Home » Krig i Ukraina: IAEA bekymret for sikkerheten til kjernefysiske anlegg

Krig i Ukraina: IAEA bekymret for sikkerheten til kjernefysiske anlegg

by Gunnar Garfors

Kroatias statsminister beklaget lørdag NATOs manglende koordinering etter at en militær drone «avfyrt på Ukrainas territorium» styrtet i Zagreb uten forvarsel mens de krysset rumensk og ungarsk himmel. Andrej Plenkovic etterlyste «styrking av samarbeidet» innad i alliansen og mente «åpenbart at reaksjonen ikke var god, verken vurderingen av farenivået eller den rettidige og raske kommunikasjonen med andre land (…)»

«Dette er en hendelse som ikke må gjentas», sa han under et besøk på ulykkesstedet til dronen og ba om at det skulle tas lærdom av denne «testen», som ble klassifisert som «alvorlig».

Flyet styrtet torsdag kveld i en park seks kilometer fra sentrum av Zagreb, ved siden av en universitetsby med 4500 studenter og rundt 200 meter fra et boligområde, uten å forårsake skader. Førti biler parkert på en parkeringsplass ble skadet.

Ifølge den kroatiske lederen er det en Tupolev Tu-141 Strizh, en sovjetisk laget rekognoseringsdrone utplassert på 1970- og 1980-tallet. Denne 14 meter lange maskinen veier mer enn 6 tonn. «Tilsynelatende på Ukrainas territorium». fløy i luftrommet til Romania og Ungarn før han krasjet i Zagreb etter en «sju minutter» flytur i Kroatia, sa Plenkovic. «Vi vet ikke hvem som eide den…de russiske og ukrainske partene hevder at de ikke eier den,» sa han og la til at elementer som ble avdekket under etterforskningen kan gi det svaret.

Zagreb er omtrent 550 kilometer i luftlinje fra den nærmeste grensen til Ukraina, som har vært okkupert av russiske styrker siden 24. februar.

Ifølge kroatiske myndigheter var kjøretøyet i ungarsk luftrom i rundt 40 minutter uten at Kroatia ble varslet. «Dette er luftrommet til NATO, Romania, Ungarn og Kroatia, og vi kan ikke lenger tolerere en slik situasjon. Det burde ikke skje igjen. Det var en åpenbar trussel som burde vært aksjonert,» sa Plenkovic.

Senere på dagen tvitret han at han hadde bedt NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg om å «etablere fakta om denne alvorlige hendelsen». «Vi har blitt enige om å forbli i nær kontakt og jobbe sammen for å fastslå fakta», svarte NATO-lederen på Twitter. En NATO-tjenestemann sa til AFP fredag ​​at «[alliansens]integrerte luft- og missilforsvar fulgte banen til et objekt, som deretter styrtet i Zagreb.»

You may also like

Leave a Comment