Home » Janne Ahonens ærlige tilståelse. Polakker truet ham på livet

Janne Ahonens ærlige tilståelse. Polakker truet ham på livet

by Catherine Monroe

Ahonen er en av de største legendene i hopphistorien. Han har seire i verdenscupen, verdensmesterskapet og Four Hills-turneringen. I sistnevnte tilfelle har han klart det fem ganger, noe som gjør ham til rekordholder.

Finnen, som har gjenopptatt karrieren flere ganger, kommenterer nå hoppet på innenlandsk TV. Gjennom årene med hopping har han utviklet bildet av en «stum» som sjelden gir intervjuer, og når han gjør det, bare snakker motvillig og kortfattet.

– Jeg var bare 15 år da jeg begynte å representere Finland og delta i verdenscupen. Jeg husker at jeg var veldig sjenert den gangen. Det er litt paradoksalt, men selv om jeg fikk gode resultater ganske raskt, manglet jeg selvtillit lenge. En annen ting som skilte meg ut var mangelen på for mange indre følelser. Du kan si at jeg bare var sånn de første årene, lenge etterpå la folk merke til meg. Senere innrømmer jeg at jeg forandret meg mye, men samtidig innså jeg at korte svar på spørsmål og å spille en moderat hyggelig, lite vellykket person kunne bli mitt varemerke og gi meg noen fordeler. Og jeg tror det var det som skjedde. Jeg vet ikke om denne ideen var god eller dårlig, men det var en slags markedsføringsstrategi – sa Ahonen i en lang samtale med Onet.

SE OGSÅ: Hvordan har Dawid Kubacki endret seg? (BILDER)

På slutten av karrieren innrømmet den tidligere legendariske skihopperen at på den minneverdige konkurransen i skiflygingsbakken i Planica i 2004/2005, da han landet på 240 meter, sluttet han ikke å hoppe – han gjorde det med en dårlig bakrus.

Det er et av mine verste minner. Så gjorde jeg noe jeg angrer på flere år senere. Sesongen 2004/05 var stor for meg: Jeg ble verdenscupvinner totalt, vant Four Hills-turneringen og vant tre medaljer ved verdensmesterskap. Jeg avsluttet en spesiell tid, og lørdag kveld tenkte vi sammen med lagkameratene mine: «La oss gå og få noen øl. Vi drikker den på søndag etter konkurransen. Slike resultater må feires skikkelig.» Problemet var at vi begynte å drikke på lørdag. Først en øl. Hva – kanskje neste? Så kom den tredje og fjerde. Vi var sikkert 3, en venn kjøpte over 20 øl og til slutt gikk vi tom. Vi legger oss om morgenen. Snart var det på tide å hoppe igjen, opp på en mammutbakke. Og så var det sjanse for verdensrekord. Det var en vanskelig dag, men det var min egen feil at dette hoppet endte så dårlig, sa finnen.

Ahonen snakket også om sin rivalisering med Adam Małysz. Begge kjempet om de viktigste trofeene i mange år.

– Vi tilbrakte ikke mye tid sammen, men jeg likte ham, og når jeg tenker på Adam i dag, har jeg mange konkurranser i tankene. Fremfor alt den fra 2005, da de polske fansen ved bakken var ekstremt høylytte. Det var en tid da Malysz og jeg var nummer én og nummer to i verden. Alle forberedte seg på en stor kamp mellom oss, og jeg visste at det kom til å bli varmt i Zakopane. Enda mer da jeg en tid før konkurransen fikk et brev fra Polen som truet meg på livet. Det var allerede mye folk på treningsøktene under bakken og fansen fortsatte å plystre og bue meg. Jeg følte meg som hennes verste fiende. Men det var nok til at jeg ble nummer to og bare tape for Adam for å få applaus også. Plutselig var alle polakkene mine venner (ler) – husker han.

Rekordholderen for pallplasseringer i verdenscupen (108 ganger) valgte også favoritten til å vinne neste utgave av Four Hills-turneringen.

– Favoritten er Dawid Kubacki fordi han viser eksepsjonell styrke fra starten av sesongen, han hopper ganske jevnt og det er ingen tilfeldighet at han har vunnet ikke mindre enn fire av åtte konkurranser. Hvis noen truer ham, ville mitt førstevalg vært Halvor Egner Granerud. Jeg liker veldig godt å se nordmannen i aksjon. Problemet hans er at han ofte driver til høyre, noe som delvis skyldes fysikken og delvis returteknikken. Jeg identifiserer meg på en måte med Granerud fordi jeg tidligere hadde et lignende problem selv, bare jeg havnet alltid til venstre. Jeg tror at hvis han kan håndtere det, noe som ikke vil være lett, kan han bli en fremragende spiller, den beste i verden. Jeg kan se Stefan Kraft på den tredje pallen i Four Hills-turneringen, sa Ahonen.

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment