Home » I den historiske olympiske stafetten for Litauen oppnådde skiskyttere et rekordresultat for landet vårt

I den historiske olympiske stafetten for Litauen oppnådde skiskyttere et rekordresultat for landet vårt

by Gunnar Garfors

Tomas Kaukėnas, Vytautas Strolia, Karolis Dombrovskis og Linas Banys avsluttet vinter-OL i Beijing med kraft. Den litauiske kvartetten endte på 14. plass i herrenes 4 × 7,5 km stafettkonkurranse i skiskyting.

Skiskyttere i landet vårt for første gang i historien vant retten til å starte i OL-stafetten i et utvalg som varte i halvannen sesong. 14. plass – den beste prestasjonen til litauerne i denne konkurransen, som de hadde sammen i verdenscupen, ble gjentatt.

Ved National Skiathlon Center i Zhangdziakou, med et trykk på -17 minusgrader og en sensorisk temperatur på til og med minus 25 grader, snudde det litauiske laget aldri et straffehjul. T. Kaukėnas brukte to ekstra ammunisjon og ga stafetten til V. Stroliai på 16. plass. Landslagslederen ble nummer 14 til tross for tre ekstraomganger.

OL-debutant K. Dombrovskis meldte seg kun én gang og beholdt 14. plassen etter et ekstraskudd. På siste etappe hadde en annen litauer, L. Banys, som prøvde OL-brød for første gang, fem straffer på skytebanen – tre i liggende og to i stående. Til tross for dette klarte litaueren å rykke opp til 13. plass, men klarte ikke holde det – på den siste kilometeren av distansen brøt amerikanske Leif Nordgren løs og snappet fra seg 13. plassen i USA.

Norske skiskyttere ble mestere. De fullførte en straffesløyfe som dekket en total distanse på 30 km på 1 time. 19 minutter 50,2 s sølv ble vunnet av franskmennene (0 frie runder; 27,4 sekunder tilbake) og bronse vunnet av den russiske olympiske komité (2; 45,3 sekunder) som førte til den endelige skytebanen.

Litauiske skiskyttere, bak syv lag, var 5 minutter bak mesterne. 47,6 sek

Fjortendeplass er det nest beste resultatet i det uavhengige Litauens OL-historie. Bare T. Kaukėnas var høyere i 2018. Vant 13. plass i forfølgelsesløp i Pyongyang.

V. Stroliai, som tok 21. plass på 20 km individuelle løp, var litauernes beste individuelle konkurrent under vinter-OL i Beijing.

«I dag hadde jeg æren av å starte vår historiske stafett. Og det var en god start. Det er veldig trist at jeg kastet bort mye ekstra ammunisjon på den første skytteren. Jeg begynte med tykke hansker, og det var vanskelig å få plass til ekstra ammunisjon i sporet. Jeg reiste meg, jeg ser at det ikke er noe igjen på skytebanen. Jeg var frustrert fordi når det blåste var det veldig vanskelig å kjøre alene. Jeg prøvde å jakte, men mislyktes. Jeg er glad for at det ikke var nødvendig med ekstra skudd mens jeg sto. For jeg ville ha kastet bort mye tid. Den tredje runden var veldig vanskelig, men veldig støttende fra trenerne, alle våre ansatte. Jeg kjempet til siste T-bane, sa T. Kaukėnas, 31, som startet fra mål ved de tredje olympiske leker.

V. Strolia, som kjempet ved de tredje olympiske leker i sin tredje karriere og allerede hadde sett den vellykkede gjennomføringen av K. Dombrovskis, berømmet lagkameraten:

Skiskytterveteranen, som i forbifarten ropte ut til L. Banius for å spre kreftene jevnt, var ikke fornøyd før konkurransens slutt: «Hvis han klarte å beholde 14. plassen, ville det vært fantastisk. Men en skytebane kan forandre alt. Så jeg har ikke hastverk med å glede meg.»

Den 29 år gamle Strolia sa om prestasjonen hans: «Jeg føler meg allerede sliten. Jeg måtte klatre over meg selv. Han ønsket å gjøre det bra mens han stod, men det var bra at han var heldig som fullførte uten straffesykler fordi den sykkelen ville ha endret situasjonen. Synd det tok lang tid å skyte. Fordi fingeren din er frossen, føler du ikke hvor du skal sette en ekstra ammunisjon. Den andre runden med ammunisjon jeg la fra meg, snudde han. Kanskje jeg tapte et halvt minutt.»

Utøveren var fornøyd med avgjørelsen fra arrangørene om å starte konkurransen halvannen time tidligere på grunn av kulden – den startet klokken 14.30. Lokal tid: «Vi trente veldig kort i går kveld fordi det var umulig, vi skjøt litt, vi gikk ikke mye på ski. En slik forkjølelse er farlig for helsen din.»

30 år gamle Dombrovskis, som hadde behandlet en alvorlig forkjølelse i flere dager, innrømmet at konsekvensene av at han var syk av kreft, og atleten var bekymret for hans velvære under stafetten.

– Jeg er glad jeg ikke skuffet laget. Jeg føler meg trygg på at jeg tjente 120 prosent i dag og bidro til vår historiske plass. Jeg er veldig glad for at vi i dag beviste at vi er verdt å komme hit og at vi ikke kom hit for turisme. Det gjør ikke noe at vi ikke hadde suksess i personlige kamper, men i sesongen viste vi karakter og beviste at vi kan gjøre det. Jeg tror dette stedet er veldig viktig for oss i dag. Mye tillit og håp ble vist til hver av oss etter den dagen. Jeg vet at det var mange støttespillere i Litauen, vi fikk mange varme ord. Takk alle sammen for at dere har trodd på oss til siste dag. Morning State Day – 16. februar. Det vil være nødvendig å prøve å pakke inn denne gaven vår vakkert og levere den til Litauen, ”skjulte K. Dombrovskis ikke følelsene sine etter konkurransen.

Følelsene ulmet i den litauiske leiren hele tiden. Og da L. Banius besteg den siste bakken, ble han støttet av jubel fra alle tre av lagets venner som hadde startet tidligere.

«Følelsene mine eksploderte, jeg kjempet til siste slutt. Kanskje det bare var en taktisk feil – vi måtte prøve å komme oss vekk fra amerikaneren med en gang. Men jeg kjempet til siste yards,» sa L. Banys (23), den yngste medlem av skiskytterlaget.

Skiskytteren innrømmet at han la all sin energi i banen: «Det var veldig vanskelig. Men gudskjelov oppnådde vi litt av det. Det er morsomt. Egentlig er det veldig bra at jeg ikke kjørte den fjerde etappen for første gang. Fordi lagets endelige plass avhenger av hvordan det ender i denne fasen. Derfor må psyken være veldig konsentrert. Det ble selvfølgelig mange feil både liggende og stå oppreist. Men de var heldige at andre ikke scoret heller. Det hjalp mye. Etter å ha krysset målstreken sa jeg til meg selv at jeg ikke ville klare å få 13. plass med det første. Men etter en mislykket personlig konkurranse, kommer vi nå gjerne tilbake fra OL.»


You may also like

Leave a Comment