Home » skihopping. VM i Falun for femte eller sjette gang?

skihopping. VM i Falun for femte eller sjette gang?

by Catherine Monroe

Nordisk FIS verdensmesterskap på ski går i Falun onsdag. For … vel, femte eller sjette gang? Vel, det kommer an på hvilket synspunkt du har. Likevel har kampene til skiløpere i Sverige alltid vært ekstremt spennende. La oss ta en titt på hva som skjedde ikke bare i bakkene, men også i langrennsløypene ved forrige Falun-mesterskap.

4-21 februar 1954

De første klassiske ski-VM ble arrangert i Sverige før krigen – i 1934 ble det arrangert av Sollefteae. Tjue år senere kom mesterskapet for første gang til Falun, som takket være den meget prestisjefylte årlige konkurransen i klassisk skisport – Svenska Skidspelen – arrangert siden 1948, har etablert en god posisjon som arrangør av idrettsarrangementer. Det svenske mesterskapet har gått over i historien som en revolusjon i programendringer i langrenn. Siden Falun-mesterskapet har løpere hatt muligheten til å vinne fire medaljer i ett arrangement. Dette mønsteret i menns løp fortsatte til 1991 da det ble gjort noen endringer. Programmet for kvinneløp er også utvidet. Arrangementet i Falun ble også husket fordi det første laget for første gang i verdensmesterskapets historie vant medaljene. Vi snakker om Sovjetunionen, hvis representanter sjokkerte hele skiverdenen med sine løpsresultater. Gjennom hele arrangementet vant Sbornas spillere fire gullmedaljer, én mer enn finnene.

Det norske hegemoniet ble brutt i hopprenn. Hoppere fra Finland har jaget dem i årevis, men ingen av dem klarte å vinne den mest verdifulle medaljen på de viktigste begivenhetene. Denne uflaksen ble til slutt brutt i Falun. Verdensmesterskapet ble vunnet av Matti Pietikaeinen med hopp på 76,5 og 78 m. Den fjerde utøveren i de olympiske leker 1948 var 10 poeng foran sin landsmann Veikko Heinonen, og vertens representant Bror Oestman fullførte pallen. Kjell Knarvik ble nummer fire, og tapte et poeng på bronsemedaljen. På grunn av det lave nivået av polske hoppere under serien med konkurranser i USSR, som fant sted før mesterskapene, dro ingen av de hvit-røde hopperne til Skandinavia.

16-24 februar 1974

Nok et Falun-mesterskap som ble holdt 20 år senere, hvor våre representanter hentet tilbake to bronsemedaljer, viste seg å være vellykket for polakkene. Tredjeplassen i 30-kilometeren gikk til 24 år gamle Zakopane fra Zakopane, Jan Staszel, som hadde en meget god tid i løpet sitt: 1:34:56:49 timer. og han måtte bare erkjenne svenskens og finnens overlegenhet. Stefan Hula sikret seg også tredjeplassen i Nordic Combined, som vant en serie med hopp og til tross for dårlige prestasjoner på 15-kilometerbanen, kunne ta en medaljeplassering. En høy sjuendeplass gikk til Jan Lagierski, som hadde et utmerket løp, men 22. plass etter volten drepte sjansene for medalje.

Falun 1974 er definitivt det tyske mesterskapet for skiløpere fra DDR. De var uten sidestykke i mange konkurranser, men de var heldige også. I stafetten var laget til Trzy Korony en favoritt til gull, men verten for vertene, som løp på det første skiftet, mistet en ski. Han måtte komme tilbake for det og dermed sluttet svenskene å telle og den tyske stafetten triumferte med 60.000 tilskuere. En enda større overraskelse kom på maraton, hvor Gerhard Grimmer beseiret koalisjonen av skandinaviske skiløpere. Tidligere, ved verdensmesterskap og olympiske leker, har kun en konkurrent fra utenfor Nord-Europa vunnet over denne distansen. Deltakerne fra den tyske demokratiske republikken vant selvfølgelig medaljekonkurransen og sanket 11 medaljer, inkludert 5 gull- og 6 sølvmedaljer. Det er imidlertid kjent at disse suksessene i stor grad skyldtes bruk av forbudte tiltak.

DDR-representantene gjorde også en kjempejobb i åsene. Av de seks medaljene som skal vinnes, gikk fire til spillere fra Øst-Tyskland. Hans Georg Aschenbach triumferte i den mindre bakken, og overtok sin landsmann Dietrich Kampf og representanten for Sovjetunionen, Alexey Borovkin, med hopp på 90 og 85,5 m og en ledelse på mer enn 17 poeng. Aschenbach oppnådde også en avgjørende seier i en konkurranse i svært vanskelige værforhold på et stort anlegg. Tyskeren hoppet jevnt og langt i all slags vær – 104 og 101 m, og denne gangen var Heinz Wosipiwo rett bak ham. Bronsemedaljen ble vunnet av Rudolf Hoehnl fra Tsjekkoslovakia. Den beste polske representanten var Tadeusz Pawlusiak, som tok 10. plass i den mindre bakken og ikke var i stand til å konkurrere i den store bakken på grunn av skade. De polske fansen ventet spent på prestasjonen til den olympiske mesteren fra Sapporo, Wojciech Fortuna. Hopperen fra Zakopane, slik det så ut på det tidspunktet, vendte tilbake til sin høye kommando. «Jeg dro til Sverige veldig godt forberedt. Jeg var i form. (…) Jeg var en av favorittene, men jeg mistet alt fordi jeg drakk tungt dagen før den første konkurransen. I stedet for å sitte på rommet og hvile, Jeg dro på fest med Adam Krzysztofiak. Det var alkohol. , jenter og festing til morgenen. Da oppførte jeg meg som en idiot, «sier Fortuna i biografien hennes «Jump to Hell». Den landet på posisjonene 29 og 37.

17. februar 1980

En uvanlig situasjon oppstod i 1980 da… en konkurranse ble holdt under Falun World Cup. Programmet for de olympiske leker i Lake Placid det året inkluderte ikke kvinnenes 20 km-løp. Siden denne konkurransen ble arrangert under VM frem til 1978 og OL-medaljer også var VM-medaljer, ble det ved marskonkurransen i Falun besluttet å holde et VM-rangert løp. Veronika Hesse fra Tyskland vant gullmedaljen.

18-28 februar 1993

Ved verdensmesterskapet i Falun i 1993 refererte ikke polakkene til medaljeplassene fra 21 år siden. Blant de polske representantene med start i Sverige var Bernadeta Bocek fra Istebna, som uventet tok sjuendeplassen på 30 km, best. Inntil Justyna Kowalczyk dukket opp, var det den beste avslutningen oppnådd av en polsk løper på et arrangement av denne rangeringen. Den beste representanten for Kasakhstan i historien til klassisk ski, Vladimir Smirnov, hadde store forhåpninger om tittelen verdensmester. Håpet til den fremragende løperen fra øst var desto større om at han faktisk skulle starte … hjemme. Fra 1991 bodde han fast i Sverige. Imidlertid vant han en bronse og to sølvmedaljer, og tapte gull etter dramatiske kamper. Imidlertid gjorde han opp for denne «fiaskoen» to år senere i Thunder Bay, Canada, hvor han vant tre medaljer laget av det mest edle metallet. Björn Daehlie var heldigere, fordi han beriket sine sportslige suksesser med fire plater, inkludert tre gullskiver. Det var nordmennene som vant mesterskapets medalje, og vant 14 mål, inkludert seks zloty.

Hovedkandidat til gullmedaljen i hoppkonkurransene var Andreas Goldberger. Østerrikeren hoppet bredt i Falun og var på pallen i hver av de tre konkurransene, men det var aldri hans høyeste rangering. Espen Bredesen triumferte i konkurransen i storbakken med hopp på 125,5 og 110,5 m. Den norske landslagsmannen var 2,3 poeng foran. Tsjekkisk, Jaroslaw Sakala og 3,8 poeng. Goldberger. I den mindre bakken var Sakala og Goldberger igjen på pallen, men i omvendt rekkefølge, og vinneren ble japaneren Masahiko Harada, som scoret 92,5 og 88 m i sine forsøk. ubestridt stjerne – Bredesen, de hadde ganske gjennomsnittlige spillere – Myrbakken , Berg og Brendryen. De tsjekkiske og slovakiske spillerne tok sølvet, og bare tredjeplassen gikk til favorittlandslaget i Østerrike med to verdensmestere i rekken – Felder og Kuttin samt den olympiske mesteren Vettori og nevnte Goldberger. Wojciech Skupień ble nummer 45 og 33 i Falun.

18. februar – 1. mars 2015

Rune Velta ble en sensasjon i hoppverdenen under 2015-mesterskapet. Nordmannen, som aldri har vunnet en verdenscupkonkurranse før eller siden, tok fire medaljer på Lugnet-anlegget. Dette plasserer ham i den lille gruppen av konkurrenter som har nøyaktig like mange mål i et arrangement. I 2001 hoppet Martin Schmitt i Lahti individuelt gull og sølv, samt gull og bronse i laget. 10 år senere i Oslo ble Thomas Morgenstern første og andre i den individuelle konkurransen og sammen med det østerrikske laget best i to lagkonkurranser. Velta avsluttet mesterskapet med individuelle gull- og bronsemedaljer, laggull og blandesølv. Disse tre fikk selskap for et år siden av Karl Geiger, som var på pallen fire ganger i Oberstdorf.

Verdensmester i den store bakken ble Severin Freund, som tapte mot Velta i den lille bakken, kun 0,4 poeng bak. Denne gangen seiret han unektelig. Han slo andreplasserte Gregor Schlierenzauer med totalt 22,3 poeng. For østerrikeren var det den siste individuelle medaljen på et stort arrangement. For 20 år gamle Stefan Kraft var derimot bronsen på HS-100 den første i samlingen hans, som i dag består av fem individuelle skiver.

Det ble en vanskelig sesong for de polske hopperne. Skaden ekskluderte Kamil Stoch fra konkurransen i en måned, og de gjenværende spillerne, fratatt lederen, led nådeløst i lang tid. Faktisk kunne mesteparten av sesongen vært avskrevet hvis det ikke var for dette Falun-arrangementet. Den polske kvartetten bestående av: Stoch, Murańka, Ziobro og Żyła vant uventet en bronsemedalje i lagkonkurransen og kjempet med Østerrike om andreplassen til det siste.

Før det ble det imidlertid avholdt individuelle konkurranser. På HS100 fremsto Jan Ziobro som best av polakkene, og ble nummer åtte. Interessant nok, til tross for at han var den eneste nasjonen med fem hoppere, var Ziobra fraværende fra laget vårt. Trener Kruczek stolte på Kubacki og Zniszczol, som mislyktes totalt. Denne situasjonen forverret det allerede anstrengte forholdet mellom Ziobro og landstreneren. I den andre individuelle konkurransen var den beste av det polske laget 9. Piotr Żyła. Carina Vogt vant kvinnene og Tyskland vant mixlagene.

Den største stjernen i hele mesterskapet var den norske superløperen Peter Northug, som tok fire gullmedaljer. Det andre polske albumet av arrangementet var bronse av Justyna Kowalczyk og Sylwia Jaśkowiec i lagsprint. Nordmennene dominerte medaljeplasseringen, og vant ikke mindre enn 20 medaljer, inkludert 11 gull, 4 sølv og 5 bronse. Tyskland tok andreplassen med åtte mål (5-2-1), mens vertene tok tredjeplassen med ni (2-4-3).

You may also like

Leave a Comment