Home » Hva er studentutveksling og hvor kan du studere i utlandet?

Hva er studentutveksling og hvor kan du studere i utlandet?

by Peter Østbye

Studentutvekslingen sidestilles ofte med Erasmus+-programmet, men det er ikke det eneste prosjektet som gjør det mulig for ambisiøse studenter å studere i utlandet. Hvilke andre utvekslingsmuligheter kan polske studenter bruke og hva innebærer det egentlig? Her finner du alt du trenger å vite.

Erasmus – det mest populære studentutvekslingsprogrammet

Det er ingen tvil om at Erasmus+ er det mest populære utvekslingsprogrammet for studenter og nyter størst anerkjennelse blant potensielle studenter.

Prosjektet gjør det mulig for studenter å studere eller praktisere i alle EUs medlemsland samt på Island, Liechtenstein, Norge, Nord-Makedonia, Serbia og Tyrkia.

De som slutter skriver under på bindende kontrakter som de blant annet får: Økonomisk støtte utbetalt i euro. Beløpet avhenger av landet reisen er planlagt til og vilkårene som presenteres av universitetet.

Vi skriver mer om Erasmus+-programmet her.

Erasmus

CEEPUS – Central European University Exchange Program

Et alternativ til Erasmus+ inkluderer: CEEPUS-programmet, det nest største utvekslingsprogrammet for utenlandske studenter i Europa. Som en del av dette prosjektet kan studentene reise til sentral- og østeuropeiske land som Albania, Østerrike, Bulgaria, Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Montenegro, Tsjekkia, Nord-Makedonia, Moldova, Romania, Slovakia, Slovenia, Serbia og Ungarn. Det er også mulig å delta på Universitetet i Pristina i Kosovo.

CEEPUS-programmet kan brukes av studenter, doktorgradskandidater og forskningsassistenter. Vanligvis varer utvekslinger under dette programmet 3 til 10 måneder. Deltakere mottar stipender, mengden av disse varierer avhengig av destinasjonslandet.

For eksempel koster en tur til Bulgaria for semesteret 2023/2024 250 bulgarske leva (ca. PLN 600) per måned, i Kroatia er det 173 euro (ca. PLN 800), selv om deltakerne også får gratis overnatting og måltider. Forholdene avhenger derfor sterkt av avreiselandet og kan sees på programmets nettside.

CEEPUS

NAVE

Som en del av studentutvekslingsprogrammet organisert av National Agency for Academic Exchange, kan du reise til land som Bulgaria, Kina, Kroatia, Tsjekkia, Egypt, Japan, Kasakhstan, Nord-Makedonia, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Taiwan , Tunisia, Ukraina, Ungarn eller Vietnam.

Turene arrangeres innenfor rammen av bilaterale avtaler og bilateralt samarbeid mellom de nevnte landene. Utvekslingen kan vare mellom 3 dager og opptil 12 måneder i det valgte studieåret.

Personer som deltar på utveksling kan få stipend dersom tilsvarende avtale er inkludert i kontrakten. Størrelsen på stipendet avhenger av avreiselandet og statusen til personen som forlater landets akademiske karriere.

Søknad om deltakelse i studentutveksling på vegne av NAWA kan sendes direkte på Nasjonalt organ for studentutvekslings nettsider.

NAVE

AIESEC

AIESEC er en studentorganisasjon som fokuserer på å fremme internasjonal studentutveksling og yrkeserfaring. Selskapet ble grunnlagt i Belgia i 1948 og opererer i dag i over 120 land rundt om i verden.

Hovedmålet til AIESEC er å utvikle lederegenskaper blant unge mennesker og fremme internasjonal forståelse og samarbeid. For å nå disse målene organiserer AIESEC studentutvekslingsprogrammer, internships i utlandet og sosiale prosjekter som gjør det mulig for unge mennesker å få profesjonelle og kulturelle erfaringer i utlandet.

AIESEC jobber på frivillig basis og drives av studenter. Strukturen er basert på lokale komiteer som opererer på universiteter og byer rundt om i verden. AIESECs hovedkvarter ligger i Rotterdam, Nederland.

Et av AIESECs mest kjente programmer er Global Volunteer-studentutvekslingsprogrammet, hvor unge kan reise til utlandet for å jobbe som frivillige i sosiale prosjekter.

Lærere i Global Teacher-programmet kan også dra nytte av utvekslingen. Det er også mulighet for å gjennomføre praksisplasser som en del av Global Talent-programmet for å utvikle nye ferdigheter.

Retningen på turen og dens varighet avhenger av det valgte prosjektet. Alle som er interessert i utveksling kan søke direkte på prosjektets hjemmeside.

AIESEC

AU-par

En au pair er en ung person, vanligvis mellom 18 og 30 år, som kommer til et fremmed land for å bo og hjelpe til med å passe barn i bytte mot overnatting, mat og en liten lønn. Dette er en type kulturutveksling som gjør at unge mennesker kan bli kjent med et nytt land og få erfaring med omsorg for barn i en vertsfamilie.

Hovedmålene for Au Pair-programmet er:

  • Barnepass – au pairen har ansvar for å ta vare på barna i vertsfamilien. Plikter kan omfatte å leke med barn, hjelpe til med lekser, tilberede måltider for dem og ta vare på dem mens foreldrene er borte.
  • Kulturutveksling – au pairen har muligheten til å lære om vertsfamiliens kultur og livsstil mens de deler sin egen livsstil. Det kan også være en mulighet til å lære et fremmedspråk og oppleve livet i utlandet.
  • Personlig utvikling – au pair-programmet støtter unge mennesker i å utvikle omsorg, organisasjonsevne og samarbeidsevner. Det er også en mulighet til å få selvtillit og selvstendighet.

En au pair bor vanligvis hos en vertsfamilie i flere måneder eller til og med et år. Programmet er veldig populært over hele verden – reise til forskjellige deler av verden er mulig.

Detaljer om au pair-programmet kan variere avhengig av land og vertsfamilie. Byråer som plasserer au pairer for vertsfamilier gir detaljert informasjon og kontraktsvilkår.

AU-par

Forbered deg før du studerer i utlandet

De fleste student- og kulturutvekslingsprogrammer innebærer å betale rabatt for å delta i prosjektet. Vanligvis overføres midler i valutaen til avreiselandet, som krever en konto i en bestemt valuta.

Motta stipend i utenlandsk valuta, bruke det i mållandet og lignende Valutakurser – Alt dette kan virke komplisert i begynnelsen. Det finnes imidlertid hjelp Cinkciarz.pl multi-valuta korttakket være at du kan betale over hele verden i over 160 valutaer til attraktive betingelser.

Betalinger er ikke forskjellig fra de i Polen – kortinnehaveren kan betale tradisjonelt, kontaktløst eller via telefon eller klokke. Han får også tilgang til gratis valutakontoer hvor han kan motta belønninger. En ubestridelig fordel med Cinkciarz.pl multi-valuta-kortet er fraværet av skjulte avgifter og forpliktelser, noe som gjør det til det ideelle valget for studenter som planlegger å studere i utlandet.


You may also like

Leave a Comment