Home » I Norge er regjeringens aksjon mot en russisk luksusyacht eid av en tidligere KGB-offiser

I Norge er regjeringens aksjon mot en russisk luksusyacht eid av en tidligere KGB-offiser

by Gabriel Scott

Onsdag gikk politiet, kystvakten (Kystvakten) og tollvesenet (Tolletaten) om bord i en stor luksusyacht som har ligget fortøyd i Narvik havn siden sist torsdag. Ifølge avisen Fremover fulgte militæret etter en superyacht eid av en tidligere KGB-offiser og venn av Vladimir Putin, Vladimir Strzalkowski.

Operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Mari Lillestø, sier til NRK at operasjonen mer var en felleskontroll (i samarbeid med ulike tjenester) og «rutine».

Det var blant annet kontroll av utlendinger fra utenfor Schengen-området som kom til Norge om bord i en superyacht.
Lillestø la til at «fartøy som frakter statsborgere fra ikke-Schengen-land blir ofte inspisert».

Narvik er den nordligste byen i Nordlandsregionen før Troms-grensen.

Den russiske superyachtens anløp til Narvik faller sammen med den massive Cold Response vinterøvelsen som involverer 35 000 soldater fra 28 land.

Tidligere norsk etterretningssjef Ola Kaldager er ikke overrasket. Han hevder at tilstedeværelsen av en superyacht ikke er tilfeldig.

«Dette er ikke spesielt overraskende. Det har russerne gjort i årevis da det ble holdt store allierte øvelser i Nord-Norge«sa Kaldager. Men han understreket det faktum at superyachten tilhører en god venn av Vladimir Putin.»Tidligere, under lignende omstendigheter, hadde russerne utviklet fiskefartøy og mer avanserte fartøyer som forskning og utvikling. Nå har vi å gjøre med en litt annen, spesiell situasjon der Putins gode venn, en tidligere KGB-offiser, dukker opp her på skipet sitt.« la Kaldager til.

På spørsmål fra NRK om hvilken informasjon russen ser etter, lister Kaldager opp: «teknisk informasjon (f.eks. om olje- og gassproduksjon og overføringsinfrastruktur – red.), Avlytting av radiokommunikasjon og muligens annen informasjon – hvis de er heldige nok til å ha kontakter på land som kan gi dem mer informasjon, vil de sannsynligvis få den informasjonen«.

Noen kommentatorer spekulerer og antyder at superyachten kan ha blitt brukt, eller til og med brukt, til å kutte undersjøiske kabler. Den fiberoptiske forbindelsen mellom Fastlands-Norge og det norske territoriet på Svalbard i nord har nylig blitt forstyrret.

I teorien kunne Ragnar vært brukt til slik undergravende aktivitet. Han har minst én nedsenkbar om bord.
Det er faktisk et ganske interessant skip i seg selv. Det er en luksusekspedisjons-superyacht tilpasset for å navigere i vanskelige arktiske forhold, ombygd fra en leverandør av sjøgruve og en isbryterslepebåt, og beregnet for bruk på grunt vann (f.eks. Det Kaspiske hav). Den er blant annet utstyrt med rammekranen «A» for å senke og hente nedsenkbare båten fra vannet. Det tilbys i charter.

Før ombyggingen ble skipet operert av det kasakhiske selskapet til det nederlandske selskapet Wagenborg Shipping BV som Sanaborg. Etter ombyggingen vil skipet seile under navnet Ragnar fra 2020.

PBS; fra media

Foto: RagnarYacht.com

Ragnar – grunnleggende egenskaper:
IMO-nummer – 9621522
Flaggstat – Malta
Operatør, administrerende skipsreder – Ragnar Management Ltd, Malta
Teknisk leder – Jansen Maritime Services Ltd, Storbritannia
produksjonsår – 2012; Ombygging 2020
Skipsverft (konstruksjon) – Niestern Sander BV, Delfzijl, Nederland
Verft (rekonstruksjon) – Icon Yachts
Total lengde – 68,20 m
Lengde mellom vertikaler – 64,90 m
maksimal bredde – 14,30 m
Byggebredde – 14,00 m
Dypgang – 3,15 m
Sidehøyde – 5,10 m
Bruttotonnasje – 2272
Netto kapasitet tonnasje – 2272
Bæreevne – 867 t
Pullerttrekk – 34 T.
Passasjerseter – 16 (i 8 lugarer)
Mannskapsseter – 18
Hovedfremdriftseffekt (to azimutthrustere) – 3500 kW
Marine Power Plant – MCR 4000 kW (5438 hk)
Servicehastighet – 12,50 knop.
Maksimal hastighet – 14,00 knop
Rekkevidde – 6000 mm
Isklasse – FS isklasse 1A Super

Ragnar Superyacht
Ragnar Superyacht
Ragnar Superyacht
Ragnar Superyacht

You may also like

Leave a Comment