KRIG I UKRAINA – En ny fase av krigen begynner og Vesten er fortsatt på vakt. Denne torsdagen 31. mars sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at han forventet «ytterligere offensiver» fra Russland i Ukraina og forsikret at Kremls tropper ikke ville trekke seg tilbake, men ville «reposisjonere».
I følge lederen av Atlanterhavsalliansen prøver «Russland å trappe opp sin offensiv i Donbass-regionen» og «holder oppe presset på Kiev og andre byer». For mange observatører vil en russisk seier over hard ukrainsk motstand i Donbass etterlate Moskva med mange flere styrker tilgjengelig for å fortsette sine offensiver vestover.
Slik sett erklærte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy tidligere denne torsdagen at han ikke trodde på Moskvas løfte om å «radikelt redusere» sine militære aktiviteter mot Kiev.
En exit som Joe Biden ser ut til å ha det bra med. Torsdag kveld erklærte USAs president at han ville forbli «skeptisk» med tanke på Russlands kunngjøringer om en delvis tilbaketrekking av sine tropper for å konsentrere offensiven i Ukraina om Donbass-regionen. – Så langt er det ingen bevis for at Vladimir Putin trekker alle disse troppene fra Kiev, sa han til journalister igjen på slutten av en uttalelse om gasspriser.
En konflikt som vil fortsette
På den annen side, ifølge Ukrainas atombyrå, begynte russiske styrker torsdag å trekke seg ut av atomkraftverket i Tsjernobyl, et område de tok under sin kontroll den første dagen av invasjonen av Ukraina 24. februar.
Informasjon som har blitt bekreftet på amerikansk side siden en høytstående tjenestemann i Pentagon sa at Moskva-tropper hadde begynt å trekke seg tilbake fra Tsjernobyl (nord) og «forlatt» Gostomel militærflyplass nordvest for Kiev. Men «vi fortsetter å tro at dette er en reposisjonering», nyanserte han, på samme måte som NATO-ledere.
«Det vi fortsetter å tro er at disse styrkene vil bli re-utrustet og returnert til Ukraina … for å fortsette å kjempe i samsvar med det vi tror deres mål er, som stort sett er «Østen», inkludert separatistregionene i Lugansk og Donetsk i Donbass, la han til.
Så mange elementer som får vestlige tjenestemenn til å si at konflikten bør fortsette. «Bare fordi russerne prioriterer Donbass, øker antallet der og legger mer energi i det, betyr ikke det at det vil være lett for dem,» advarte Pentagon-tjenestemannen og husker at det har vært en konflikt i regionen siden 2014 mellom Kiev-regimet og Moskva-støttede pro-russiske separatister. «Det kan peke på en lengre, mer langvarig konflikt,» la han til.
Situasjonen endrer seg også noe i Mariupol, en by med martyrer. Etter kunngjøringen av en våpenhvile som vil tillate ukrainske myndigheter å evakuere sivile med 45 busser, har faktisk 17 kjøretøy blitt sendt dit fra Kiev så langt.
Skyting mot en humanitær konvoi
Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sa at den er klar til å «lede» evakueringsoperasjoner mot byen Zaporozhye, 220 km mot nordvest, fra og med fredag 1., forutsatt at du har de nødvendige garantiene.
Imidlertid, ifølge den militære administrasjonen i Donetsk-regionen, i løpet av natten bombet den russiske hæren igjen delvis Donetsk-regionen, Donbass, nord for Mariupol, med fosforbomber.
I tillegg ble én person drept og fire såret i skuddveksling mot en konvoi på fem busser som tok frivillige til den beleirede byen Chernihiv i Nord-Ukraina, sa en ukrainsk tjenestemann torsdag.
«Russiske jagerfly skjøt mot en konvoi av frivillige nær Chernihiv. Fem busser som kom inn i byen for å evakuere sivile ble skutt mot, sier Lioudmyla Denissova, parlamentets menneskerettighetskommissær. Hun anklaget de russiske troppene for å «ikke etterlate den minste mulighet for å evakuere sivile fra det beleirede Tsjernihiv og etterlate titusenvis av sivile uten mat, uten vann og uten oppvarming».
Haro på russisk gass
Chernihiv, som hadde en befolkning på 280 000 før krigen, er den nest mest bombede byen etter Mariupol i sør siden begynnelsen av krigen som Moskva startet 24. februar.
Uten «noen illusjoner» sa norsk statsminister Jonas Gahr Støre torsdag at han ba Russlands president Vladimir Putin om å få slutt på fiendtlighetene i et telefonintervju torsdag morgen. Et svakt glimt av håp om en fredelig løsning kunne utenriksministrene i Russland og Ukraina møtes «innen en uke eller to», antydet deres tyrkiske kollega Mevlut Cavusoglu.
I bakgrunnen fortsatte debattene og manøvrene om sanksjoner torsdag. Mens Vladimir Putin truet med å kutte forsyninger til land som nekter å betale for russisk gass i rubler, har Europa dannet en samlet front for å kreve overholdelse av traktater (og derfor betaling i euro og dollar). En måte å ikke holde den russiske valutaen flytende når virkningene av økonomiske sanksjoner begynner å merkes. Samtidig begynner flere europeiske land å lansere planer for å kompensere for den plutselige stansen i russisk gassforsyning.
Parallelt med denne tvisten kunngjorde London og Washington nye sanksjoner. Storbritannia retter seg mot russisk «propaganda og statlige medier», inkludert eierne av RT og Sputnik, for å motvirke Kremls «løgner», mens amerikanerne går etter teknologisektoren, inkludert Russlands største halvlederprodusent. Russland svarte med å forby europeiske ledere og de fleste MEP-medlemmer å gå inn på landets territorium.
Se også på HuffPost: Selenskyj sammenligner Mariupol med ruinene av Verdun foran franske tjenestemenn
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»