Home » Kuppet i Niger er dårlige nyheter for Vesten. «Dette er ingen tilfeldighet»

Kuppet i Niger er dårlige nyheter for Vesten. «Dette er ingen tilfeldighet»

by Gunnar Garfors

Det franske byrået AFP meldte fredag ​​at general Abdourahamane Tchiani var blitt utnevnt til leder for juntaen. Han er sjefen for presidentgarden som låste president Bazoum inne i palasset onsdag. I en TV-sendt uttalelse forklarte militæret årsaken til kuppet «forverret sikkerhetssituasjon» i et land truet av jihadister.

Tchiani har ledet presidentgarden i tolv år. Han ble utnevnt til stillingen av Bazoumas forgjenger Mahamadou Issoufo, som styrte Niger fra 2011 til 2021.

Resten av artikkelen er under videoen

Se også: Vil Russland lette på sanksjonene? Ikke nødvendigvis. Dette er den skjulte grunnen til å trekke seg fra kornvirksomheten

Vesten mister innflytelse i Afrika

Nok et kupp i et afrikansk land med en befolkning på rundt 25 millioner mennesker, ifølge utenlandske medier «Jobbnyheter» for Vesten. Russland presser stadig mer inn i Afrika, og mange land der misliker Europa og USA på grunn av deres koloniale fortid.

Beijing og Moskva har intensivt utvidet sin innflytelse i lang tid rik blant annet på energiressurser og diamanter på kontinentet. Som vi skrev i Money.pl, har Yevgeny Prigozhin, lederen av Wagner-leiesoldatgruppen, mye å si i Afrika.

«Det er ingen tilfeldighet at soldater for tiden forsøker et kupp i Niger når Russland og afrikanske land møttes til et toppmøte i St. Petersburg,» kommenterer tysk presse, som rapportert av den polskspråklige utgaven av «Deutsche Welle».

Hvorfor er kuppet i Niger en viktig sak for Europa?

Kommentator for Frankfurter Rundschau anslår at Push in Niger er «jobbnyheter» for Tyskland og Europa.

Med (president) Bazoum ville høyborget mot ekstremister og russiske forsøk på makt og innflytelse i Afrika falle. «Siden FN-tropper ikke lenger er velkomne i Mali, som grenser til Niger i vest, må Minusma-oppdraget der avsluttes etter ti år,» sier en spaltist for «Frankfurter Rundschau».

«Kölner Stadt-Anzeiger» påpeker at den russiske diktatoren Vladimir Putin prøver å overbevise afrikanere på toppmøtet i St. Petersburg om at kanselleringen av kornavtalen, som for mange afrikanere praktisk talt er et spørsmål om liv og død, har skylden. Vesten og Ukraina.

La oss minne om at avtalene inkluderer blant annet transport av ukrainsk korn gjennom Svartehavet. Moskva forsikrer at den fortsatt vil mate Afrika. Men ikke alle – inkludert den egyptiske presidenten – tror på Putins forsikringer.

– Russlands president, krigsforbryteren Vladimir Putin, ønsker å vise at hans innflytelse i Afrika fortsatt er stor og at han etter angrepet på Ukraina ikke er så isolert som Vesten ønsker. For lederen av kuppene.» Årsaken til militærets maktovertakelse var angivelig landets dårlige økonomiske og sosiale styring. Faktisk handler det om frykten for å styrke demokratiet, friheten og kvinners rettigheter. «Frykt for alt president Bazoum ønsker», kommenterer «Kölner Stadt-Anzeiger».

Tilhengere av kuppet i Niger foretrekker Russland fremfor Frankrike

Ifølge journalister er det russiske flagget til kuppforsøket i Niger også indikert av de russiske flaggene som ble foldet ut i Niamey (landets hovedstad) av tilhengere av «National Council for the Protection of the Fatherland».

Anne-Fleur Lespiaut, TV5 Monde-korrespondent, delte på sin side en video på sosiale medier der tilhengere av kuppet roper: «Ned med Frankrike! Frankrike, la oss være i fred! Lenge leve Russland!».

Yevgeny Prigozhin beskrev kuppforsøket som «uavhengighet fra kolonialistene». La oss merke oss at Kreml, som nylig måtte slå ned et væpnet opprør i Russland, fordømte kuppet.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment