Home » Hva er kjent om Gøteborg-eksplosjonen?

Hva er kjent om Gøteborg-eksplosjonen?

by Thure Lindhardt

Minst 16 personer ble skadet tirsdag morgen etter at en bygård ble revet og fraktet til et sykehus i Gøteborg, som ifølge politiet hadde ikke-naturlige årsaker.

Hva er kjent om denne hendelsen?

Hva skjedde?

Ifølge politiet kom de første meldingene om eksplosjon og brann inn ved 16-tiden. 48 minutter om morgenen. Hendelsen fant sted i et bolighus på Övre Husargatan i Annedal. 16 personer ble innlagt skadet og mer enn hundre måtte forlate hjemmene sine.

Brannvesen, politi og ambulanse rykket raskt ut til ulykkesstedet, og brannen var ikke under kontroll på lenge.

Politiet har startet en foreløpig etterforskning om «riving som setter samfunnet i fare». Det gjennomføres også en teknisk utredning av bygget.

Hvem led

Etter innledende meldinger om opptil 25 skadde, bekreftet Sahlgrenska universitetssykehuset sent tirsdag morgen at minst 16 personer skadd i eksplosjonen var innlagt.

– Totalt 16 personer ble innlagt, fire av dem ble alvorlig skadd og resten alvorlig skadd, sier talskvinne for sykehuset Ingrid Fredriksson.

Blant de fire hardt skadde er tre kvinner over 60, 70 og 80 år og én mann over 50 år. En av de lettere skadde er en brannmann.

I tillegg er over hundre innbyggere evakuert fra hjemmene sine. Mer enn 50 mennesker flyktet til en kirke i nærheten, noen ble sjokkert og frosset da de flyktet fra leiligheten i bare pyjamas eller badekåper.

Beboerne som ble evakuert tirsdag kveld kunne fortsatt ikke reise hjem og måtte bo på hotell. Noen leiligheter er sterkt skadet og det vil ta lang tid å reparere.

Hva opplevde beboerne i bygården?

Vitner og beboere i bygningen sa at eksplosjonen vekket dem og de måtte flykte ned en røykfylt trapp.

«Vi la merke til det da. Så luktet jeg det. Jeg gikk rundt i leiligheten og lette etter noe som kunne ha tatt fyr. Da våknet en av døtrene mine og vi hørte skrik på gårdsplassen, sa en beboer i bygget. «Jeg tok treåringen min i hånden og seksåringen min i hånden, trakk pusten dypt og løp ned en mørk og røykfylt trapp ned gårdsplassen.»

I noen ble beboerne reddet av brannmenn, andre klatret gjennom vinduene med selvlagde tau.

«Vi bor i andre etasje. – Mannen min bandt tauene og det var slik vi slapp unna, sa en kvinne.

Hva forårsaket eksplosjonen?

Det er foreløpig ikke klart hva som forårsaket eksplosjonen, men politiet sa på en pressekonferanse at de ikke trodde eksplosjonen var forårsaket av naturlige årsaker.

Er det noen mistenkte?

Politiet har foreløpig ikke gitt noen opplysninger om mulige mistenkte.

Hvordan var reaksjonen til politikerne?

Statsminister Stefan Löfven sa på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at eksplosjonen «påvirket hele landet».

Selv om det ikke ble bekreftet at eksplosjonen var et resultat av kriminell aktivitet, sa Löfven at han forsto at befolkningen var skremt.

– Det er forståelig at folk er bekymret, redde og sjokkerte. Derfor er det ekstremt viktig at vi alle kommer sammen som et samfunn, sa statsministeren.

Hvor ofte skjer slike hendelser i Sverige?

De er generelt ikke vanlige. Bruken av eksplosiver og våpen til kriminelle grupper har imidlertid økt de siste årene. Kriminologer peker på en økende trend mot vold og harme blant gjengmedlemmer.

De fleste eksplosjoner er rettet mot tomme bygninger eller kjøretøy, så det kan konkluderes med at poenget ikke er å skade mennesker. Skader er relativt sjeldne, men forekommer likevel.

Laget av thelocal.se og svt.se

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Hva er kjent om Gøteborg-eksplosjonen?

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment