Home » Hvor mange er det i Tyskland og verden av russiske dobbeltagenter?

Hvor mange er det i Tyskland og verden av russiske dobbeltagenter?

by Gunnar Garfors

Hvor mange er det i Tyskland og verden av russiske dobbeltagenter?

Carsten Linke ble nylig forfremmet til toppstillingen i Federal Intelligence Service (BND).

NY Times melder at han var «direktør for teknisk etterretning – en enhet ansvarlig for cybersikkerhet og overvåking av elektronisk kommunikasjon». Han var også en dobbeltagent, betalt kontant for å lekke informasjon til Russland.

Han ble angivelig bedt om spesifikk informasjon om plasseringen av amerikanske HIMARS-raketter i Ukraina.

I Russland ble han registrert av FSB som «trener». Han trente sosialt et fotballag for ungdom.

Det som er sikkert er at FSB ba Carsten Linke med kurer i fjor høst om presis informasjon om bruken av missilsystemene Himar og Iris-T levert til Ukraina av USA og Tyskland, meldte Spiegel fredag.

Den tyske statsadvokaten anser det som usannsynlig at Linke kan videreformidle informasjonen. Ukrainske tjenester har begrenset tillit til EU-tjenester.

Til gjengjeld betalte FSB den mistenkte tyske spionen kontant. I et skap som tilhørte ham, fant etterforskerne en konvolutt med et sekssifret eurobeløp.

Linke (52), senioragent i Bundesnachrichtendienst (BND), Tysklands utenlandske etterretningsbyrå, ble arrestert like før jul.

Han er for tiden under etterforskning, mistenkt for høyforræderi etter at påtalemyndigheten identifiserte ham som kilden til en topphemmelig lekkasje av informasjon til Moskva.

Historien om hvordan han besto bakgrunnssjekkene blir etterforsket og forfremmet til leder for avdelingen med ansvar for å gjennomføre bakgrunnssjekker kort tid før arrestasjonen. Var det en iscenesettelse og hvem kunne stå bak den?

Analytikere sier at han kan ha brukt denne posisjonen til å lekke sensitiv informasjon om andre agenter som Moskva kan bruke for å prøve å utpresse dem. Denne tråden vil også bli sjekket.

Linke skal ha laget kopier av dokumentene ved å ta bilder med mobiltelefonen, skrive dem ut og overlevere dem til en kurer som tok dem til Moskva.

Men spørsmålet som nå melder seg i Tyskland er hvor mange dobbeltagenter som er igjen.

Som russisk føflekk hadde Linke tilgang til viktig informasjon samlet inn siden Moskva invaderte Ukraina i fjor. Det er mulig at han ble overvåket på et høyt nivå, ikke bare av tyske spioner, men også av vestlige partnere som CIA.

Å rekruttere andre spioner er det høyeste nivået av spionasje, siden russerne klarte å overta Link, som hadde kontraetterretningsdekning på grunn av trekk.

Saken har allerede ført til en ny arrestasjon, en russisk-født medskyldig som fungerte som en kurer og brakte herr Linke rundt 400 000 euro i kontanter fra Moskva for hans informasjon, ifølge en tjenestemann. Dette er en stor suksess for tyskerne.

Røntgen, Links liv og utgifter – han levde ikke over evne, han hadde ingen gjeld. Han trengte egentlig ikke pengene.

Der Spiegel og NY Times mistenker at motivet hans kan ha vært politisk.

På jobben fortalte Linke åpent til sine kolleger at han hatet landet og foraktet det nye sentrum-venstre-regjeringen.

Etterforskningsmaterialet viser at noen militære og etterretningstjenestemenn fortsatt beundrer Russland og søker tettere bånd, selv etter invasjonen av Ukraina.

Dette er ikke et nytt problem, russisk infiltrasjon av tysk etterretning har skjedd siden den kalde krigen. Washington Post publiserte nylig en artikkel om noen av innsatsen bak kulissene for å utrydde russiske spioner som for tiden finner sted rundt om i verden.

Da vestlige regjeringer økte våpensalget til Ukraina og økonomiske sanksjoner mot Moskva i fjor, førte amerikanske og europeiske sikkerhetsstyrker en parallell, om mindre synlig, kampanje for å lamme russiske spionnettverk.

De sporet opp og «hektet» mistenkte russiske agenter i Nederland, Norge, Sverige, Østerrike, Polen og Slovenia…

Links tyske sak er et svik fra hans land til Kreml.

Disse inkluderer såkalte «illegale» som sendes til utlandet som diplomater med tilhørende rettslig beskyttelse.

Myndighetene i Nederland konfronterte i fjor en statsborger som fremviste et brasiliansk pass da han ankom Amsterdams Schiphol-flyplass for å innta en praksisplass ved Den internasjonale straffedomstolen. Faktisk var det en russisk militæroffiser ved navn Sergei Cherkasov som hadde blitt sendt til utlandet av Russlands GRU-spionbyrå mer enn et tiår tidligere.

I oktober arresterte norske myndigheter en anklaget russisk spion under lignende omstendigheter. Den mistenkte utga seg som en brasiliansk arktisk sikkerhetsforsker ved et universitet i Nord-Norge, og ga ham tilgang til europeiske eksperter og tjenestemenn. I likhet med Cherkasov var Mikhail Mikushin en russisk «ulovlig» som ifølge norske myndigheter tilbrakte år i utlandet for å utvikle et forseggjort omslag til GRU-oppdraget sitt.

Handlingskraften er synlig overalt….

….

You may also like

Leave a Comment