Home » Krig i Ukraina: samarbeidet med Russland forblir i Arktis

Krig i Ukraina: samarbeidet med Russland forblir i Arktis

by Gunnar Garfors

I økende grad utstøtt på den internasjonale scenen, beholder Russland likevel sitt sete i Arktisk råd. Til tross for krigen i Ukraina, tolererer USA det fortsatt ved bordet – ikke uten å holde deg for nesen, innrømmer en amerikansk tjenestemann i et intervju Plikten.

Washington, sier James P. DeHart fra starten, har ingen illusjoner om Moskva. «Vi kan virkelig ikke stole på Vladimir Putin,» hevder denne seniordiplomaten med ansvar for å koordinere amerikansk aksjon i Arktis. «Du må også se på påstandene fra andre russiske tjenestemenn. Som tidligere president [Dmitri] Medvedev sier at det er greit å låse ambassader, vi trenger ikke diplomati og vi kan se gjennom kikkerter og kikkertsikter, det er egentlig ikke en ambassade for tillit og håndspenning. »

Arktisk råd og dets medlemmer, som Canada er en del av, er på en annen vei foreløpig.

Sist fredag ​​kunngjorde det internasjonale samarbeidsforumet «stopp av sitt arbeid inntil videre» i en kortfattet melding på 18 ord lagt ut på sosiale medier. Overvåking og prognoser av virkningen av global oppvarming på stammefolk, på havene og på arktisk biologisk mangfold vil bli suspendert på ubestemt tid.

«Canada, kongeriket Danmark, USA, Finland, Island, Norge og Sverige fordømmer Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina,» la Global Affairs Canada til i en uttalelse, og sa at det tok tid å vurdere hvordan «det viktige arbeidet til rådet» kan fortsette gitt de nåværende omstendighetene».

Å ekskludere Moskva fra rådet er foreløpig uaktuelt. «Russland dekker omtrent halvparten av Arktis og har halvparten av befolkningen,» sier James P. DeHart. Å ekskludere ville ikke være ideelt. »

– Ethvert ønske om styresett i Arktis ville vært noe forgjeves uten Russland, understreker Frédéric Lasserre. Som spesialist i arktisk geopolitikk ved Institutt for geografi ved Laval-universitetet, minner professoren om at krav om utvisning av Moskva ble hørt allerede i 2014. Men han påpeker at Arktisk råd ikke er «Arctic Security Council». Det er en ikke-avgjørende organisasjon som utelukkende er avhengig av samarbeid.»

samarbeid nødvendig

Forsvinningen av den arktiske isen vekker flere nasjoners merkantile appetitt. Arktis er rikt på olje og mineraler og veier mer og mer i Russlands ressursøkonomi. Den globale oppvarmingen raser raskere der enn andre steder, og urfolk, hvorav noen er tusenvis av år gamle, sliter med å tilpasse seg.

Fra et amerikansk perspektiv, forklarer Mr. DeHart, tvinger polarsirkeloperasjonen til samarbeid med Russland, selv om det internasjonale samfunnet utestengt den fra verden på mindre enn to uker.

«For å forstå klimaendringene, som egentlig er Arktisk råds prioritet, må du måle hva som skjer over hele regionen og ikke bare på ett eller to steder,» forklarer DeHart på sidelinjen av et besøk til Laval University, The Cradle an viktig kompetansesenter for Arktis. Du trenger ikke redusere metan- og karbonutslippene på ett sted, du må redusere dem overalt. Dette er utfordringer som berører hele planeten: Vi trenger rådet på lang sikt og engasjementet fra alle dets medlemmer. »

Den amerikanske toppdiplomaten innrømmer at samarbeidet med Russland ofte har hatt en bitter ettersmak. I årevis har Moskva vist verden sitt bryst med sitt militære arsenal stasjonert i det fjerne nord.

– Vi har lenge uttrykt vår bekymring for russisk militær aktivitet der, sa James P. DeHart. Måten Russland ulovlig regulerer passasjen av Norskehavet, dets mangel på åpenhet, visse amatørmessige oppførsel av sine piloter, alt dette dukket opp på radaren vår lenge før invasjonen av Ukraina. »

For Frédéric Lasserre er den overdrevne mediedekningen av Russlands militære kapasiteter i Arktis en del av «iscenesettelsen». «Det er ingen reelle militære spenninger», bemerker spesialisten fra Laval University. Det er sant at den russiske hæren nylig har gjennomgått en stor modernisering: det handler mer om å stoppe nedgangen som fulgte sammenbruddet av Sovjetunionen enn om å oppnå en militær fordel. »

Etter hans mening har Kreml ingen fordel med å utvide krigen i Ukraina til polarsirkelen. «Vi er ikke i Vladimir Putins hode, men det ville ikke vært særlig nyttig,» understreker Lasserre. Hvis han vil unngå NATO-intervensjon, vil dette være den beste måten å provosere en på. »

«Vi ser ingen nye overhengende trusler i Arktis,» sa James P. DeHart. Med en russisk motstander som har invadert tre suverene land i løpet av de siste 30 årene, legger diplomaten til at NATO og den nordamerikanske luftfartsforsvarskommandoen (NORAD) står klare til å møte enhver aggresjon fra Moskva.

«Vi er fast bestemt på å opprettholde freden i den arktiske regionen og fortsette samarbeidet som har eksistert der tidligere,» konkluderte den senior amerikanske diplomaten. Arktisk råd fungerer best når alle de åtte medlemslandene og den regionale befolkningen jobber sammen. »

For å se i videoen

You may also like

Leave a Comment