Home » I EU er drivstoff billigere enn i Polen bare i Ungarn

I EU er drivstoff billigere enn i Polen bare i Ungarn

by Gabriel Scott


I Polen koster en liter Pb95-bensin PLN 6,46, mens det i EU er billigere bare i Ungarn (tilsvarer PLN 5,99 per liter). / Foto Shutterstock


Med unntak av Ungarn er drivstoffprisene i Polen de klart laveste i EU og betydelig lavere enn i land med tilsvarende velstand, meldte pressekontoret til PKN Orlen torsdag.

«Selv om de nåværende makroøkonomiske forholdene gjelder for alle land, er drivstoffprisene i Polen (ved siden av Ungarn) definitivt de laveste i hele EU og betydelig lavere enn i land med tilsvarende velstand. Salg på polske bensinstasjoner utgjør bare 10% av overskuddet til hele selskapet» – meldte pressekontoret til PKN Orlen på Twitter torsdag.

Lese: Økning i drivstoffpriser på bensinstasjoner. Dyrere olje og bensin

Drivstoffpriser i Polen og EU-land

Infografikken vedlagt oppføringen viser at i Polen må du betale 6,46 PLN for en liter Pb95 bensin, mens det i EU er billigere kun i Ungarn (tilsvarer 5,99 PLN per liter). En liter bensin koster PLN 6,93 i Bulgaria, PLN 6,96 i Slovenia, PLN 7,24 i Romania og PLN 7,24 i Kroatia. Det er dyrest i Norge (PLN 10,43), Nederland (PLN 10,20) og Danmark (PLN 10,01).

Lignende data gjelder for diesel. I følge selskapets representanter betaler vi PLN 7,13 per liter diesel i Polen. Den samme prisen per liter diesel gjelder på slovenske bensinstasjoner. Det er billigere bare i Ungarn, der prisen per liter dieselolje er PLN 5,99. En liter dieselolje koster PLN 7,29 i Bulgaria, PLN 7,77 i Kroatia og Litauen, PLN 7,84 i Slovakia og PLN 7,94 i Romania. De høyeste prisene per liter diesel er i Sverige (PLN 11,19), Norge (PLN 10,35) og Finland (PLN 10,07).

Orlens pressekontor ga ut dataene som svar på PO-talsmann Jan Grabiecs tweet. Kommenter Orlens resultater for første kvartal i år. (inkludert PLN 2,8 milliarder overskudd), spurte politikeren: «Har Daniel Obajtek allerede takket de polske sjåførene for deres generøsitet?».

Orlen Group resultat etter skatt

I følge resultatene publisert på torsdag, tjente Orlen-gruppen 2,8 milliarder PLN i nettoresultat i første kvartal 2022; det er 1 milliard PLN mer hvert år. På det tidspunktet var Orlen Groups LIFO LIFO EBITDA 2,79 milliarder PLN, 0,4 milliarder PLN mer enn i samme periode i fjor.

Raffineringssegmentet genererte LIFO-basert EBITDA på PLN 900 millioner. Salget økte med 17 prosent fra år til år, inkludert bensin opp 33 prosent, diesel opp 21 prosent, LPG opp 31 prosent og JET flydrivstoff opp 153 prosent. og tungolje opp 35 % Orlen understreket at segmentets resultater også ble påvirket av den høyeste Brent-Ural-differensialen noensinne, en økning i lett- og mellomdestillatmarginer, og svekkelsen av den polske zlotyen mot dollaren.

Det petrokjemiske segmentet oppnådde LIFO-basert EBITDA på PLN 451 millioner. Salgsvolumene økte med 10 prosent, inkludert høyere olefiner opp 16 prosent, polyolefiner opp 16 prosent, PVC opp 49 prosent, mens ned 18 prosent. Salg av gjødsel.

Energisegmentet oppnådde en EBITDA på PLN 1 milliard. Elektrisitetsproduksjonen økte med 11 %. Konsernet registrerte den største mengden grønn elektrisitet produsert i historien, opp 46 % fra år til år.

Detaljhandelssegmentet oppnådde en EBITDA på PLN 585 millioner, som er et tilsvarende resultat som i samme periode i fjor. Med 13 prosent skyldtes økningen i salget en 16 % økning i bensinsalget og en 12 % økning i diesel. og LPG med 8 prosent. I Polen økte det samlede salget med 22 prosent mens det falt med 2 prosent. Salget i Tsjekkia gikk ned 4 prosent. i Litauen og sammenlignbar i Tyskland.

Som bemerket av bekymringen, ble resultatet for detaljhandelssegmentet påvirket av nedgangen i drivstoffmarginer i det polske markedet samt deres vekst i de tyske, tsjekkiske og litauiske markedene.

You may also like

Leave a Comment