forbli den søteste hunden i verden.«tror fru Roaldset.»Og når bulldogen blir mindre rynkete, med litt lengre snute og et mer robust skjelett, blir den ikke en forferdelig hund og den forblir fortsatt en bulldog.«.

You may also like

Leave a Comment