Home » Kultur- og kunstpriser deles ut til fortjente Kaunas-skapere

Kultur- og kunstpriser deles ut til fortjente Kaunas-skapere

by Connie Nielsen

Årets kultur- og kunstpriser donert av Kaunas bystyre går til fem skapere – kunstneren Pranas Griušis, fotografen Ignas Maldžiūnas, komponisten Raimundas Martinkėnas, forfatteren Algimantas Mikutis og arkitekten Regina Tumpienė. Fagfolk og innovatører som gjør byen berømt vil motta 3000. Bystyret vedtok tirsdag enstemmig vedtaket.

«I 16 år har Kaunas opprettholdt tradisjonen med å hedre skaperne som fortjener Kaunas og hele landet. Disse fremtredende personlighetene inspirerer og promoterer med verkene sine, og med sin velfortjente anerkjennelse på kultur- og kunstkonkurranser gjør de byens navn berømt, sier Kaunas varaordfører Mantas Jurgutis.

Kulturprisene deles ut for betydelig og langvarig virksomhet innen kunst, litteratur, foto og musikk, samt for å fremme byens navn i nasjonale og internasjonale konkurranser, solide prestasjoner på kulturområdet og gjennomføring av innovative ideer. i Kaunas.

Årets kulturpris går til Pranas Griušis, en aktiv kulturpersonlighet og foreleser ved Kunstakademiet i Vilnius. I sine arbeider legger prisvinneren særlig vekt på skildringen av Kaunas. Skaperen vant utstillingen for årets beste verk 7 ganger og representerte Litauen på Beijing-biennalen. Nå gir hun kunnskap og erfaring med opplæring av den yngre generasjonen kunstnere videre.

Disse fremragende personlighetene inspirerer og dyrker arbeidet sitt, og bringer byens berømmelse med velfortjent anerkjennelse i kulturelle og kunstneriske konkurranser.

Fotokunstner og ambassadør for Kaunas 2022 Ignas Maldžiūnas blir premiert for nesten 20 års aktivitet. Hans prestasjoner inkluderer å promotere Kaunas og Litauen over hele verden: fra personlige utstillinger, ulike kunstprosjekter i Norge, USA, Storbritannia til kunstfotokurs i Kina, Sør-Afrika, India og andre land. Prisvinneren har vært en av hovedskaperne av bildet av Kaunas nasjonalteater i et tiår.

I. Maldžiūnas er også kjent for Kaunas-innbyggere for den restaurerte Žaliakalnis-synagogen – «Synagogue Studio». Her har det vært holdt utstillinger, kunstinstallasjoner, konserter, filmkvelder, konserter og foredrag i sju år.

Komponisten og dirigenten Raimundas Martinkėnas mottar prisen for sitt betydelige bidrag til musikkkulturen i Kaunas og Litauen. På hans initiativ ble det arrangert mange seminarer for studenter og lærere, musikkfestivaler, aksjoner og prosjekter.

Hans pedagogiske virksomhet er også svært viktig – han jobbet i nesten et tiår ved Kaunas Boys Choir School «Varpelis» og underviser nå ved Kaunas J. Gruodis Conservatory. R. Martikėnas og Banga-koret vant bronse på den finske festivalen. Vinneren har allerede mottatt en takk fra ordføreren i Kaunas for å spre profesjonell kunst og innovative kreative initiativ.

Forfatteren Algimantas Mikuta er en av de mest kjente litauiske dikterne som har bevart den «tradisjonelle» formen, rimet og ordensrytmen til i dag. En av de første skaperne av kultkultur- og kunstmagasinet Nemunas, som ledet Kaunas-avdelingen av Lithuanian Writers» Union i mer enn et tiår, gjenopplivet Young Writers» Section.

A. Mikuta har allerede mottatt kultur- og kunstprisen til regjeringen i Republikken Litauen, medaljen for Gediminas-ordenen fra Storhertugdømmet Litauen, æresmerket for andre grad av Santaka av byen Kaunas og sølvmedaljen til ordføreren J. Vileišis.

Arkitekt Regina Tumpienė mottar kulturprisen for sitt mangeårige utrettelige arbeid i Kaunas. Hun bidro betydelig til restaureringen og tilpasningen av kunstfakultetet i Kaunas ved Kunstakademiet i Vilnius for vitenskapelige formål, til forvaltningen av bygninger av nasjonal betydning – Kaunas St.-basilikaen til apostlenes Peter og Paulus erkekatedral, kompleks av Kaunas jesuittkloster, St. Mary’s Church Ascension og andre viktige gjenstander.

Vinnerne skal deles ut 6. juli, dagen for staten og nasjonalsangen, under den internasjonale musikkfestivalen «Operetta på Kaunas slott». Siden 2007 har Kaunas Culture and Art Awards blitt delt ut til 66 skapere.

You may also like

Leave a Comment