Home » Jan-Krzysztof Duda på duellen med Magnus Carlsen: Jeg spilte som en sjel

Jan-Krzysztof Duda på duellen med Magnus Carlsen: Jeg spilte som en sjel

by Catherine Monroe

Polsk pressebyrå: Finalen mot den beste sjakkspilleren i Aserbajdsjan, Shakhriyar Mamedjarov, ble en skikkelig berg-og-dal-banetur. En sikker seier på den første dagen, en god start, men tap på den andre og overtid. Det var litt nervøst, men slutten var lykkelig.

Jan Krzysztof Duda: Jeg vil dele denne rivaliseringen i to kamper. De to dagene med rask og overtid i blitz. I hver av dem var det en helt annen dynamikk. Selvfølgelig var prestasjonen min på den andre dagen forferdelig i den raske delen. Den første kampen jeg vant var avgjørende, og det visste jeg. Jeg kan imidlertid si at tankene mine av en eller annen grunn lignet tanken til en bokser som tok noen slag mot hodet. Jeg hadde mye tid til meg selv i en god posisjon, men jeg klarte ikke å sette sammen en eneste fornuftig variant. Så, etter en rask datasjekk av spillet, viste det seg at min beståtte bondes marsj nedover c-filen var vinneren, noe jeg ikke helt så i denne gunstige situasjonen. Trump-spillet er min styrke. Jeg tror at hvis jeg hadde dårlig tid, et dusin eller flere dusin sekunder, ville det vært det første jeg ville tenkt på. Etter et feil trekk tapte jeg spillet etter tre trekk.

Se også: Jan-Krzysztof Duda er vinneren av Aimchess Rapid

Det kan være frustrerende: fra en forventet seier til et uventet nederlag.

Jeg var sjokkert. Det var irriterende at jeg tapte kampen med White. I den andre prøvde jeg å redde situasjonen uten å spille va banque, men det var forferdelig for meg, en av de verste skuespillene i spillets liv. Shakhriyar Mamedyarov er en veldig god sjakkspiller som elsker initiativ og angrep.

Det viktigste er at du klarte å fange motstanderens 1-1-spillsituasjon og komme deg tilbake på sporet før ekstraomganger. En spesiell mobilisering var nødvendig, eller var det nok å vite at du har bedre sjanser som viseverdensmester i blitzsjakk?

Først og fremst aksepterte jeg tidligere at omkampen allerede er tapt. Jeg prøvde ikke å vinne den tredje kampen. Jeg bestemte meg for å gjøre en rask trekning. Jeg bestemte meg for at det å spille rygg mot rygg hurtigsjakk ville være ren frustrasjon. Så jeg bestemte meg for å gå på jakt – knivkamp, ​​kan du si. Moralen min økte betydelig på dette tidspunktet. Jeg var veldig tent, ganske selvsikker fordi etter to tapere for et øyeblikk siden kan du aldri være 100 % sikker.

Jeg valgte også en veldig god strategi, fordi… jeg spiste mye sjokolade, sukkeret hoppet med en gang, og det var ikke hurtigsjakk, som varer nesten en time, men øyeblikkssjakk, hvor spillet er veldig raskt. Så jeg ble optimalt opphisset. Jeg spilte et perfekt spill med Black på en linje jeg aldri hadde spilt før. Jeg var veldig glad for seieren fordi 19 trekk var nok, noe som vanligvis ikke skjer. Etter denne raske og selvsikre suksessen var jeg 90 prosent sikker på at jeg ville vinne denne overtiden. Jeg er glad for å legge denne nye trofeet til listen over utstillinger av utstillingen av mine «prestasjoner» i Museum of Sports and Tourism.

Det er trygt å si at du er i toppform. I semifinalen ble det tross alt seier over serielederen, verdensmester Magnus Carlsen, og før det førsteplassen etter 16-delsfinalen.

Jeg var spesielt effektiv i kvalifiseringsrundene. Det er ganske uvanlig i mitt tilfelle fordi jeg vanligvis kjempet hardt for åtteplassen, den siste plassen å gå. Her sikret jeg det før siste dag i denne fasen.

Hvordan var det å spille med Carlsen?

Jeg stoppet det første spillet med Black uten store problemer. Den andre, som var opptatt, var avgjørende. Motstanderen valgte en ganske skarp debut. Jeg pleide å tape to slike kamper med ham. Det oppsto en svært sammensatt stilling med store komplikasjoner. Motstanderen ga opp karakteren sin, situasjonen var ikke klar. Så bestemte jeg meg for å gjøre et veldig fint bytteoffer ved å åpne opp kongen hans. Jeg spilte, kan du si, inspirert. Det endte imidlertid med at jeg tok feil og fordelen min forsvant helt. Jeg var veldig heldig fordi motstanderen min hadde to trekk som konge og valgte det dårlige, som – som det viste seg – tapte. Imidlertid måtte bondefordelen fortsatt realiseres, noe som krevde presis teknikk. Etter dette spennende spillet fullt av vendinger og gjensidige feil, falt blodsukkeret mitt betraktelig. Jeg var veldig sliten resten av kampen. Dette viste seg å være…nyttig, for når du er sliten, blir du ikke påvirket av stress.

Hva ser du i din nåværende gode tilstand?

Vanskelig å si. På en måte fra det faktum at jeg i eliminasjonsfasen bestemte meg for å spille mer eller mindre likt med alle. Det fungerte bra fordi jeg bare tapte 3 kamper av 15.

De siste ukene har ikke bare sjakkmiljøet blitt elektrifisert av påstandene om juks fra amerikaneren Hans Niemann fra Carlsen og andre. Hvordan ser du på dette problemet?

Ærlig talt, det er vanskelig for meg å kommentere det, jeg har ingen mening. Niemann har innrømmet å ha jukset på chess.com tidligere og har nå fått en klar patch. Jeg har bedre ting å gjøre enn å studere internettspillene hans og sammenligne korrelasjonene med datamaskinens første, andre og tredje linje. Faktisk vant han kampen med Magnus som utløste stormen relativt enkelt, selv om det for meg i det minste så ut som nordmannen spilte veldig dårlig og jeg vil ikke si at hans rival bruker doping.

Etter min mening er det umulig for Niemann å jukse i vanlige partier, på sjakkbrettet. Når det gjelder internett – ingen anelse. For lenge siden, da han ikke var en kjent spiller, vant jeg en tøff kamp med ham på nettet, og jeg ville ikke ha vunnet på datamaskin. Vi konkurrerte online i FTX Crypto Cup i Miami, men vi satt overfor hverandre med bare dataskjermer som skiller oss, så du visste at han ikke jukset. Jeg vant 3-0, men Niemann tapte nok alle kampene i denne turneringen. Vi spilte den siste kampen etter Carlsens tiltale. Jeg innrømmer at det å spille med en rival som er juksemerket av samfunnet er veldig vanskelig, uavhengig av om noen jukser eller ikke. Så tapte jeg en kamp med ham i 15. runde av Julius Baer Generations Cup i september, som jeg virkelig ønsket å vinne.

Han er definitivt en ung og talentfull spiller. Som sagt, hvis du gjør en slik feil, så vil du senere ha en viss mening i fellesskapet. Det er vanskelig å slå den av. På den annen side er Magnus sitt vitnesbyrd ganske sterkt og det er en vanskelig situasjon som tilsynelatende gikk til retten.

RM, PAP

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment