Home » Stoltenberg: NATO må ikke la det utvikles et «sikkerhetsvakuum» i Arktis

Stoltenberg: NATO må ikke la det utvikles et «sikkerhetsvakuum» i Arktis

by Gabriel Scott

NATO kan ikke tillate at det oppstår et sikkerhetsvakuum i Arktis, der alliansen ser «økende strategisk konkurranse» fra Russland og Kina, sa Alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg fredag.

«Vi har ikke råd til et sikkerhetsvakuum helt i nord. – Dette kan styrke Russlands ambisjoner, sette NATO i fare og risikere feilberegninger og misforståelser, sa Stoltenberg.

«Vi ser også økt kinesisk interesse for regionen. «Kina har definert seg selv som en stat nær Arktis og prøver å etablere seg her,» la han til.

Det sa Stoltenberg under et besøk på Bardufossbasen i Nord-Norge, hvor alliansen gjennomfører en storstilt militærøvelse for å bekjempe kulden.

Ifølge en NATO-leder på en pressekonferanse har Moskva økt sin militære tilstedeværelse i Arktis de siste årene, modernisert sine eksisterende baser og bygget nye. Ifølge Stoltenberg sender Russland et tydelig signal om at de har til hensikt å bli en dominerende aktør i regionen.

Russlands Kolahalvøy, som grenser til Norges arktiske område, er hjemsted for Russlands nordflåte, som kontrollerer et stort atomarsenal og en rekke militære installasjoner.

«Av alle disse grunnene er Norden et kritisk område for alle allierte. Det er derfor NATO øker sin militære tilstedeværelse i nord», sa Stoltenberg, hvis embetsperiode ble forlenget med ett år på tampen av Russlands invasjon av Ukraina på NATOs østflanke.

Denne månedens kaldresponsøvelse i Norge har som mål å teste evnen til allierte – samt partnere Sverige og Finland – til å komme et annet medlemsland til unnsetning under vanskelige klimatiske forhold.

Om lag 30 000 mennesker deltar på denne treningen for luft-, sjø- og landstyrkene, den største øvelsen arrangert av Norge siden slutten av den kalde krigen. Soldater.

Forhåndsplanlagte manøvrer fikk enda større betydning med Russlands invasjon av sin pro-vestlige nabo.

– Kald respons er en viktig øvelse, spesielt gitt Russlands meningsløse angrep på Ukraina, sa Stoltenberg.

«Selvfølgelig beklager vi at Russland nektet å overvåke disse øvelsene, men vi beklager enda mer at Russland aldri inviterer oss til å delta i den obligatoriske overvåkingen og inspeksjonen av disse øvelsene,» fortsatte han.

«Man må ikke glemme at krig nå er presidenten [Vladimiras] – Putins aksjoner mot Ukraina ble først forkledd som øvelser… Så ble øvelsen plutselig til en storstilt krig, sa NATO-sjefen.

Arktis er ikke bare av stor strategisk betydning, men har også rikelige reserver av olje, gass og mineraler.

Selv om klimaendringene får regionens havisen til å forsvinne, åpner smeltingen for en skipsrute mellom Øst-Asia og Europa som er mye kortere enn reisen til Suez-kanalen.

You may also like

Leave a Comment