Home » kan ikke stå i retten – Hva skjer i Kaunas

kan ikke stå i retten – Hva skjer i Kaunas

by Gunnar Garfors

Politifolk lyktes til slutt med å avhøre en 39 år gammel mann som er mistenkt for å ha fylt hovedjuletreet i Kaunas med bensin natt til 4. desember. Mannen ble pågrepet like etter og tilbrakte lang tid på et spesialbehandlingsanlegg på grunn av helsen. Han skal i nær fremtid gjennomgå en medisinsk undersøkelse, som vil avgjøre om vandalen vil bli stilt for retten.

Betingelse for livsfrihet: oppsøk lege og ta medisiner

Politiet i Kaunas rapporterte at betjentene natt til 4. mai, med samtykke fra legene.

Politiet sa at han ikke var påvirket av alkohol eller narkotika da han ble arrestert. Fangen sies å være varetektsfengslet; ytterligere informasjon for å rettferdiggjøre helsetilstanden hans mangler.

Mindaugas Šukys, statsadvokaten til Kaunas regionale aktor som fører tilsyn med etterforskningen av brenningen av juletreet, fortalte Delfi-portalen at den mistenkte var løslatt. Han er forpliktet til systematisk å oppsøke leger og ta medisinene de har skrevet ut. Politifolk ble hyret inn for å overvåke den mistenktes overholdelse av regimet.

Ifølge aktor M. Šukis vil eksperter bli kalt inn i nær fremtid for å vurdere den mistenktes helsetilstand og svare på det avgjørende spørsmålet: om han var i stand til å forstå og kontrollere handlingene sine på gjerningstidspunktet.

Hvorvidt en person anklaget for hærverk kan stilles for retten er opp til de sakkyndige. Dersom de sakkyndige fastslår at slik atferd skyldes en sykdom som har rammet personen, kan de ikke stilles for retten og det vil bli tatt stilling til bruk av medisinske tvangsmidler.

Skaden beløper seg til 26 tusen. Euro

Laget av skaperne klarte å fullstendig gjenoppbygge den brannskadede delen av Kaunas-granen på rekordtid – to dager. Det viste seg senere at alt dette arbeidet kostet Kaunas-samfunnet titusenvis av euro.

– Skaden er på rundt 26.000. Euro. Mesteparten av beløpet er 24 tusen. Euroen er en belønning til Fichtens utviklingsteam for arbeidet og materialene som er brukt. Girlander ble kjøpt inn, nye sommerfugler ble laserkuttet og elektriske ledninger ble håndtert. 2 tusen mer. Kauno gatvių pavvietimas tjenester og gjerdeleie koster 1 million euro, sier Agnė Augonė, Kaunas kommunes kultursjef, til Delfi-portalen.

Fellesskapets tjenestemenn som inspiserte Kaunas» brente juletre sa at det hadde 160 000. Den grønne gardinen, som sammen med hele utsmykningen av rådhusplassen var verdt 1 million.

Det viste seg imidlertid at det var for tidlig å glede seg. Det ble senere avklart at forsikringsavtalen i det vesentlige dekker ansvar.

«For eksempel når elementene i dekorasjonen faller på en person eller forårsaker skade på andre. På det tidspunktet var ikke konsekvensene av brannen dekket av forbudet i denne saken,» kommenterte rådgiveren til overordføreren i Kaunas, Tomas Jarusevičius.

Han nevnte at ansvarsforsikringen til vaktselskapet som beskyttet juletreet og hele julebyen ville bli ryddet og at det ville bli reist økonomiske krav mot vandalen som hadde skadet byen.

Rekonstruksjon av juletreet i Kaunas

«Vi forbereder et sivilt søksmål mot en person som er mistenkt for bevisst å ha forårsaket brann. Han må holdes ansvarlig for slike ondsinnede handlinger når skyld er bevist i retten. Vi vil gjøre vårt beste for å sikre at dette syke angrepet ikke medfører ekstra kostnader fra bybudsjettet og ikke koster innbyggerne i Kaunas ekstra midler,» sa T. Jarusevičius.

Et sivilt søksmål fra en kommune kan imidlertid overlates til retten. Dette ville vært tilfelle dersom de sakkyndige som vurderte mistenktes helse, fant at han ikke kunne forstå og kontrollere handlingene sine og derfor ikke kunne stilles for retten.

Angrepet ble overvåket av overvåkingskameraer

Det vanskelig å forstå angrepet på Kaunas sitt juletre fant sted 4. desember. rundt klokken 13.40 En mann som kom til Rathausplatz i en SUV på en Mitsubishi SUV, sølte granen med bensin og satte fyr på den. Vandal forsøkte å arrestere folk på torget, men klarte å rømme. Brannstifteren i bilen skyndte seg ut av gamlebyen.

Etter meldinger om en brennende Kaunas-gran, pekte vitner overfor betjentene ikke bare merket på bilen han kjørte, men også en spesiell egenskap – de norske bilskiltene. Nettverket av videoovervåkingskameraer bidro også til å bestemme retningen og ruten for bevegelsen. Vandalbilen ble sporet opp og stoppet noen minutter senere på A. Juozapavičius Avenue.

Kaunas juletre står i brann

Den mistenkte er kjent for å bo i Norge, og ifølge kauno.diena.lt-portalen ble en innbygger i Kaunas funnet skyldig i narkotikasmugling for flere år siden og dømt til 4 års fengsel.

Den mistenkte motsatte seg ikke politiets pågripelse, men en av tjenestemennene ble skadet og skadet i beinet og armen. Rett etter pågripelsen ble det klart at mannen var edru, men enkelte uttalelser sår alvorlig tvil om tilstanden hans.

Den mistenkte ble deretter ført til et medisinsk anlegg for å ta prøver for å se om han hadde brukt psykoaktive stoffer. Etter at prøvene ble tatt til arresten ble mannen ikke lenger fraktet og forble i hendene på ambulansepersonell.

Politiet har startet etterforskning av farlig skade på utenlandsk eiendom eller kulturgoder. Dette straffes med bot, frihetsbegrensning, arrest eller fengsel i inntil fem år.

Les flere nyheter her.

You may also like

Leave a Comment