Home » Kampen om oljen etter Putin har begynt. En ny spiller har nettopp kommet til bordet

Kampen om oljen etter Putin har begynt. En ny spiller har nettopp kommet til bordet

by Catherine Monroe

USAs president Joe Biden kunngjorde tirsdag et forbud mot russisk olje- og gassimport til USA. Som han påpekte Selv om tiltaket vil øke råvareprisene, har det bipartisk støtte og vil ramme «åren til den russiske økonomien». Den amerikanske lederen hadde rett. Både gass- og oljeprisene har nådd rekordhøye de siste dagene (det var en kraftig korreksjon onsdag, men prisene begynte å stige igjen etter sammenbruddet av fredsforhandlingene i Tyrkia torsdag).

Kampen om oljen. USA er for det. Europa vet hvor mye det kan tape

Det amerikanske grepet er enestående og eksperter sier at det vil skade Putin, spesielt når det gjelder embargoen på oljeprodukter. I 2021 var salgsvolumet av russiske petroleumsprodukter til USA rundt 23 millioner tonn, som tilsvarer en andel på rundt 16 prosent. Total amerikansk eksport fra Russland. Råolje utgjorde derimot bare om lag 4,4 prosent. denne andelen. Så det skal ikke mye til for Washington å bryte alle handelsforbindelser med Moskva.

Ting er annerledes i Europa. Kansler Olaf Scholz uttalte seg denne uken mot suspensjon av import av olje og naturgass fra Russland. Økonomiminister Robert Habeck uttalte seg også mot embargoen. Utenriksminister Annalena Baerbock advarte på sin side om at Tyskland må regne med konsekvensene av en eventuell energiboikott. Kort sagt, det rikeste landet i Europa, som er nært knyttet til Moskva når det gjelder energi, vet at sanksjonene ville ramme det hardt. Og det ville det faktisk være.

Den totale verdien av oljeeksporten fra Russland i 2021 var over 100 milliarder dollar. Fortjenesten fra salg av råolje alene til EU-land er rundt 10 prosent. sentralbudsjettet til den russiske føderasjonen. På det gamle kontinentet går eksportert råolje hovedsakelig til Nederland (16 % av verdien av russisk eksport) og Tyskland (8 %). En full embargo er derfor usannsynlig foreløpig, men det er ikke det viktigste akkurat nå. Det viktigste er å refokusere på Putna og starte prosessen med å flytte energiressurser fra Ural. Selv om det ennå ikke er kjent hvor denne veien vil føre oss, er det første skrittet allerede tatt.

«Prosessen initiert av Washington er i tråd med planene som ble annonsert av EU-kommisjonen 8. mars om en betydelig reduksjon i gassimporten fra Russland fra 2022. Det er imidlertid ikke klart på hvilken tidshorisont EU-mottakere vil klare å redusere sine gasser betydelig. avhengighet av gass og olje fra dette landet, dette Selve begynnelsen av denne prosessen vil gi målbare økonomiske tap for russiske eksportører, og følgelig – Statsbudsjett «- skrev analytikere ved Senter for østlige studier for ikke så lenge siden. Dette er et stort skifte i tenkning.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Drivstoffprisene fortsetter å stige. Ekspert: Det er mulig vi vil se små kutt

USA leter etter en erstatning for Putins olje

Så Europa tenker på det. I mellomtiden, uten å vente på Brussel, begynte USA å lete etter nye leverandører av det «svarte gullet». Til dette formålet reiste tjenestemenn fra Washington for noen dager siden – som amerikanske medier sa det «uvanlig tur» til Venezuela.

Delegasjonen møtte Nicolás Maduro, lederen av dette falne landet som ikke er anerkjent av Vesten. Selv innrømmet han senere at han forhandlet med den amerikanske presidentens administrasjon om blant annet energi.

Venezuela utvinner for tiden 750-800 000. fat råolje per dag, og ifølge eksperter sitert av New York Times og byrået AFP, kan produksjonskapasiteten stige til 950 000 etter USAs mulige opphevelse av embargoen. Til sammenligning: Russland produserer 11 millioner fat om dagen.

Analytikere er derfor skeptiske til om åpning mot dette landet faktisk vil gjøre noe. Venezuela er et svært fattig land hvor det kjempes om grunnleggende behov som mat, vann, hygieneprodukter og medisiner. Inflasjonen i dette landet overstiger 340 prosent. Maduro drukner alle tegn på venezuelansk ulydighet i blod. Selv om regimet løslot to fengslede amerikanske borgere etter å ha tatt inn folk fra Washington, er gesten rent symbolsk.

Colombia spiller inn

Nå slutter Colombia seg til hele dette komplekse puslespillet. Landet startet med en retorisk kritikk av Yankees» handlinger.

Da du nettopp forbød oljeleting som de kaller det Russisk diktator, det er vanskelig å forklare hvorfor du vil kjøpe olje fra den venezuelanske diktatoren Diego Mesa, Colombias energiminister, sa i et av intervjuene for noen dager siden.

Ifølge den colombianske regjeringen vil det være både politisk problematisk og teknisk umulig å frakte mer olje fra Venezuela. – Det er ikke opp til meg å dømme eller rettferdiggjøre denne avgjørelsen – hevdet Iván Duque, president i Colombia, under CERAWeek-konferansen, en av de største årlige samlingene i energiindustrien.

«Men ingenting vil endre min oppfatning om at Maduro er en krigsforbryter.» Det er motstykket [Slobodana] Miloševica fra Latin-Amerika for å ha ødelagt sitt eget land – la han til, med henvisning til den avdøde serbiske lederen. Duque påpekte også at USA, som mange andre vestlige regjeringer, ikke anerkjente Maduro som Venezuelas legitime president etter at valget i 2018 ble funnet å være rigget.

Det er intensjoner, men ingen store muligheter

Den colombianske presidenten sa at landet hans er klart for samtaler for å øke oljeproduksjonen og bidra til å diversifisere forsyningene. Det er imidlertid ikke så lett siden den colombianske oljeindustrien ikke er i den beste formen. Landet selv spiller ingen stor rolle i den globale produksjonen av dette råstoffet.

– Colombia var den femte største importøren av råolje til USA i 2021, etter Canada, Mexico, Russland og Saudi-Arabia. USA importerte 74,2 millioner fat olje fra Colombia, opp 2 prosent. USA importerer dette produktet i 2021 – Katarzyna Sierocińska, ekspert fra World Economy Team til det polske økonomiske instituttet, beregner for money.pl.

Som han påpeker, er råolje Colombias viktigste eksport til USA, og oljeindustrien er en av de raskest utviklende sektorene i økonomien.

– Landet har potensial til å øke oljeeksporten til USA til tross for krisen i den industrien forårsaket av pandemien og sosial uro i 2021. Sjansene for å dekke all oljeimport fra Russland er imidlertid ikke store. Colombias estimerte oljereserver er bare 0,1 prosent. globale ressurser (for 2020). På den annen side står Russlands ressurser for 6,2 prosent. Det synes nødvendig å diversifisere amerikansk oljeforsyning fra mange land i stedet for å erstatte den med en enkelt kilde som Venezuela, hevder PIE-økonomen.

Det er også verdt å nevne i denne sammenhengen at Biden og Duque møttes torsdag kveld polsk tid. Stemningen på møtet var så god at den amerikanske presidenten i en tale til journalister erklærte at Colombia var i ferd med å bli en viktig alliert utenfor NATO og at bilaterale forhold mellom Washington og Bogota var de beste på mange år. Det var ingen klar uttalelse om energipolitikk, men det er helt klart noe som må gjøres.

Hva er det neste for olje? Saudi-Arabia og Emiratene er ute

Situasjonen i Midtøsten er veldig annerledes. Det meldte Wall Street Journal onsdag Det hvite hus forsøkte uten hell å organisere samtaler mellom Joe Biden og lederne av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. å bygge internasjonal støtte til Ukraina og dempe økningen i oljeprisen.

Riyadh har signalisert at forholdet til Washington har blitt dårligere under Biden-administrasjonen og forventer nå mer støtte til å gripe inn i Jemens borgerkrig, bidra til å utvikle et atomprogram og gi immunitet til prins Muhammed i USA. Som «WSJ» påpekte, Prinsen står overfor en rekke rettssaker i USA, inkludert en for drap. UAE deler saudiarabiske bekymringer over Jemen. Begge regjeringene er også bekymret for en mulig reaktivering av atomavtalen med Iran fra verdensmakter.

katt og mus spill

Siden forrige onsdag og med dette temaet har det imidlertid begynt å sprekke noe. Som vi tidligere skrev, falt råoljeprisene kraftig på globale drivstoffbørser midt i uken etter at De forente arabiske emirater signaliserte at de ville appellere til OPEC+ oljeprodusenter om å fremskynde forsendelser av olje fra denne gruppen av land.

«Vi støtter en økning i oljeproduksjonen og vil oppmuntre OPEC+ til å vurdere høyere produksjon. – forsikret UAE-ambassadøren i Washington Yousef al-Otaiba.

De forente arabiske emiraters energiminister Suhakli Al-Mazrouei mildnet denne posisjonen noe ved å tweete at De forente arabiske emirater er forpliktet til å overholde OPEC+-avtalene, og det var allerede signaler i markedene om at UAEs forslag til ambassadør i USA kunne bli avvist av OPEC+.

Kartellet har kranglet om dette i flere uker Det er ingen mangel på olje i markedene. Iran, som Vesten satser på mer olje fra, sier det samme Produksjonen trenger ikke økes mer enn planlagt.

USA må derfor lete etter allierte andre steder i verden.

Diversifisering, din idiot!

Så hvor skal man lete etter en erstatning for Putins olje? Eksperter fra det polske økonomiske instituttet har identifisert tre potensielle kilder for å diversifisere forsyninger av «svart gull» til EU. Etter hennes mening, takket være implementeringen av forslaget, ville det være mulig å fullstendig stoppe oljeforsyningen fra Russland. La PIE-analytikerne snakke:

  1. Avtale med Iran om å begrense landets atomprogram. Iran produserer for tiden 2,5 millioner fat per dag, men bare 0,7 til 1 million eksporteres (hovedsakelig til Kina). Ved utgangen av året vil en produksjonsøkning på nesten 1,3 millioner fat per dag være mulig. Daglig produksjon i Russland er over 10 millioner fat per dag, hvorav om lag 2,3 millioner fat ble eksportert til EU i 2020. I følge disse estimatene vil en økning i iransk eksport erstatte nesten 60 % av russisk oljeforsyning til EU-land. I tillegg, hvis Kina erstatter iransk oljeimport med russisk råolje, kan EUs importkapasitet øke med ytterligere 0,6 millioner fat per dag.
  2. Større bruk av importmuligheter fra Norge. Så langt har Kina og India i stor grad nytt godt av oljeleveranser fra Norge, men det er sannsynlig at de vil øke importen av denne varen fra Russland som følge av den pågående krigen i Ukraina. Dette åpner for muligheten for at EU kan utnytte den eksisterende infrastrukturen som forbinder det gamle kontinentet med Norge bedre. Leveranser av olje og gass utgjorde 40 prosent. av den totale eksporten av dette landet i 2020. Den største importøren av råolje fra Norge er Kina (15 %), som leverte 0,24 millioner fat olje per dag og som kunne viderekobles til Europa, hvor den allerede ble konsumert i 2020 1 , 1 million fat norsk olje per dag.
  3. Økende forsendelser fra USA og Kasakhstan. USA så en betydelig økning i oljeeksportaktiviteten. Analytikere ved European Environment Agency spår også at USAs oljeproduksjon vil øke fra 9 til rekordhøye 10,4 millioner fat olje per dag i 2022 og 2023. I tillegg planlegger Kasakhstan å øke oljeproduksjonen. Dette skyldes økningen i produksjonen fra de forekomstrike Kashagan- og Tengiz-feltene.

You may also like

Leave a Comment