Home » Inflasjonen i Norge på rekordnivå. Hvordan reagerer den norske kronen?

Inflasjonen i Norge på rekordnivå. Hvordan reagerer den norske kronen?

by Catherine Monroe

Bilde freepik.com

Ifølge de siste dataene er kjerneinflasjonen i Norge på historisk høye nivåer. Selv om dette er negativ informasjon for innbyggerne, kan den norske kronen, som nylig stod overfor et devalueringsspekter, dra nytte av denne situasjonen.

  • Kjerneinflasjonen i Norge er på rekordhøye 7 % per år.
  • Sentralbanken vil sannsynligvis heve renten på møtet i august.
  • Ifølge analytikere vil dette gjøre kronen mindre sårbar for sjokk.

Resten av artikkelen er under videoen

Inflasjon i Norge på høyt nivå

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) steg kjerneinflasjonen i Norge i juni og var nær rekordhøy. Dermed vurderer markedet økt sannsynlighet for en renteøkning de kommende ukene og en styrking av den innenlandske valutaen.

Kjerneinflasjonen (ekskludert de mest volatile prisene, inkludert energipriser) steg til 7 % på årsbasis i juni fra 6,7 ​​% i mai. Økonomer, inkludert sentralbanken, ventet at inflasjonen ville stige til 6,6 %. Analytikere forventet en mye lavere avlesning, og derfor var det indikasjoner på at denne økningen skyldtes den svake lokale valutaen. KPI-veksten var 6,4 % på årsbasis.

Det sa Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken Økonomien bør tilpasse seg en lengre periode med høy kjerneinflasjon.

Det er verdt å huske at sentralbanken i juni hevet renten med 50 basispunkter til en 15-års høyeste på 3,75 %. En ytterligere renteøkning ble også varslet i august. De nye dataene sies å være «grunnlaget for en ny økning».

Sjekk også: Den svenske kronens kurs flyr opp! Det er rekordlavt mot euro! Hva er årsaken til denne nedgangen?

Norske kroner – forventer trendvending?

De siste dataene bidro til å styrke valutaen, som nylig har slitt med å svekke seg.

«Den sterke prisøkningen fortsetter å øke presset på Norges Bank. Selv om det vil komme en ny «blipp» av inflasjonen foran neste sentralbankmøte i august, peker dataene nå mot en høyere topp i referanserentebanen og «en ny dobbel renteøkning i august kan ikke utelukkes», sa Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Svenska Handelsbanken AB i Norge.

Dane Cekov, analytiker i Nordea Bank Abp, forventer renteøkninger på 25 basispunkter både i august og september.

Dataene favoriserte kronen, som reverserte nedgangen mot euroen og steg 0,45 %. Den steg også mot den polske zlotyen og er for tiden på 0,385.

Sjekk også: Når kommer lavkonjunkturen? Denne indikatoren betydde en kollaps i fortiden

NOK/PLN-kurser – YTD

Kilde: TradingView

– En høyere rente enn tidligere signalisert må til for å bringe inflasjonen tilbake på målet dersom kronen viser seg å være svakere enn ventet eller det økonomiske presset vedvarer, sier analytikere i Norges Bank i prognosen.

I en Bloomberg-undersøkelse ble den norske kronen kåret til årets dårligst presterende valuta i G10-gruppen. Interessant nok ble inflasjonsrekorden i Norge satt et halvt år senere enn i andre utviklede økonomier. Foreløpig ser imidlertid markedet ut til å ha tillit til Norges Banks handlinger. Etter hvert som rentene steg i Norge, sluttet valutaen å falle kraftig og ble betydelig mindre sårbar. Sist vinter var kronen betydelig mer sårbar for eksterne faktorer, så det er ingen overdrivelse å si at markedet er positivt innstilt til sentralbankens strategi.

også sjekke: Prisen på gull vil stige kraftigere, dollaren vil svekkes, sier en verdenskjent økonom

**************

You may also like

Leave a Comment