Home » kunngjør planer om å utvikle et felles baltisk missilsystem

kunngjør planer om å utvikle et felles baltisk missilsystem

by Peter Østbye

Arvydas Anuauskas, minister for søkesikkerhet. Foto av Judita Grigelyts (V)

Ministrene i de baltiske statene ble tirsdag enige om i Kaunas å utvikle felles rakettskytingssystemer.

I departementsfelleserklæringen heter det at statsrådene har erklært at de vil delta i utviklingen av et felles regionalt våpensystem.

Ifølge den litauiske ministeren for søkesikkerhet, Arvydas Anuauskas, er dette fremtidige prosjekter.

Vi prøver å synkronisere en stund. Jeg kan ennå ikke si nøyaktig hvordan det vil se ut, for så langt har det vært appeller i denne saken til journalistene fra USA som skal ha disse teknologiene i Kaunas på tirsdag.

Etter hans mening kan dette være en god reaksjon på de røde linjene som ble annonsert av Russland.

(Russlands president Vladimir) Putin vil akkurat det NATO vil, og de eneste nordlige NATO-landene uten Norge som grenser til Russland er Polen og de baltiske statene. Han vil at de ikke skal forsvares, ikke bli angrepet, ikke amerikanske, ikke en NATO-styrke. Det tror jeg ikke vi kan være enige i, sa A. Anuauskas.

Han møtte de latviske og estiske forsvarsministrene Arius Pabriks og Kalle Laanet i Kaunas for å diskutere regionale sikkerhetsspørsmål og samarbeid i formatene til EU og NATO og for å signere en felles avtale.

K. Laanetas sa at han var svært skuffet over utviklingen av skytevåpensystemer i alle tre landene, som er svært viktige for regionen.

Dette er et stort skritt fremover i å utvikle felles ferdigheter og øke avskrekkings- og forsvarsevner i regionen, sa den estiske ministeren.

Vesten anklager Moskva for å konsentrere rundt 100 000 soldater på den ukrainske grensen og forberede deres angrep. Konflikten mellom de væpnede styrkene i Kiev og pro-russiske separatister har pågått i Ukraina i morgen siden 2014.

Russlands president Vladimir Putin avviser at landet hans planlegger et angrep, anklager NATO for å skape spenning og ber om juridiske garantier for at alliansen ikke vil utvide seg østover.

De siste årene har de baltiske statene samarbeidet mest aktivt om opplæring av offiserer ved Baltic Defence College, ført tilsyn med NATOs luftpolitioppdrag og organisering av fellesøvelser.

Kompetanseplanlegging er også synkronisert, felles anskaffelser koordineres, felles øvelser, kurs og seminarer organiseres og egne væpnede styrker samarbeider. Litauen, Latvia og Estland jobber også sammen for å forenkle prosedyrene for innreise og fri bevegelse for allierte til de baltiske statene.

Reproduksjon av BNS-informasjon i media er forbudt i media og på nettsider uten samtykke fra UAB «BNS».

Velg selskapene og emnene som interesserer deg. Kilder.