Home » Hviterussland opphever importembargo på epler

Hviterussland opphever importembargo på epler

by Gabriel Scott

Epler, pærer, gresskar, auberginer, paprika, grønn og blandet salat, ruccola, rødbeter og spinat er fjernet fra listen over varer som er forbudt å komme inn i Hviterussland.

Landbruksdepartementet i Hviterussland sa at listen ble endret for å unngå problemer med tilgjengeligheten og prisøkningene på de ovennevnte varene, sa departementet i en uttalelse.

Fra 16. april 2022 innførte Hviterussland et forbud for motorkjøretøyer (biler og traktorer) registrert i EU til å krysse grensene til den eurasiske tollunionen til Hviterussland. Denne begrensningen gjelder ikke EU-registrerte kjøretøyer som frakter post og levende dyr.

Dette forbudet ble innført som et resultat av EUs femte pakke med sanksjoner mot russiske og hviterussiske flyselskaper.

Fra 16. april kan transportører kun reise inn i Hviterussland opp til den angitte omlastingsterminalen (ikke mer enn 50 km fra grensen).

Kjøretøyene til EU-transportørene etterlater varene i de hviterussiske grensetransport- og logistikksentrene, som jobber døgnet rundt. Derfra fraktes varene østover med kjøretøy fra hviterussiske og russiske speditører.

Avdelingen for landbruk og bygdeutvikling har publisert en liste over steder hvor EU-registrerte kjøretøy kan trekke tilhengere eller laste om varer på sin nettside.

Hviterussland innførte importforbudet 1. januar i år, det gjelder en rekke varer produsert i land som har innført sanksjoner mot Minsk (EU-land, USA, Canada, Norge, Albania, Island, Nord-Makedonia, Storbritannia, Montenegro, Sveits, Serbia og Liechtenstein).

Forbudet skal gjelde i 6 måneder og gjelder varer som: storfekjøtt, svinekjøtt, kjøtt og fjærfeprodukter, innmat, fett, pølse, spekemat, tørket og røkt kjøtt, kjøttmel, melk og meieriprodukter, grønnsaker, frukt, nøtter , konfekt, salt.

Den årlige handelsverdien med Hviterussland er rundt 200 millioner euro (2020), som utgjør 0,6 % av all polsk mateksport. De dominerende varene er epler. (TRYKK)

Forfatter: Anna Wysoczanska

awy /mmu/

You may also like

Leave a Comment