Home » Krisen i teknologiens verden: hvorfor oppsto den?

Krisen i teknologiens verden: hvorfor oppsto den?

by Thure Lindhardt

Imidlertid er det foreløpig ikke nok av dem til å møte industriens behov. Som et resultat mangler noen populære produkter, skriver bbc.com.

Akkurat nå er det nesten umulig å kjøpe en PS5-spilldatamaskin. Toyota, Ford og Volvo blir tvunget til å bremse eller til og med stoppe produksjonen ved sine fabrikker. Smarttelefonprodusenter føler også mangelen på brikker: Apple har allerede advart om at iPhone-salget kan bli påvirket.

Selskaper som ikke er direkte involvert i datateknologi, som CSSI International, et amerikansk selskap som lager hundeklippere, rammes også.

Noen kjøpere har allerede lagt merke til disse problemene. For eksempel har salget av brukte biler økt ettersom forsendelser av nye biler stoppet opp med tusenvis av individuelle brikker.

Musiker Chris Halpin, som bor i Northern Warwickshire, er en av mange som har blitt skuffet. K. Halpin har cerebral parese og leier en bil som en del av mobilitetsprogrammet.Hans nåværende leiekontrakt utløper i oktober og i henhold til reglene i denne forskriften må han erstatte bilen med en ny på det tidspunktet. Den lokale salongen ga ham imidlertid beskjed om at bilen han hadde valgt ikke ville komme tidligst i januar neste år.

«Fordi jeg er funksjonshemmet, er jeg veldig, veldig avhengig av bilen,» sa Halpin, som bruker rullestol. «Der jeg bor, kunne jeg absolutt ikke komme meg hjem uten bil.»

Heldigvis, ifølge K. Halpin, har Motability gått med på å forlenge leie og forsikring av den nåværende bilen til den nye kommer.

Andre produkter vil sannsynligvis bli forsinket i de kommende månedene, spesielt ved jul, på grunn av mangel på chips.

Så hva skjer?

Chips som sakte blir oppbrukt har ulike funksjoner i moderne produkter, og én enhet kan betjene flere.

Peter Esden-Tempsky grunnla 1bitsquared i USA, som spesialiserer seg på elektroniske enheter. Hans nåværende bestillingsliste inkluderer flere tusen elektroniske grensesnittkort som gjør det mulig for studenter og produsenter å koble en lang rekke enheter til datamaskiner.

Mr. Esden-Tempskis leverandører hevder imidlertid at de ikke kan levere enkelte komponenter med halvledere på 12 måneder eller mer.

«Du kan ikke bare sette det sammen og sette inn en detalj – det vil ikke fungere,» sa han.

Denne situasjonen har vært truende i årevis, ikke måneder.

Koray Kose, en Gartner-analytiker, sa at en av de største utfordringene brikkeindustrien står overfor i forkant av pandemien var utviklingen av 5G-nettverket, som drev etterspørselen, og USAs beslutning om å forby Huawei fra å selge halvledere og andre teknologier. Chipmakere utenfor USA ble umiddelbart oversvømmet med bestillinger fra dette kinesiske selskapet.


Bilfabrikk i Tyskland

Bilfabrikk i Tyskland

Det var andre, mindre åpenbare problemer med forsendelsen av visse komponenter.

For eksempel brukes doble plater på 200 mm eller 300 mm i dag ved fremstilling av spon. Disse tallene indikerer diameteren til runde silisiumskiver som brytes inn i en mengde miniatyrbrikker.

Plater med større diameter er dyrere og brukes til mer avansert utstyr.

Den virkelige boomen i etterspørselen har imidlertid blitt dempet av billigere chips, som brukes i en lang rekke forbrukerprodukter. Dette betyr at eldre teknologier med en diameter på 200 mm er mer ønskelig enn noen gang.

Bransjens nettsted for halvlederteknikk advarte om risikoen for flisflaskehalser tilbake i februar 2020, hvorav noen kan tilskrives mangel på produksjonsfasiliteter for 200 mm wafere.

Da pandemien brøt ut, tvang tidlige tegn på ustabil etterspørsel noen teknologiselskaper til å bygge opp varelager og forhåndsbestille brikker, noe som gjorde det vanskelig for andre selskaper å bestille komponenter.

Folk som begynte å jobbe hjemmefra, trengte bærbare datamaskiner, nettbrett og videokameraer, og chipfabrikker sluttet å produsere.

Forbrukerne slet til tider med å kjøpe utstyret de trengte, selv om produsentene til slutt klarte å ta igjen og møte etterspørselen.

Men Kose sier at pandemien ikke er den eneste årsaken bak brikkemangelen. «Det var sannsynligvis bare den siste dråpen i koppen,» sa han.

I det siste har brikkeproduksjonen til og med manglet den enkleste suksessen. I Texas stengte chipfabrikker på grunn av en kraftig vinterstorm, og chipproduksjon i Japan ble stanset på grunn av brann i en fabrikk.

Logistikk er også en hodepine. Oliver Chapman, leder for OCIs globale forsyningskjedepartner, sa at kostnadene ved frakt av chips ikke var en stor sak for mange teknologiselskaper i mange år fordi varene var relativt små og til og med en enkelt 40 fots fraktcontainer (12 m) var tilstrekkelig til å levere store mengder.


Krisen i teknologiens verden: hvorfor oppsto den?

Imidlertid økte plutselige endringer i etterspørselen under pandemien kostnadene for frakt av containere. Denne veksten har også blitt ledsaget av høyere flypriser og mangel på slepebåtførere i Europa.

Det koster i dag 17.000 tonn å flytte en 40 fots container fra Asia til Europa. sier George Griffiths, S&P Global Platts globale containernyhetsredaktør.

Det er mer enn ti ganger prisen for et år siden da den var rundt 1500 dollar.

Chipprodusenter svarer på etterspørselen ved å øke produksjonen, men det tar tid, sier Kose. Det koster milliarder å bygge en halvlederfabrikk. «Dette problemet vil ikke være løst innen jul, og jeg har lite håp om at det vil bli løst innen neste Black Friday (november 2022),» sa han.

Lederne for teknologigigantene ser allerede ut til å vite det. Intel og IBM-ledere sa nylig at brikkemangelen kan merkes i to år.

Seda Memik, professor i elektronikk og informatikk og informatikk ved Northwestern University er enig: «Det vil ta flere år før vi … oppnår en bedre balanse.» Det sies også at etterspørselen etter chips vokste så raskt at mangelen på dem på et tidspunkt var «uunngåelig».

Det er vanskelig å bygge nye chipfabrikker raskt. «Det er ekstremt dyrt og krever en godt trent arbeidsstyrke,» la hun til. Dette er en potensiell barriere for tilhengere for å returnere produksjonen til hjemlandet, noe som betyr at chipfabrikker flyttes til andre land, inkludert Vesten, og dermed avlaster presset på den globale forsyningskjeden.

Mr. Chapman er ikke sikker på at markedet er åpent for dette. Chipmakere basert i Asia – spesielt Taiwan, Kina og Sør-Korea – har allerede et travelt med å møte etterspørselen og vil sannsynligvis fortsette å dominere markedet.

K. Kose mener at juleforbrukere ikke skal merke store prisforskjeller eller føle mangel på storskala teknologiske produkter. Noen av de etterspurte enhetene, for eksempel spilldatamaskiner, kan være vanskeligere å få tak i – kjøpere kan måtte vente flere måneder. Forsinkelser bør imidlertid ikke være permanente.

Konklusjon: Pandemien har bare forverret den truende situasjonen for brikkeprodusenter – vi opplever en teknologiboom som leverandørene ikke kan holde tritt med, og dette problemet vil ikke løses over natten.

Dette betyr at forskjellige mennesker, inkludert Halpin, som venter på en ny bil, vil møte forsinkelser og frustrasjoner i månedene som kommer.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment