Grønt sjåførkort – ta det med deg eller glem at du har forsikring
Det grønne sjåførkortet (eller det grønne TPL-kortet – forskjellige begreper brukes) er en formell bekreftelse på at sjåføren har gyldig forsikring. Det er tidsbesparende og billig (eller gratis), men mange sjåfører husker det bare hvis de må betale for en krasj eller ulykke i utlandet, selv om de har gjeldende forsikring.
Du kan finne flere tips til sjåfører på nettstedet gazeta.pl
Grønt OC-kort – hvordan får du det
Den enkleste måten å få et grønt TPL-kort på er å kontakte forsikringsselskapet og fortelle dem at du vil opprette et dokument. Alt du trenger å gjøre er å oppgi datoer og informasjon om hvor og når vi skal reise. Forsikringsselskapet vil utstede et grønt kort (forutsatt at vi har gyldig forsikring) i minimum 15 dager, men ikke lenger enn ett år.
Hele prosedyren tar flere dager og er stort sett gratis, selv om noen forsikringsselskaper kan kreve flere titalls zloty for å få et grønt kort. Det lønner seg imidlertid å begynne å søke om TPL Green Card tidlig – ferietoppen kan øke ventetiden på dokumentet.
Det er verdt å huske at det ikke er noen forpliktelse til å få et TPL Green Card fra forsikringsselskapet ditt. Hvis tiden er knapp, kan du prøve å korte ned ventetiden på et dokument ved å ringe andre forsikringsselskaper.
I hvilke land trenger jeg et grønt TPL-kort
Hvis reisemålet for vår reise er et land som tilhører EU, trenger vi ikke et grønt TPL-kort – et gyldig forsikringsbevis som er vanlig i landet er tilstrekkelig. Det samme gjelder Sveits, Norge og Island. Europeiske land (eller nær Europa) der Green TPL er obligatorisk inkluderer:
- Albania,
- Aserbajdsjan,
- Hviterussland,
- Montenegro,
- Israel,
- nord makedonia,
- Marokko,
- moldova,
- Russland,
- tunisia,
- Tyrkia,
- Ukraina.
Det er også verdt å få et grønt TPL-kort før du reiser til Storbritannia, for sikkerhets skyld.
Et brannslukningsapparat er kanskje ikke tilstrekkelig
Etterlate Grense, ikke bare det grønne TPL-kortet skal vurderes, men også det obligatoriske utstyret til bilen i de enkelte landene. I Polen trenger vi bare å ha med et brannslukningsapparat og en varseltrekant i bilen. Fraværet av noen av disse elementene kan vise seg kostbart, ettersom lovgiveren har overlatt politibetjenten med et veldig bredt spekter – boten varierer fra PLN 20 til PLN 500. Mange sjåfører mener at det er obligatorisk å ha førstehjelpsskrin i bilen, men dette er ikke lov. Selv om vi selvfølgelig råder deg til å alltid ha førstehjelpsskrinet i bilen. Hvordan er det i andre land? Her er noen eksempler:
- Østerrike – førstehjelpsskrin,
- Tsjekkia – førstehjelpsskrin,
- Frankrike – varselvest, varseltrekant,
- Tyskland – varseltrekant, sikkerhetsvest, førstehjelpsutstyr,
- Slovakia – varseltrekant, varselvest,
- Slovenia – varseltrekant, sikkerhetsvest, førstehjelpsutstyr, reservepærer,
- Sveits – varseltrekant,
- Italia – en varseltrekant.
I teorien fritar Wienkonvensjonen om veitrafikk bilen vår fra plikten til å tilpasse bilen vår til gjeldende lov i et annet EU-land. Undertegnet 8. november 1968, er det en internasjonal traktat som fastsetter de generelle trafikkreglene som gjelder i de undertegnende landene. Når vi kjører i utlandet, trenger vi ifølge henne kun det vi er pålagt i henhold til loven i landet der bilen er registrert.
I praksis viser det seg ofte at en utenlandsk politimann gir oss bøter uansett. Bøtebeløpet avhenger av landet og betales enten umiddelbart eller etter ankomst til minibanken. I tilfelle vi bestemmer oss for ikke å godta en billett, er det verdt å spørre det polske konsulatet om hjelp. Gjør vi det under kontrollen, er det en sjanse for at politimannen slipper taket og lar oss gå videre. Det er imidlertid best å lese lokale forskrifter før du går og kjøper ekstra utstyr for sikkerhets skyld.
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»