Home » Małopolskie Et annet synkehull i Trzebinia

Małopolskie Et annet synkehull i Trzebinia

by Erlend Loe

Nok et hull dukket opp i Trzebinia (Småpolen) mandag kveld – dette ble annonsert av byens borgermester Jarosław Okoczuk på sosiale medier. I hagen til et av husene på ul. Gruvedrift. Ingenting skjedde med noen.

«Dessverre gikk ikke ønsket +rolige ferier+ i oppfyllelse. Om natten i ul. Górnicza dukket det opp enda et synkehull. Ingenting skjedde med noen. Det dukket opp et hull i hagen til et av husene», skrev ordføreren på sin Facebook-profil.

Som han bemerket, handlet tjenestene som sikret området umiddelbart. Hendelsen ble også rapportert til Spółka Restructurownictwa Kopalń, som tar for seg skadeoppgjør etter gruvedrift.

Synkehullene i Trzebinia er konsekvenser av den tidligere Siersza-kullgruven, som opererte i denne byen fra midten av 1800-tallet. I 1999-2001 ble gruven lagt ned. I begynnelsen var utnyttelsen grunt, på 20-25 meters dyp. Så ble de underjordiske gangene dypere og dypere. Likvidatorene antok at hulrommene som ble opprettet etter utnyttelsen ville bli fylt med vann. Over tid kom vannet nærmere og nærmere jordoverflaten.

Den mest kjente var doline, som ble dannet 20. september i år. på kirkegården i Trzebinia. Hullet var 10 meter dypt og ca 20 meter i diameter. Synkehullet svelget 61 lik fra 40 graver. I følge ekspertene fra samfunnet for rehabilitering av gruver var en oppgraving på kirkegården ikke mulig, så dolinen ble fylt ut.

Jordgjennomtrengende radarundersøkelser av området rundt synkehullet startet 22. september. De ble utført på vegne av Spółka Restructurownictwa Kopalń – den juridiske etterfølgeren til steinkullgruven «Siersza». Til syvende og sist bør de dekke 100 hektar land i området som er truet av ustødige deformasjoner i de flate gruveområdene til det tidligere «Siersza»-kullet.

Ordfører Jarosław Okoczuk minnet om at byadministrasjonen fortsatt ikke har mottatt svar fra SRK på brevet angående resultatene av disse studiene. «Før jul fikk jeg kun ett brev fra SRK, adressert til sysselmannen (og til rådhuset), der det er opplysninger om at ytterligere forskning skal være ferdig innen årsskiftet … men detaljer mangler» – opplyser ordføreren.

«Jeg håper inderlig at SRKs passivitet observert i flere uker ikke vil føre til tragedie. Vi må vite resultatene så snart som mulig, og selskapet må presentere et scenario med aktiviteter og starte dreneringsarbeid så snart som mulig, det er ingenting å vente – understreket byens ordfører (PAP).

Forfatter: Rafał Grzyb

rgr/ok/

You may also like

Leave a Comment