Home » Krig i Ukraina: Mange multinasjonale selskaper bryter forholdet til Moskva

Krig i Ukraina: Mange multinasjonale selskaper bryter forholdet til Moskva

by Gunnar Garfors

Flere amerikanske forretningsgiganter, fra ExxonMobil til Apple til Boeing og Ford, kunngjorde tirsdag at de tar avstand fra Russland etter å ha invadert Ukraina.

Elektronikkbutikkene re:Store, hovedforhandleren av Apple-produkter i Russland, stengte onsdag og sa at det var en midlertidig avgjørelse.

Men ifølge analytikere vil Apples beslutning hovedsakelig være Beijings virksomhet.

«Det som vil være interessant nå er å se om kinesiske produsenter vil prøve å fylle tomrommet etter Apple og de andre vestlige selskapene som forlot Russland. Vi vet ennå ikke hvordan det vil gå og hva Kinas holdning til sanksjoner vil være. Men jeg tror vi definitivt vil se kinesiske merker øke volumene sine på det russiske markedet,» forklarer Ben Wood, hovedanalytiker ved CCS Insight.

Sjøtrafikken påvirket

Den danske shippinggiganten Maersk kunngjorde også tirsdag suspensjon av nye bestillinger til og fra russiske havner. Denne avgjørelsen påvirker imidlertid ikke mat, medisinske og humanitære forsyninger.

Også rederiene CMA CGM, Hapag Lloyd og MSC har varslet at de vil innstille leveranser til russiske havner.

Energiselskaper trekker seg ut av Russland

Sanksjoner mot Russland påvirker foreløpig ikke energisektoren. Flere oljeselskaper som BP, Shell og norske Equinor har imidlertid varslet at de vil forlate Russland. Mens franske TotalEnergies uttalte at de ville opprettholde sin virksomhet i Russland, men ikke lenger delta i nye prosjekter.

Den amerikanske oljegiganten ExxonMobil har annonsert sin gradvise tilbaketrekning fra et stort oljefelt den opererer i Russland og ikke lenger har til hensikt å investere i landet.

Den italienske hydrokarbongiganten Eni har til hensikt å selge sin 50 prosent eierandel i gassrørledningen Blue Stream som forbinder Russland med Tyrkia, der den kontrollerer like deler med den russiske giganten Gazprom.

I Europa har selskaper som Volkswagen, BMW og Volvo varslet at de vil slutte å levere og stoppe produksjonen i Russland. Og listen vil fortsette å vokse.

Moskva kunngjorde tirsdag at de forbereder et dekret for å prøve å stoppe denne blødningen ved å innføre midlertidige restriksjoner på utenlandske investorer som forlater russiske eiendeler.

You may also like

Leave a Comment