På ti år har antallet unge i Latvia gått ned to ganger for 2019, ifølge Central Statistical Bureau. Også i Europa eldes samfunnet og spørsmålet om ungdomsmobilitet blir stadig viktigere.
«Vi la merke til det da. Mange forskjellige planleggingsdokumenter blir produsert over hele Europa, fordi vi faktisk kan si at vi kjemper for unge mennesker fordi det er viktig hvor de unge skal være, sa Rudīte Muraševa, regional koordinator for den strukturerte dialogen til den latviske. Ungdomsrådet.
Latvian Youth Council, den største sammenslutningen av ungdomsorganisasjoner, påpekte at ungdomsloven i Latvia har vært i kraft i 11 år, men at det mangler bærekraftig horisontal ungdomspolitisk planlegging i Latvia. I tillegg er ungdomsdeltakelsen svært lav. For eksempel er det bare 2 % av ungdommene som deltar i lokale samfunnsaktiviteter.
«Det betyr bare at ungdomssektoren, ungdomsorganisasjonene, ungdomssentrene, lokale myndigheter, staten må følge med behovene til unge mennesker. Vi må henge med og endre oss. Jeg hørte bedrifter si et sted – i en tid da vi føler at vi er det dekryptert System, som gjør at vi allerede sakte begynner å avta. Og det virker for meg som om vi dechiffrerte systemet for å jobbe med unge mennesker for en tid siden, men nå må systemet endres, sa Marija Cīrule, prosjektkoordinator for Latvian Youth Council.
For tiden arrangerer det latviske nasjonale ungdomspolitiske programmet både latviske interregionale nettverksarrangementer og deltakelse i konferansen om Europas fremtid for å identifisere unge menneskers syn på deres fremtidsutsikter.
Vidzeme Youth Forum holdt i Sigulda sist helg fokuserte blant annet på lokale myndigheters handlinger for å vinne tilbake ungdom. «Selvfølgelig vil unge utdannede mennesker, unge mennesker som leter etter utdanningen sin i en verden med god utdanning, nye innovasjoner og fremskritt, komme tilbake dit de har sine røtter. Og med det vender hans nye bagasje av kunnskap tilbake til Latvia, sa Uģis Mitrevics, leder av Sigulda kommunestyre.
«Hva sa vi? Mer om jobb, hvor vi skal jobbe i fremtiden, hva vi skal gjøre, hvor mye fritid vi vil ha, hvor vanskelig det vil være å gå på andre skoler, sa Markuss, en ung mann fra Malpils.
I Sigulda er for eksempel boliger for unge familier på dagsordenen. Transport og logistikk er også aktuelt.
«Når det blir kortere å nå hovedstaden, hvor du alltid får ting du ikke kan få i andre byer og større byer, er det definitivt viktig,» sa Mitrevics.
I år lanserte det latviske ungdomsrådet kampanjen # TapisArJuniešuEenergija for å heve profilen til latvisk ungdom som en prioritet for offentligheten og beslutningstakere, inkludert ved å be om en økning i budsjettet for det nasjonale ungdomspolitiske programmet i 2022-budsjettet.
Marker teksten og trykk Ctrl + Enterå sende utdraget til redaksjonen!
Marker teksten og trykk Rapporter en feil Knapper for å sende teksten som skal redigeres!
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»