Home » Israel vil ikke lenger selge sin spion Pegasus til Polen og Ungarn. Disse landene bør inkluderes i listen over autoritære – EURACTIV.pl

Israel vil ikke lenger selge sin spion Pegasus til Polen og Ungarn. Disse landene bør inkluderes i listen over autoritære – EURACTIV.pl

by Thure Lindhardt

Israelske myndigheter har trimmet listen over land der spionprogrammer (inkludert den berømte Pegasus) eller andre digitale verktøy for tropper eller tjenester kan selges. Saudi-Arabia, Marokko og Aserbajdsjan samt Polen og Ungarn ble fjernet fra folketellingen.

Gå til den oppdaterte listen over land som kan kjøpe programvare fra israelske selskaper for bruk av militæret, politiet eller spesielle offensive tjenester (inkludert spyware) ankommet Israelsk forretningsavis «Calcalist».

Chashukji ble spionert på med Pegasus

Inntil nylig omfattet listen 102 land, inkludert nesten alle europeiske land. Nå er det bare 37 igjen. Etter skandalen rundt Pegasus-overvåkingsprogrammet til det israelske selskapet NSO Group, besluttet myndighetene i Tel Aviv å blokkere tilgangen til denne typen teknologi, som ble utviklet i Israel av land kjent som «autoritær». Regime «søke. .

Mediene avslørte at blant annet Pegasus ble brukt (muligens av Saudi-Arabia) for å følge en eksil-saudiarabisk journalist Jamal Hashukji og hans slektninger.

Kritikk av handlingene til arvingen til tronen til den saudiske prinsen fra den vestlige pressen Mohammed bin Salman Chashukji ble lokket inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul og deretter myrdet, partert og deportert av en saudisk kommandosoldat som kom til Tyrkia for dette formålet.

Til gjengjeld Emiren av Dubai Muhammad Ibn Raszid Al Maktum skulle leie tjenestene for å spionere på en av kvinnene med Pegasus som flyktet fra ham til Storbritannia. Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater antas å ha brukt denne metoden for å spionere på dissidenter som bor i utlandet fordi spor av Pegasus ble funnet på mobiltelefonene deres.

Macron spionerte på Marokko

Men den virkelige bomben eksploderte i juli i år da 17 redaksjoner fra 10 land rundt om i verden publiserte resultatene av deres journalistiske etterforskning med støtte fra Amnesty International. For dette formålet ble listen over 50 000 varslere mottatt fra varslere analysert. Telefonnumre som NSO-gruppen har fått «ordre» om å overvåke. De identifiserte over 1 tusen av disse tallene.

Det viste seg at mer enn 600 numre tilhørte politikere og høytstående embetsmenn, minst 189 telefonnumre fra journalister, 85 numre fra menneskerettighetsaktivister og 65 numre fra forretningsmenn og flere numre fra medlemmer av kongelige familier, hovedsakelig det største i landet. verden, nemlig Saudi-Arabia.

Informasjonen om bruken av Pegasus til de marokkanske hemmelige tjenestene vekket også mange følelser. De skulle ikke bare avlytte lederne i nabolandet Algerie, noe som førte til at de diplomatiske forbindelsene mellom de to nordafrikanske landene ble brutt. Selv den franske presidenten bør overvåkes av marokkanerne Emmanuel Macron.

Til sammen skal Pegasus brukes av 10 land for å overvåke personer som ikke er mistenkt for de alvorligste forbrytelsene – Aserbajdsjan, Bahrain, Kasakhstan, Mexico, Marokko, Rwanda, Saudi-Arabia, India, De forente arabiske emirater og Ungarn.

Apple saksøker NSO Group

Så i november sto NSO-gruppen overfor problemer. For det første, tidligere denne måneden satte det amerikanske handelsdepartementet et israelsk selskap på sin «trussel mot USAs nasjonale sikkerhet», noe som resulterte i at det ble fratatt amerikansk teknologi og tekniske komponenter uten godkjenning fra myndighetene i Washington.

Og denne uken saksøkte det amerikanske selskapet Apple NSO Group for å ha brutt sikkerheten til iPhone-brukere og utsatt dem for fare ved å utnytte en sårbarhet i iOS-operativsystemet (ifølge forsikringer som allerede er lappet).

Apple sendte også et varsel til de iPhone-brukerne som ble angrepet med Pegasus. De tok imot sosiale aktivister fra blant annet Uganda, El Salvador og Thailand, samt … Polen, selv om de polske tjenestene aldri har bekreftet at de bruker israelsk programvare.

Aktor bør imidlertid overvåkes Ewa Wrzosek, medlem av Lex Super Omnia Association, kritiserer riksadvokatens (og riksadvokatens) handlinger Zbigniew Ziobro. Den var også kjent for å ha startet en etterforskning av det såkalte konvoluttvalget, som den høyere myndigheten forlot i løpet av tre timer, og aktor Wrzosek ble utsatt for disiplinærsak.

Polen og Ungarn vil ikke lenger kjøpe Pegasus

Ifølge «Calcalist»-rapporter vil Polen og Ungarn (hvor spor av Pegasus ble funnet på telefonene til undersøkende journalister som beskriver overgrepene begått av myndighetene) ikke lenger kunne få lisenser for Pegasus.

Du er ikke på listen over land som kan fortsette å bruke israelske løsninger innen cyberkrigføring eller cyberspionasje. Polen og Ungarn var de eneste medlemslandene i EU og en av få (foruten Tyrkia, Albania og Nord-Makedonia) som ble fjernet fra NATOs medlemsland.

Pegasus (og andre israelske programmer av denne typen) kan nå bare brukes i Australia, Østerrike, Belgia, Bulgaria, Canada, Kroatia, Kypros, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Island, India, Irland, Italia, Japan, Litauen, Liechtenstein, Latvia, Luxembourg, Malta, New Zealand, Norge, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Sør-Korea, Spania, Sverige, Sveits, Nederland, Storbritannia og USA.

«Calcalist» fikk ikke offisiell bekreftelse på hvorfor noen land ble fjernet fra listen og andre ikke, men ifølge journalkilder hadde den israelske regjeringen som mål å fjerne «autoritært styrte» land hvis tjenester kanskje ikke bruker overvåkingsverktøy bare for å etterforske terrorisme eller for å bekjempe organisert kriminalitet, men også for å spionere på opposisjonen, journalister og sosiale aktivister.

Israels viktigste allierte, inkludert USA og Frankrike, bør legge press på at listen skal forkortes.

You may also like

Leave a Comment