Home » Hviterussland innfører forbud mot import av landbruks- og matvarer fra Polen

Hviterussland innfører forbud mot import av landbruks- og matvarer fra Polen

by Thure Lindhardt

Agnieszka Maliszewska, direktør for det polske meierikammeret, snakket om konsekvensene av å innføre Green Deal for ŚwiatRolnika.info-portalen.

Vår samtalepartner innrømmer at Green Deal kan påvirke polsk landbruk og meierimarkedet, men understreker at vi må gjennomføre disse planene. Det viktigste blir da å planlegge endringene på en slik måte at bøndene føler minst mulig av dem og samtidig får tilskudd.

ŚwiatRolnika.info: Er den polske melkesektoren eller melkeprodusentene redd for de kommende endringene i forbindelse med europeisk politikk på området for den såkalte Green Deal?

Agnieszka Maliszewska: Jeg er overbevist om at vi ikke snakker nok om det i opinionen. Vi snakker for lite om det i forbrukersammenheng, fordi Green Deal vil medføre mange endringer når det gjelder hvordan landbruket som helhet fungerer, men også meierisektoren. Vi må leve opp til svært høye ambisjoner, som Europaparlamentet setter enda mer enn det som i utgangspunktet ble akseptert og presentert. For det andre er det mange karbonfotavtrykkspørsmål, eller en som er nært knyttet til Green Deal, nemlig jord-til-bord-strategier og biologisk mangfold, som vil fortsette å påvirke meierisektoren. Forbrukeren forventer mat av høyeste kvalitet, men vi må også huske at slik mat er dyrere. Matproduksjonen blir nå dyrere på grunn av stigende priser på vedlikehold og drift av gårder. I tillegg vil alle ambisjonene til Green Deal gjøre europeisk, ikke bare polsk, mat enda dyrere.
Vi kommuniserer allerede tydelig til bøndene at de står overfor alvorlige endringer, som vil påvirke dem fremfor alt i landbrukssektoren, men også forbrukerne, at europeisk mat vil bli dyrere og dyrere. Det er kostnadene ved en grønn omstilling av europeisk landbruk.

ŚwiatRolnika.info La meg si at jeg er enig med deg. Vel, la oss slå på nyhetene og det er praktisk talt ingen informasjon om Green Lada, eller om «Fra gård til bord»-strategien eller om Fit For 55-politikken. Det er imidlertid andre nyheter om EU og dens politikk overfor landet vårt, men også andre europeiske land, og Green Deal kommer ikke gjennom, så spørsmålet bør stilles: Hvordan kan vi bevisstgjøre forbrukerne på det, takket være Green Deal? Snart vil produktene de velger hver dag bli litt dyrere, til og med mye dyrere. Kanskje, i noen tilfeller, dessverre, vil de ikke være i butikkhyllene?

Agnieszka Maliszewska: Jeg har ikke sett på TV på flere år, det gjør meg til en lykkeligere person. Jeg ser det mer ut fra en slik kommunikasjon i samfunnet mellom bønder, samvirkelag og forbrukere. Det er ikke det at mat i andre land i EU ikke blir dyrere fordi det blir dyrere overalt. Dette sa Frans Timmermans på et av møtene jeg deltok på før Green Deal ble offentliggjort. Vi stiller ikke spørsmål ved helheten i endringen i landbrukssektoren, men vi trenger de riktige verktøyene for å forme denne prosessen på en slik måte at bønder og forbrukere lider minst mulig, og det beste verktøyet for å gjøre dette er ganske enkelt å finne midlene for at dette endringsområdet skal fylles opp.

I den nye felles landbrukspolitikken skal bøndene ikke bare støttes i å skape økologisk landbruk, for det er ikke nok. Vi kan ikke brødfø samfunnet bare ved å gå over til økologisk landbruk, fordi det ikke er effektivt og fremfor alt veldig dyrt. Vi må beskytte våre interesser i den nasjonale strategien for den nye CAP. Vårt departement jobber med dette, og dette dokumentet må sendes til EU-kommisjonen innen utgangen av året. Her er et sted å klatre inn i detaljene i våre forventninger.

ŚwiatRolnika.info For en måned siden snakket jeg med deg om polske meieriprodukter på utenlandske markeder, siden disse meieriproduktene er veldig populære. Spørsmålet som bør stilles her er: Kan Green Deal ryste disse utenlandske markedene? Kan vi virkelig miste lederposisjonen vår hvis EU tvinger den grønne avtalen på oss?

Agnieszka Maliszewska: Det er ikke slik at EU vil tvinge den grønne avtalen på oss. Vi er medlem av EU og må implementere dokumentene utarbeidet av EU, fordi vi og disse dokumentene ble utarbeidet med vår deltakelse. Vår eneste visdom skal være at vi i strategiplanen skriver hele gjennomføringen så lurt at bøndene kjenner denne endringen minst mulig. På den annen side kan vi som polakker ikke ligge etter og si «Alle EU-land vil implementere det og vi vil ikke», fordi alle land vil implementere det.Spørsmålet er hvordan vi kan bruke dette budsjettet gjennom en smart nasjonal strategistrategiplan . Når vi går tilbake til spørsmålet om hvordan vi kan sikre eksporten vår, kan vi bare anta at eksporten vår vil avta dersom innenlandsk produksjon rapporteres å falle. Foreløpig er dette bare antagelser basert på forskning og analyse. Dette reduserer vår posisjon i Kina. Kineserne tenker på polsk melk når de tenker på europeisk melk. Dette har vi lykkes med de siste 10 årene gjennom annonsekampanjer under navnet Trade Milk Milk Skarby, som er finansiert av Milk Promotion Fund. Vi selger ikke bare pulverisert melk, men også enorme mengder ost, langtidsholdbar melk og andre produkter. Det ville vært veldig ille om vi mistet en del av dette markedet.

LES MER: Agnieszka Maliszewska: Bommen for melk og dens produkter tar slutt

You may also like

Leave a Comment