Home » Latvia faller i middelinntektsfellen

Latvia faller i middelinntektsfellen

by Thure Lindhardt

Latvia vil ikke oppnå et nytt utviklingsnivå med dagens politikk – Latvia faller i middelinntektsfellen, og endringer er nødvendig, overbeviste innflytelsesrike økonomer som møttes 5. oktober i et ekspertmøte organisert av Friedrich Ebert Foundation for å rapportere om økonomisk situasjon Latvias suksesser og fiaskoer siden 1991.

I noen år nå har økonomer sagt at Latvia enten nærmer seg eller allerede er fanget i mellominntektsfellen. Dette konseptet betyr at staten har brukt opp de første fordelene ved sin økonomiske utvikling, som lave lønnskostnader, har nådd et middelinntektsnivå og sitter fast i å ikke kunne ta det neste spranget til et høyt inntektsnivå.

Mange land, som i utgangspunktet utviklet seg raskt, har møtt dette problemet ettersom det å bryte ut av denne situasjonen krever en omfattende rehabilitering av deres økonomier.

De amerikanske økonomene Jeffrey Sommers og Kaspars Briškens snakket om dette 5. oktober og presenterte en studie på oppdrag fra Friedrich Ebert Foundation om suksessene og fiaskoene til den latviske økonomien siden gjenopprettingen av uavhengigheten.

Jeffrey Sommers, økonom

«Det har vært en rimelig grei vekst siden 2010, men vi ser også potensialet for å bli fanget her. Latvia viser heller ikke den sterkeste prestasjonen til de baltiske statene.

Latvias innflytelse er begrenset da det ikke har noen penge- eller finanspolitikk i sine hender, så det er nødvendig å se på industri- og skattepolitikk.

Eksperter foreslår å samle inn midler til forskning og utvikling, identifisere klare økonomiske segmenter eller nasjonale forkjempere, bygge en ambisiøs nasjonal utviklingsbank, muligens i Altum, og flytte skattebyrden fra arbeid til uproduktivt forbruk, kvalitetseiendom og kapitalgevinster.

Latvia har lenge vært avhengig av lave kapitalskatter for internasjonale investeringer av magneter, men i praksis ser og berører vi i studien at dette ikke alltid har ført til disse resultatene.

Det var også kritikk i diskusjonen etter presentasjonen av forskningen. En så stor rolle for staten i økonomiske prosesser har også høy risiko for korrupsjon.

You may also like

Leave a Comment