Home » Hvordan skiller du vill fra oppdrettslaks? Pass på å

Hvordan skiller du vill fra oppdrettslaks? Pass på å

by Gunnar Garfors

Oppdretts- eller villaks? Vi kjenner preferansene til polakkene!

Ifølge en rapport utarbeidet av MSC Polska elsker polakkene laks. Over 70 prosent av oss sier at de kjøper denne fisken. Vi setter pris på det smakfulle kjøttet med en karakteristisk farge, næringsverdi, omegasyreinnhold, samt rognen som rød kaviar er laget av. Stadig oftere vil vi også vite hvor det kommer fra.

Som forskningsresultatene viser, røkelaks er den mest populære, etterfulgt av fersk (fra disken eller pakket) og laksepasta. Vi spiser den bakt, stekt, grillet og rå – i sushi eller som tartar.

Tilbudet til polske butikker domineres av oppdrettslaks. Imidlertid vil nesten halvparten av de spurte forbrukerne foretrekke å kjøpe villaksser på den som en sunnere og bedre smakende fisk og setter pris på at den lever og lever i et naturlig miljø.


Foto: pressemateriell

Hva slags laks ønsker polakkene å kjøpe?

Artikkelen fortsetter under videoen

Hvor kommer villaksen fra?

Villaks fanges først og fremst i Nord-Stillehavet og Nord-Atlanteren. Den tilbringer deler av livet i saltvann, og gyter i elver og bekker. Den spiser krepsdyr, insekter og mindre fisk. Takket være en slik diett og konstant trening inneholder kjøttet store mengder av fargestoffet astaxanthin – en naturlig antioksidant, samt det svært ønskelige forholdet mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer.

Dessverre, på grunn av demninger og demninger i elver, forringelse av naturlige habitater og forurensning, Den ville atlantiske laksebestanden har gått drastisk tilbake. Derfor er den kommersielt tilgjengelige såkalte «Atlantic»-laksen hovedsakelig oppdrettslaks fra oppdrettsanlegg i Chile, Norge, Canada, Skottland og også Polen.

Hvordan skiller du vill fra oppdrettslaks?

Hvis du vil være sikker på hvilken fisk du kjøper, er det verdt å sette deg inn i produktetiketten. Villlaks er også kjent som «Pacific» eller «Alaskan».. Navnene «Atlantic», «Norsk» eller «Jurassic» vises på oppdrettslakseprodukter. Sertifikatene garanterer at fisken som fanges i havet kan skilles fra oppdrettsfisken. Det grønne ASC-symbolet står for lakseprodukter fra ansvarlig, økologisk dyrking. Den blå MSC-logoen indikerer villaks som kommer fra bærekraftige fiskerier som respekterer havene og deres biologiske mangfold. På denne måten kan også fremtidige generasjoner dra nytte av sine eiendeler.

Laksesertifikater

Foto: pressemateriell

Laksesertifikater

Om MSC:

MSC (Marine Stewardship Council) er en uavhengig, internasjonal ikke-statlig organisasjon. Sammen med forskere, fiskere og miljøorganisasjoner har MSC utviklet miljøstandarder for bærekraftig fiskeri for å fremme miljøvennlig fiskepraksis blant forbrukere og partnere over hele verden. MSC-aktiviteter inkluderer MSC-sertifisering av ansvarlig fiskepraksis, forsyningskjedesertifisering, samarbeid med forretningspartnere og utdanningsprogrammer som påvirker kjøpsbeslutningene til forbrukere over hele verden. Den blå MSC-sertifiseringen for bærekraftige sjømatprodukter sikrer at de kommer fra stabile og godt forvaltede fiskerier og at vi og fremtidige generasjoner vil nyte sjømatprodukter.

For tiden er over 500 fiskerier involvert i MSC-programmet, som representerer 19 prosent. det globale fiskeriet etter villfisk og sjømat. Som et resultat er mer enn 20 000 forskjellige MSC Blue-sertifiserte produkter (data for Storbritannias regnskapsår 2020-21) nå tilgjengelig i butikkhyllene rundt om i verden. Det er rundt 400 sertifiserte produkter i Polen, som finnes både i de største butikkjedene og i lokale butikker.

You may also like

Leave a Comment