Home » langrenn | Russere og hviterussere kommer tilbake til konkurransen? En lakonisk melding fra FIS og et klart standpunkt fra nordmennene

langrenn | Russere og hviterussere kommer tilbake til konkurransen? En lakonisk melding fra FIS og et klart standpunkt fra nordmennene

by Erlend Loe

I slutten av mars 2023 gikk Den internasjonale olympiske komité med på å la russere og hviterussere delta i globale konkurranser. Betingelsene er personens opptreden under et nøytralt flagg og en erklæring om ikke å støtte krigen og ikke ha noen tilknytning til militære eller militære klubber. Hvordan reagerte representanter for det internasjonale ski- og snowboardforbundet på denne avgjørelsen?

Foto av M. Rudzińska

En skammelig avgjørelse

De siste dagene av mars var sportslig ekstremt turbulente. Under styremøtet til Den internasjonale olympiske komité (IOC) i Lausanne gjenopprettet formannen for denne organisasjonen – Thomas Bach – muligheten for russere og hviterussere til å konkurrere under et nøytralt flagg i individuelle idretter, forutsatt at de ikke aktivt støtter krigen i Ukraina og er ikke assosiert med hæren og militærklubber.

I tillegg anbefalte IOC at forbundene for hver olympiske disiplin treffer en autonom beslutning om russere og hviterusseres deltakelse i visse idrettskonkurranser. Forbudet mot å organisere internasjonale sportsbegivenheter i Russland og Hviterussland ble fortsatt opprettholdt.

FIS-reaksjon

Hvordan reagerte representanter for Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) på IOCs avgjørelse? «FIS har tatt til etterretning anbefalingene fra IOCs hovedstyre angående deltakelse av russiske og hviterussiske idrettsutøvere som nøytrale konkurrenter i internasjonale konkurranser. Gjeldende FIS-retningslinjer gjelder foreløpig», står det i e-posten nettavisen.no (NTB).

Beslutningen om mulig opptak av russere og hviterussere til konkurransene som arrangeres i regi av FIS bør tas på neste styremøte. Det vil finne sted 24. mai i Zürich.

Ærlighet av et styremedlem

I et intervju med portalen nevnt ovenfor kommenterte et av FIS-styremedlemmene, Erik Röste, den beskrevne saken. «Min stilling har ikke endret seg. Gitt brutaliteten som finner sted i Ukraina, mener jeg at sportsverdenen må opprettholde forbudet. Krigen bare fortsetter med uforminsket styrke, sa nordmannen.

NTB-samtaleren ser imidlertid en sjanse for at spillere fra aggressive land vender tilbake til de internasjonale arenaene. Det er imidlertid én betingelse. «Jeg tror at den dagen det russiske lederskapet kommer til fornuft og avslutter dette fullstendig meningsløse angrepet på Ukraina og det ukrainske folket, vil sporten bli en brobygger igjen. Men først da, la han til.

Hva er nøytralitet?

Roeste ser et viktig problem i posisjonen representert av IOC. Etter hans mening vil oppfyllelsen av nøytralitetskravet være svært vanskelig å gjennomføre og håndheve. «Jeg er bekymret for at IOCs anbefaling kan føre til kaos. (…) Hvem og hvordan skal bestemme hvem som aktivt støtter krigen? Hvem skal eller kan kontrollere hvilke idrettsutøvere som tilhører militæret eller sikkerhetsstyrkene? undrer 62-åringen.

Han tok også opp spørsmålet om en mulig boikott av konkurranser som Sbornena-idrettsutøvere og deres allierte ville bli tatt opp til. – Vil andre nasjoner boikotte begivenhetene hvis russere og hviterussere får rett til å starte? Vil noen idrettsutøvere boikotte slike konkurranser? Noen har allerede sagt at de må tenke seg om. Hva synes sponsorene om dette? Vil russerne og hviterusserne trekke seg fra sin økonomiske støtte når de har fått tillatelse til å starte og dermed legge press på internasjonale foreninger og arrangører? fortsatte det norske.

Denne saken vil garantert fortsette å generere betydelig kontrovers. Hvordan vil FIS opptre i denne situasjonen? Informasjon om dette emnet vil garantert være tilgjengelig på nettstedet vårt.

Kilde: nettavisen.no

Siste innlegg av Marta Grzyb (Se alt)

You may also like

Leave a Comment