Home » Kaunas Creative Union of Four Soloists feiret sitt 40-årsjubileum

Kaunas Creative Union of Four Soloists feiret sitt 40-årsjubileum

by Thure Lindhardt

S. Bartulis, den kunstneriske lederen for denne kvartetten, samtykket i å snakke med nyhetsbyrået ELTA på tampen av jubileet.

– Mens jeg så gjennom informasjon om det lille musikalske ensemblet som har gjort mye for deg, la jeg merke til visse forbindelser mellom musikere fra Vilnius og Kaunas. Kaunas strykekvartetten ble grunnlagt av Donatas Katkus og S. Bartulis, født i Vilnius, har ledet kvartetten siden 1988. Du har J. Naujalis kunstskole i Kaunas (nå musikkgymnaset) og deretter i 1982 det litauiske statskonservatoriet (Akademiet for musikk og teater) stengt. Etter å ha studert i Vilnius spilte han i kammerensemblet til Kaunas Artists» House, deretter i hovedstadens Regnum-ensemble. Er disse kreative grensesnittene fortsatt sterke?

– Jeg kan si med en gang: Det at jeg er født i Vilnius betyr ingenting, for jeg var bare tre år gammel da foreldrene mine tok meg med til Kaunas, hvor røttene våre er. Og kvartetten var, i hvert fall i sin første sammensetning, en studentgruppe – man kan si at den ble stiftet spesielt for å delta i datidens fagforeningskonkurranser. Hans første musikere var Donatas Katkus-studenter ved konservatoriet. De var veldig godt forberedt til konkurransene – de vant både i Voronezh og Tallinn. Under studiene deltok jeg på kammermusikkfestivalene til de baltiske konservatoriene, hvor jeg ble nummer to i en (1980). Og så dukket det opp en rekke andre bynavn i min kreative biografi, for eksempel London da jeg fikk muligheten til å forbedre Amadeus International Quartet Masterclass i 1992.

– Mange omtaler Kaunas strykekvartett som et av de viktigste klassiske musikkensemblene i Kaunas. Bystyret har støttet kvartetten siden 1988. I løpet av sin 40-årige eksistens har den samlet over 500 verk på repertoaret, organisert mer enn 2700 konserter og deltatt på mange festivaler i Litauen og i utlandet – Finland, Norge, Polen, Russland, Greater Storbritannia, Tyskland, Ungarn, Sveits, Tsjekkia, Argentina, Chile, Danmark, i Ukraina. Men kanskje du i løpet av den tiden som leder trodde at det ville være enklere og enda mer interessant å gjøre et soloprogram for én person? Spesielt siden du har slik erfaring – du har forberedt solokvelder og spilt med orkestre.

– Å spille i en kvartett kan jeg forsikre deg om – er et flott alternativ fordi det er en sammenslutning av fire solister. Det er ikke mindre ansvar her enn å spille solo – hvis du spiller minst en skitten tone på en konsert vil det ta en uke eller mer. Fremfor alt vil jeg ikke spille i et orkester fordi musikeren kan kjenne skruen til en stor mekanisme der. Men alle trenger uansett talent, mestring som bare kan oppnås gjennom konstant tålmodig arbeid. En solist, en kvartett og et orkester må spille godt, interessere dem og fengsle publikum.

– Korriger meg hvis jeg tar feil, er selve kvartettsjangeren fra den gamle tradisjonen med salongmusikk og vanskelig å finne i konsertsaler, rundt den tiden Kaunas strykekvartett ble grunnlagt? I så fall, hvor lang tid tok det å søke for å åpne hjertene til de som lyttet til denne følsomme nøkkelen?

– Jeg vil si at såkalt hyttemusikk er et århundre yngre enn kvartetten. Vel, du kan finne noen analoger blant dem, skal vi si, Mozarts «Diversments», gruppert sammen i salonger som dansemusikk. Og på grunn av «nøkkelen» var denne klassiske musikken veldig populær i sovjettiden. Mange kjente musikere kom – Filharmonien var full. Det er sant at det har vært artister som unngikk Kaunas fordi «Kaunas publikum ikke forstår og ikke liker dem». Men dette er unntak. Konkurransen var hard, bare rommet hun kunne opptre i var ikke så stort. Vi bodde bak lukkede vegger. Å delta i og vinne en konkurranse under sovjettiden er som å motta en pris i et fremmed land i disse dager.

– Dens offisielle grunnlegger er Kaunas bystyre. Kaunas blir europeisk kulturhovedstad neste år, byadministrasjonen alene gir 9 millioner til programmet. Euro. På åpningskonserten til Det europeiske kulturåret, som finner sted i januar, er profesjonelle Kaunas-musikkgrupper på en eller annen måte usynlige. Men kanskje Kaunas strykekvartett, som tidligere vant True Music Award for popularisering av samtidsmusikk, ble kåret til Kaunas» mest minneverdige kreative ensemble og for sitt bidrag til å popularisere samtidsmusikk i Kaunas i 2022 neste år. Mottok den litauiske regjeringen prisen? regjeringen i Republikken Litauen for kultur og kunst?

– Først og fremst vil jeg gratulere byen vår med æren av å være europeisk kulturhovedstad i årene som kommer. Men denne «øvre grensen» for prosjektet du nevnte er fortsatt veldig vag. Arrangørene har lovet oss noe og vi vet ikke hva vi får, vi har ingen spesialbestilling til den europeiske hovedstaden. Vi skal selvfølgelig forberede våre programmer, holde konserter, delta på arrangementer som før, i vår vanlige rytme. Kaunas-samfunnet har allokert jobber til kvartetten vår siden 1988 – arbeidet pågår.

Vi har allerede fått mye erfaring – Kaunas strykekvartett har med suksess deltatt på ulike musikkfestivaler i mange land. Våre minneverdige opptredener fant sted på Baltic Culture Days i Tyskland, tyske og litauiske konserter med samtidsmusikk i Berlin, Potsdam, Frankfurt samt Vestfoldfestivalen i Norge, David Oistrach Music Festival i Estland, turneer i Sør-Amerika, HKAndersen Festival i Danmark og Canterbury Music Festival i Storbritannia Festivaler i Litauen. Vi har presentert en rekke urfremføringer av verk av litauiske forfattere, spesielt komponister fra Kaunas som vi har jobbet med i mange år. Kaunas strykekvartett inviteres jevnlig til å spille inn musikk til filmer og teaterforestillinger. Han har spilt inn mange verk for Lithuanian National Radio Foundation og gitt ut flere CD-er. Vi deltar også aktivt i utdanningsprogrammer i inn- og utland.

– Hadde din bror komponist Vidmantas Bartulis (for ham evig hvile) stor innflytelse på kvartettens arbeid?

– Veldig stor. Gjennom Kaunas strykekvartettens liv har han vært vår åndelige støttespiller og talsmann, så vel som, selvfølgelig, forfatteren av musikken vi fremfører. Det siste verket han skrev ble etterspurt av meg, sendt av Vidmantas fra Palanga noen dager før hans død (sommeren 2020, minnes ELTA). Og vi spilte stykket, men broren min kunne dessverre ikke høre det lenger … Og i jubileumskonserten spiller vi hans første strykekvartett «Oh, darling».

– Hvilken musikk skal spilles på jubileumskvelden til kvartetten din?

– Jeg minner om at Indrė Petrauskaitė (piano, Storbritannia-Litauen) og Kaunas pianotrio – Lina Krėpštaitė (piano), Indrė Andruškevičiūtė (fiolin), Asta Krištaponienė (cello) også vil delta på konserten. Konserten vil bli dirigert av komponisten Zita Bružaitė. Vi skal fremføre følgende verk: Taaffe Zwilich – septett for pianotrio og strykekvartett, V. Bartulis – strykekvartett nr. 1 «Oh, Dear» og Antonín Dvořáks kvintett for piano og strykekvartett nr. 2 i A-dur op. 81 .

You may also like

Leave a Comment