Home » juntaen ber Danmark trekke sine tropper tilbake

juntaen ber Danmark trekke sine tropper tilbake

by Gunnar Garfors

Spenningen i Mali fortsetter å øke. Regjeringsjuntaen ba mandag 24. januar Danmark trekke seg «samtidig» de hundre soldatene som nylig ankom kriselandet for å delta i den europeiske grupperingen av «Task Force Takuba».

Dette ble annonsert av den militærdominerte maliske regjeringen, som kom til makten i et kupp i august 2020, i en pressemelding lest på nasjonalt TV og publisert på sosiale nettverk «Denne operasjonen fant sted uten hans samtykke».

Danmark kunngjorde forrige uke ankomsten av 90 menn til Mali, hovedsakelig elitesoldater og militærkirurger, for å delta i «Takuba» som beskytter sivile mot jihadister i de såkalte «tre grensene» (Mali, Burkina Faso, Niger). og være basert i Ménaka (Østlige Mali).

En gruppe europeiske spesialstyrker for å følge maliske soldater i kampen mot jihadistene, «Task Force Takuba», ble opprettet i mars 2020 på initiativ fra Frankrike for å dele byrden med sine europeiske partnere.

Ekstraordinært i sammenheng med den sikkerhets- og politiske krisen som har rystet Mali i årevis, kommer forespørselen om tilbaketrekking av denne danske kontingenten midt i et oppgjør mellom juntaen og en del av det internasjonale samfunnet som har til hensikt å beholde en forpliktelse til makten i den nærmeste tiden. fremtid for å vende tilbake til sivilbefolkningen i fremtiden.

ECOWAS-sanksjoner

Særlig har forholdet til Frankrike, som har vært militært involvert i Mali og Sahel siden 2013, blitt kraftig forverret. Siden Det økonomiske fellesskapet for vestafrikanske stater (ECOWAS), organisasjonen av vestafrikanske stater, innførte sanksjoner mot Mali 9. januar med støtte fra Frankrike og ulike partnere i landet, har juntaen drevet bank på territoriets suverenitet.

Den reagerte på at ECOWAS stengte land- og luftgrensene mellom ECOWAS-landene og Mali ved å stenge sine egne. Det utsetter nye tillatelser og prosedyrer for at fly kommer inn i malisk luftrom. Hun sier også at hun har etterlyst en revisjon av forsvarsavtalene med Frankrike.

Den maliske regjeringen forsikrer i sin pressemelding at utplasseringen av de danske væpnede styrkene skjedde uten at en bilateral avtale mellom København og Bamako var inngått, slik den mener protokollen for landene som er involvert i «Takuba» ville ha ønsket. . . . Som et resultat, «Republikken Mali oppfordrer den danske parten til å trekke den nevnte kontingenten fra territoriet uten forsinkelse.».

Regjeringen minner sine partnere om kampen mot jihadistene «Behovet for å innhente forhåndssamtykke fra maliske myndigheter før utsendelse til Mali». En dansk diplomat forsikret på betingelse av anonymitet at landet har det bra og et felles svar til deltakerne i «Takuba» er under utarbeidelse.

også lese Artikkelen er reservert for våre abonnenter En eskalerende blindvei mellom Paris og Bamako

Juridisk tvist om Wagner

Det opplyste det danske utenriksdepartementet til danske myndigheter i en uttalelse mandag kveld «arbeid[ai]intensivt for å bringe mer klarhet i situasjonen» og var «i kontakt med den maliske overgangsregjeringen».

– Det er for tiden stor usikkerhet rundt utlysningen av den midlertidige regjeringen. Det danske bidraget er en del av den franskledede operasjonen i Mali og vi er derfor også i tett og konstant koordinering med våre partnere, spesielt Frankrike.», legger departementet til. I tillegg til Frankrike, som piloterer «Takuba», deltar Nederland, Estland, Sverige, Belgia, Tsjekkia, Norge, Portugal, Italia og Ungarn.

Forespørselen om tilbaketrekking av den danske kontingenten øker spenningen mellom Mali og partnerne, mens Frankrike lurer på veien videre med en junta som ønsker å forbli ved makten i flere år og som Bamako-partnerne anklager for å ha åpnet dørene for. leiesoldater fra det russiske private selskapet Wagner. I slutten av desember protesterte landene som var involvert i «Takuba», sammen med andre vestlige land, mot å ty til Wagner.

også lese Artikkelen er reservert for våre abonnenter I Mali, død av en 53. fransk soldat i forbindelse med økende politisk og sikkerhetspolitisk usikkerhet

Verden med AFP

You may also like

Leave a Comment