Home » kaldt svar. NATO setter i gang store manøvrer i Arktis – Wprost

kaldt svar. NATO setter i gang store manøvrer i Arktis – Wprost

by Connie Nielsen

Mens den russiske invasjonen av Ukraina fortsetter, begynner forhåndsplanlagte NATO-øvelser i Norge.

Kaldt svar 2022

Rundt 30 000 soldater fra 27 land, inkludert 23 NATO-medlemmer, vil delta i Cold Response 2022-øvelsen. Dette er de største NATO-manøvrene i Norge og polarsirkelen siden 1980-tallet og skal etter planen finne sted fra 14. mars til 1. april 2022.

Manøvrene foregår over hele landet, samt i vannet i Atlanterhavet og Nord- og Norskehavet. Soldater er designet for å operere i arktiske miljøer, i vanskelig terreng og under ekstreme vinterværforhold. Felles operasjoner, marinelogistikk og respons til fiendtlige styrker er planlagt.

Russland nekter å observere øvelsene

Interessant nok ble russiske observatører invitert til øvelsene for lenge siden, og nordmennene har ikke trukket tilbake sine invitasjoner, til tross for situasjonen i Ukraina. Det var imidlertid russen selv som nektet å bli tatt opp til øvelsene forrige uke.

De nektet og det må vi godta. Vi inviterer deg og vi er transparente – understreker general Yngve Odlo, leder for norsk felleskommando, i et intervju med High North News.

Samtidig forsikrer general Odlo at det har vært noen endringer i antall deltakende væpnede styrker i forbindelse med krigen i Ukraina, men dette er ikke «store endringer». Han ønsket imidlertid å bruke dem til å definere hvilke væpnede styrker og nasjoner de søker til.


Les også:
Russisk missilangrep på den polske grensen. PiS-talsmann: Det er viktig å ikke få panikk

You may also like

Leave a Comment