Home » Hvis vi vil at Ukraina skal forsvare seg mot nok et russisk angrep, må vi sende militær støtte til det

Hvis vi vil at Ukraina skal forsvare seg mot nok et russisk angrep, må vi sende militær støtte til det

by Catherine Monroe

Mest sannsynlig vil nymobiliserte russiske enheter bli sendt til Ukraina i løpet av de kommende ukene; Hvis vi vil at Ukraina skal forsvare seg mot nok et massivt russisk angrep, må vi hjelpe det og sende militær støtte dit, sa president Andrzej Duda fredag.

I et intervju med TVP uttrykte presidenten håp om at hans oppfordring til økt bistand til Ukraina, annonsert på World Economic Forum i Davos, ville bli hørt.

Han understreket at det var allment kjent at «Russland har mobilisert tropper de siste månedene,» at folk «ble samlet over hele Russland for å bli trent og sendt til Ukraina for å kjempe.»

«Det er klart at disse nymobiliserte russiske enhetene mest sannsynlig vil bli sendt til Ukraina i løpet av de neste ukene. Dette vil mest sannsynlig innebære en russisk offensiv, sa presidenten.

Han la til at det var en «observerbar prosess, og det er like klart i dag at hvis vi vil at Ukraina skal forsvare seg mot nok et massivt russisk angrep, må vi støtte Ukraina, styrke det og sende militær støtte».

Presidenten la merke til at Tyskland er «motvillige» til å overføre Leopard-tankene til Ukraina og samtykker i at andre land skal overføre disse tankene til Ukraina, og uttalte at to punkter bør understrekes her.

Det første spørsmålet som skal stilles er om Tyskland, som produsent av Leopard-tanker, ville gå med på at landene som kjøpte disse tankene kunne gi dem videre til en tredjepart, nemlig Ukraina. «Og det andre problemet er spørsmålet om å gå inn i donasjonen» – la han til.

Presidenten husket at på et nylig møte i Lviv ba Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy ham om å overlevere Leopard-tanks til Ukraina og sette i gang handling for å «samle» dem for Ukraina blant NATO-allierte.

«Dette skjer akkurat nå, og spørsmålet er hvem som vil bli med i denne aksjonen. Vi ønsker å opprette minst én panserbrigade, sa presidenten. Han la til at Polen tilbød et tankselskap fordi vi kunne tilby det «uten å sette våre militære ressurser og sikkerhet i fare.»

Presidenten sa at Polen ønsket at så mange land som mulig skulle bli med i aksjonen slik at Ukraina ville få en stor pansret enhet av moderne stridsvogner «som vil være en stor styrke på slagmarken». «Dette er veldig viktig, spesielt i tiden fremover,» la han til.

Den 11. januar kunngjorde president Duda i Lviv at Polen hadde bestemt seg for å overføre et selskap med Leopard 2-stridsvogner (10-14 stridsvogner) til Ukraina som en del av å bygge en internasjonal koalisjon om denne saken. Presidenten påpekte at det var viktig for den internasjonale koalisjonen å stille med et så antall stridsvogner at de sammen ville utgjøre en betydelig kampstyrke – som han hadde antydet ville være en brigadekampgruppe.

Siden leopardene er produsert av Tyskland, er det avgjørende at det landet godtar å ta dem til et annet land som ikke er NATO. Forbundsvisekansler og økonomiminister Robert Habeck fra De Grønne sa til nyhetskanalen WELT: «Det er riktig at andre land, hvis de ønsker å hjelpe, ikke blir hindret og deres hjelp ikke stoppes».

Pentagon og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykte også støtte til initiativet for å utstyre Ukraina med moderne stridsvogner. Den britiske statsministeren Rishi Sunak har kunngjort at han vil donere britiske Challenger 2-stridsvogner til Ukraina.

Nok et møte i Ukrainas forsvarskontaktgruppe med 50 land ble holdt fredag ​​på den amerikanske basen i Ramstein, Tyskland, ledet av USAs forsvarsminister Lloyd Austin. Den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius sa at spørsmålet om eksportlisenser for Leopard 2-tankene var diskutert, men ikke avgjort, og «alle fordeler og ulemper bør veies veldig nøye».

Leopard 2 er en hovedstridsvogn produsert av det tyske selskapet Krauss-Maffei Wegmann. Dens første versjoner gikk i tjeneste med den tyske hæren i 1979-1980; Siden den gang har det blitt laget nye versjoner av kjøretøyene. For tiden brukes Leopard 2-er av mange europeiske land, inkludert Tyskland, Polen, Tyrkia, Spania, Hellas, Danmark og Norge, samt av ikke-NATO-land – for eksempel Sverige, Finland, Østerrike og Sveits.

You may also like

Leave a Comment