Home » Jadwiga Kotnowska, Marek Cecuła, Mirosław Chojecki, Antoni Fałat hedret med gullmedaljen «Gloria Artis» | go.pl

Jadwiga Kotnowska, Marek Cecuła, Mirosław Chojecki, Antoni Fałat hedret med gullmedaljen «Gloria Artis» | go.pl

by Catherine Monroe

Fløytist og lærer Jadwiga Kotnowska, kunstner, keramiker Marek Cecuła, forlegger og filmprodusent Mirosław Chojecki og maler Antoni Fałat ble fredag ​​hedret med gullmedaljen «Zasłużony Kulturze Gloria Artis» av kulturminister Piotr Gliński.

«+Gloria Artis+ gullmedalje for tjenester til kultur er den høyeste utmerkelsen innen polsk kultur, som det polske samfunnet, den polske regjeringen, men på vegne av det polske samfunnet, tildeler de mest fremragende representantene for polsk kultur for deres meritter, for ofte prestasjonene gjennom hele livet, for fremragende tjenester til oss alle, ved å kombinere to ting som ofte er vanskelig å kombinere: de gjør noen til en fremragende person og de gir det enestående bidraget til hele den polske kulturen, nemlig talent og arbeid , sa visestatsminister, kulturminister under seremonien Piotr Glinski.

Som han sa, «Talent alene er ikke nok, arbeid er veldig viktig». «Den gode bruken av det noen mottok fra skjebnen eller fra Gud, og vi takker deg for alt» – la han til.

Han påpekte at dekorasjonene er der for å «vise hva som er viktig for et bredere publikum, for samfunnet vårt». «Derfor er det slike arrangementer hvor vi kan si takk på vegne av det polske samfunnet og samtidig vise hva som er viktig for oss alle. I dag har vi fire prisvinnere som er fremragende på fire ulike kulturområder» – understreket nestlederen. Statsminister Gliński.

Jadwiga Kotnowska er fløytist og lærer, vinner av internasjonale musikkkonkurranser. Den har et variert repertoar (solo, kammermusikk, med orkester) som spenner fra barokkverk til moderne komposisjoner.

Han urfremførte mange verk av polsk og internasjonal litteratur. For første gang presenterte hun blant annet for det polske publikum: «Concierto Pastoral» av Joaquin Rodrigo, fløytekonserter av Carl Nielsen, Hisatada Otaka, Aleksander Szczetyński, komposisjoner av Elżbieta Sikora, Joanna Bruzdowicz, Konstanty Regamey, Toshio Hosokawa, John Tavener og mange andre.

Som den første polske fløytisten opptrådte hun flere ganger med «Fløytekonserten» (med Polish Radio Symphony Orchestra, National Philharmonic i Warszawa og Moskva-filharmonien i Moskva-konservatoriets store sal under ledelse av Antoni Wit) og «Konsert- Cantata» av Henryk Mikołaj Górecki og fløytekonserten av Krzysztof Penderecki dirigert av Wojciech Rajski og komponisten.

Kunstneren ble en inspirasjon for skapelsen av nye konserter og fløyteverk av komponister som Krzesimir Dębski (fløytekonsert), Mikołaj Górecki (fløytekonsert, variasjoner for fløyte og piano), Włodek Pawlik (Pulse 11/8), Robert Kurdybacha ( Fløytekonsert), Maciej Małecki (fløytekonsert), Jerzy Maksymiuk (musikk for fløyte, harpe og strykere), Marta Ptaszyńska (dobbeltkonsert for fløyte, harpe og orkester), Piotr Wróbel (Jazz Concerto Grosso for fløyte, kontrabass og strykeorkester). ), Dariusz Przybylski (Hommage a Josquin . Fløytekonsert med strykere, perkusjon og elektroniske lyder ) .

Hun har opptrådt i de fleste europeiske land samt USA, India, Malaysia, Pakistan, Hong Kong, Thailand, De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia, Jordan og Syria.

Hun har deltatt på mange internasjonale festivaler, og i Polen – mange ganger på «Warszawa-høsten», også på Krzysztof Penderecki-festivalen i Kraków, Mozart-festivalen i Warszawa og andre.

Som solist har hun opptrådt med ledende polske orkestre, bl.a. med Sinfonia Varsovia, Great Polish Radio Symphony Orchestra, National Philharmonic Orchestra, AUKSO Orchestra, «Amadeus» Polish Radio Orchestra, «Wratislavia» Orchestra, dirigert av Jerzy Maksymiuk, Antoni Wit, Karol Teutsch, Wojciech, blant andre Rajski, Wojciech Michniewski, Agnieszka Duczmal, Jan Krenz, Tadeusz Strugała, Marek Moś, Jan Stanienda.

Hun har gjort en rekke innspillinger for polsk radio og TV, spansk, fransk, sveitsisk, nederlandsk og amerikanske radiostasjoner, samt CD-innspillinger for Polskie Nagrania, MDG/Savitor, SEPM Quantum, Scotstown Music og Tonpress.

Albumet, med Antonio Vivaldis The Four Seasons og Saverio Mercadantes The Flute Concerto, ble nominert til 1994 Fryderyk-prisen for den polske fonografiske industrien.

Siden 2000 har han undervist i en mesterklasse for fløyte ved musikkakademiet i Bydgoszcz samt masterkurs, for eksempel i USA, Malaysia, Finland, Frankrike og ved Royal College of Music i London.

Marek Cecuła er kunstner, keramiker, pedagog, kurator og vinner av en rekke prestisjetunge priser.

Han ble født i Czestochowa i 1944. Han bodde i Kielce til han var 16, hvorfra han emigrerte til Israel i 1960. Etter tolv år flyttet han til Brasil og bosatte seg i New York i 1976.

Han er skaperen av porselenet som har gått inn i historien til verdensomspennende kunsthåndverk, en av kunstnerne som siden slutten av 1980-tallet vendte seg mot kommersialisert masseproduksjon og fokuserte på alternative kombinasjoner av bruks- og dekorativ kunst.

Et særtrekk ved hans arbeid er å skape en bro mellom design, håndverk og skulptur.

Først designet han hovedsakelig servise, noe som var viktig for ham for ritualet, seremonien når han spiste et måltid. I senere år beveget han seg bort fra det han kalte «bordbildet» mot verk av konseptuell karakter.

Ifølge opplysningene fra Kultur- og riksantikvaren var han en «nøysom observatør av virkeligheten». Et år etter prinsesse Dianas død lages en ødelagt tallerken med hennes portrett +Diana+ (1998). Etter kunstnerens første besøk i Polen (siden hans avgang i 1960), da han fant et fragment av en tallerken med et hakekors på stranden, rekonstruerer han et skip som ikke eksisterer — +Shard (Shard)+ (1998) Etter 9 /11. September 2001 lager han +Podium+ av ødelagte tynne porselensplater, et verk som hyller de anonyme heltene i denne tragedien og deres symbolske plass i kulturen.

Cecułas verk er i samlingene til for eksempel Le Musee Royal de Mariemont i Belgia, Smithsonian National Museum of Art i Washington DC, Newark Museum of Art, Mint Museum of Craft and Design i Charlotte, North Carolina, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, Norge, amerikansk Craft Museum i New York, Victoria & Albert Museum i London, Carnegie Museum of Art i Pittsburgh, Los Angeles County Museum of Art og Museum of Fine Arts i Boston.

En annen mottaker av gullmedaljen «Zasłużony Kulturze Gloria Artis» er Mirosław Chojecki, grunnlegger av det underjordiske forlaget «NOWA» (1976), som ga ut over 100 skjønnlitterære titler, bøker om historie og politikk.

Han var den eneste utgiveren av den polske nobelprisvinneren Czesław Miłosz i Polen og representerte Polen ved Nobelprisutdelingen i Stockholm.

Han var medlem av arbeidernes forsvarskomité for arbeidernes forsvarskomité (KOR) og hjalp de streikende arbeiderne i Gdańsk med å trykke streikebulletinen «Solidarność». Kamplov fant ham i Canada, hvor han skulle motta en gave på tonnevis med papir for NSZZ «Solidarity». Siden navnet hans sto på kommunistenes lister over internerte, vendte han ikke tilbake til Polen.

Han grunnla forlaget «Kontakt» i Paris, trykket blant annet månedsbladet med samme navn og bøker innen skjønnlitteratur og historieverk av Zbigniew Herbert. Etter noen år begynte også «Kontakt» å produsere lyd- og videokassetter ved bruk av innenlands- og emigrantmateriell. Alle aktiviteter til «Contact» var primært rettet mot landet, så de ble kringkastet av Free Europe og smuglet inn i Polen.

Han var også medlem av utenrikskontoret til «Solidarność» og håndterte forsendelsen av utstyr til Polen for uavhengige utgivere.

I 1990 kom han tilbake til Polen og begynte å jobbe med polsk fjernsyn, hvor han produserte dokumentarer. Over tid søkte han om lisens til å sette opp privat fjernsyn, men National Broadcasting Council valgte Zygmunt Solorz sitt prosjekt.

Etter 2005 produserte han en rekke dokumentarer og fortsatte arbeidet med å popularisere polsk kultur. Han produserte også 42 episoder av filmen «Polish 100 Years». Serien er tilgjengelig på YouTube og har 10 millioner visninger.

Antoni Fałat er en av de viktigste nålevende polske malerne. Han praktiserer maleri, tegning, anvendt grafikk og kunstneriske tekstiler.

Født i Warszawa i 1942. Han studerte ved maleavdelingen ved Kunstakademiet i Warszawa. Han mottok sitt diplom med utmerkelser i studioet til prof. Aleksander Kobzdej i 1969.

Et år etter endt utdanning ble han med i gruppen av medgründere av Warszawa GRUPA AUT (AUT PICTURA, AUT NIHIL), hvis program ble oppsummert under slagordet: «Polsk figurasjon, polsk stil, polsk eksotisme» (dette var tittelen av 1970-utstillingen holdt i Warszawa-galleriet MDM).

Han deltok også i FOR IMPROVEMENT-bevegelsen, som tidlig på 1970-tallet samlet en gruppe kandidater fra Kunstakademiet i Warszawa som etterlyste en oppfriskning av malerspråket. De fleste av dem, som Fałat selv, skulle snart slutte seg til trenden med ny figurasjon.

På 1980-tallet deltok han i utstillinger og møter organisert som en del av den uavhengige kulturbevegelsen.

Fra 1992 til 1996 var han medlem av kulturrådet til presidenten for republikken Polen. I 1992 grunnla han European Academy of Arts, den første private kunstskolen med universitetsstatus, hvor han var rektor i over 20 år.

Han har hatt mange individuelle utstillinger – over 80 nasjonale og 11 utenlandske og gruppeutstillinger – over 280 i Polen, over 80 i verden og er vinneren av en rekke priser og utmerkelser.

Verkene hans er i samlingene til nasjonale museer i Warszawa, Kraków, Gdańsk, i National Art Gallery Zachęta, i Museum of Fine Arts. Pushkin i Moskva, City Museum of Contemporary Art i Gent og en rekke private samlinger i Polen og rundt om i verden.

Zasłużony Kulturze Gloria Artis-medaljene har blitt tildelt siden 2005 til personer som har utmerket seg innen kunstnerisk skapelse, kulturell aktivitet eller beskyttelse av kulturell og nasjonal arv. Denne prisen anerkjenner fremragende prestasjoner innen kultur og har tre nivåer: gull, sølv og bronse. (TRYKK)

Forfatter: Katarzyna Krzykowska

bøker/bøker/

You may also like

Leave a Comment