Home » Tobias Torgersen: De fleste treningsleirene finner sted i Polen

Tobias Torgersen: De fleste treningsleirene finner sted i Polen

by Erlend Loe

PAP: Du jobbet med polske kvinner i ett år under OL-sesongen 2017/18, og i mars signerte du en fireårskontrakt. Er du mer komfortabel?

Tobias Torgersen: Selvfølgelig, men det mest trøstende for meg er å vite at det polske skiskytterforbundet ville ha meg tilbake. De vet allerede hvordan jeg jobber der, hva jeg kan, og jeg får mye støtte fra start, både fra forbundet og fra utøverne selv.Jeg er ikke i tvil om at vi alle ønsker å gå i samme retning.

Se også: Norske Tobias Torgersen og Rafał Lepel som trenere for det polske landslaget i skiskyting

Hennes protégés har inkludert Monika Hojnisz-Staręga og Kamila Żuk, for tiden ledere for det polske teamet. Er du sikker på at du har fulgt hennes opptredener de siste fire årene med arbeid i Kina?

Jeg er selvfølgelig alltid interessert i hvordan det går med mine tidligere protesjéer. Kanskje jeg ikke analyserer prestasjonene deres grundig, men jeg vet i det minste hva resultatene er. Jeg liker en vennlig atmosfære både under og etter arbeidet med spillerne, så jeg vil alltid gjerne veksle noen ord med dem under konkurransen, ønske dem lykke til og støtte dem.

Man kan ikke unngå å føle at Hojnisz-Staręga og Żuk ikke har levd opp til sitt fulle potensiale både i sin første periode og forrige sesong. Den mer erfarne Hojnisz-Staręga har hatt vellykkede OL-starter i Pyongyang og Beijing, men poengsamlingen i verdenscupkonkurranser har gått ganske tregt.

Riktignok var resultatene deres i verdenscupen før de olympiske leker i Pyongyang skuffende. Hun har hatt noen gode stafettopptredener, men ellers har hun ikke klart seg bra. I OL gikk det imidlertid mye bedre, hun ble nummer seks i det individuelle rennet og niende i testløpet i år. Når det gjelder Kamila – jeg vil ikke være enig. Hun var 20 år på den tiden og hadde en svært vellykket sesong for alderen. Hun kom ikke alltid i VM-troppen fordi hun var ung, men jobbet hardt for å få henne med i OL-troppen. Hun presterte i et løp (Mixed Relay – PAP) og viste sin gode side. Da vant hun to gullmedaljer og én sølvmedalje i junior-VM.

Hvordan forklarer du din svakere prestasjon i verdenscuppen den siste tiden?

Hovedproblemet, etter min mening, var den konstante endringen av trenere, treningsmoduser, filosofi. Nå har enda en endring skjedd … Det tar tid å bli bedre kjent med styrker og svakheter til individuelle spillere, oppdage mulighetene deres, bygge relasjoner, skape optimale forhold. Basert på dette kan du lage et program som for det første vil lage et skjema, og for det andre treffe spissen i rett øyeblikk.

I april og mai skal de ansatte forske i Warszawa. Kinga Zbylut mangler på listen over de som vil bli utsatt for dem.

Alt tyder på at hun ikke blir en del av teamet foreløpig da hun fokuserer på private saker.

April er vanligvis måneden da skiskytterne hviler etter sesongen, men treningsleirer starter sannsynligvis snart?

Først av alt, neste uke skal vi trene i 10 eller 11 dager i Duszniki-Zdrój. De fleste treningsleirene vil være i Polen, selv om vi også planlegger leirer i Ramsau i Østerrike, i Oberhof i Tyskland, i Otepää i Estland og i min by Lillehammer. I Norge håper jeg på en lengre treningsleir, som varer rundt en måned, fordi jeg tror det er det beste stedet for skiskytingstrening. Det meste av det norske landslaget trener her. Her er ideelle forhold, du kan løpe i fjellet og på sletta, tilgang til langrennsløyper og skytebaner er veldig enkel.

Den tidligere polske skiløperen Justyna Kowalczyk-Tekieli har vært sportsdirektør i det polske skiskytterforbundet siden mars i fjor. Har du allerede avtalt hvordan samarbeidet ditt skal se ut?

Vi har allerede hatt muligheten til å møtes og bli litt bedre kjent. Jeg har stor respekt for det hun har fått til i sporten. Justyna har ikke bare stor kunnskap om selve løpene, men også om hvordan alt er i Polen, hva er de gode og dårlige sidene ved det polske systemet. Hun kan bringe sin store erfaring til bordet, så jeg vil at hun skal være tett på laget. Han skal delta på deler av treningsleirene.

Har du planer om å starte polske kvinner i internasjonale konkurranser om sommeren?

Sannsynligvis ikke i år. Jeg liker rulleski-VM og Blinkfestivalen i Norge, men foreløpig vil jeg fokusere på grunntrening og formbygging. Vi venter på polske mesterskap og militærkonkurranser, men utover det vil jeg ikke at spillerne bare skal gå fra en konkurranse til en annen som forberedelse til sesongen. Vi vil tenke på internasjonale sommerarrangementer neste år.

Intervju med Maciej Machnicki.

RM, PAP

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment