Home » Linava anslår mulige vindtap på grunn av sanksjonene mot Hviterussland til rundt 100 millioner. EUR

Linava anslår mulige vindtap på grunn av sanksjonene mot Hviterussland til rundt 100 millioner. EUR

by Peter Østbye

Foto av Judita Grigelyts (V)

Hvis Hviterussland forbyr eksport av noe mat til EU (EU) og noen andre land, kan litauiske transportselskaper lide nesten 104 millioner euro årlig. Tap av euroen, sier den litauiske bilforeningen Linava.

Ifølge henne kan det meste av tapene skyldes avbrudd i strømmen av reeksportert mat til Hviterussland. I tillegg kan russiske plener ifølge Linava overta noen av de forbudte varene.

Vurderer vi kun eksporten av vårt lands mat, bør ikke tapene bli like store som ved reeksport. Det totale tapet på eksport og reeksport kan komme opp i nesten 104 millioner. Eur, sier Zenon Buivydas, generalsekretær i Linava.

Det er anslått at tap på grunn av restriksjonen på eksport av mat av litauisk opprinnelse til Hviterussland kan nå 13 millioner LTL året rundt. 91 millioner euro for reeksport. EUR.

I følge økonomen Alexander Izgorodin kan plener bli utsatt for indirekte risiko da Litauen er sterkt avhengig av hviterussisk reeksport.

Et stort antall varer når Hviterussland via Litauen, som ikke produseres i vårt land, men heller reiser i transitt til Litauen i EU. I januar-oktober 2021 utgjorde for eksempel volumet av reeksporten fra Hviterussland til Litauen 729 millioner. Eur, og Hviterussland er det femte største re-eksportmarkedet i Litauen, sier A. Izgorodinas.

Ifølge ham sto Hviterussland for 7 % av all reeksport av varer til Litauen i fjor.

I følge statistikkdepartementet var andelen mat og dyster mat i strukturen til litauisk reeksport til Hviterussland i januar 10,3 % av den totale reeksporten, og volumet var 75,7 millioner LTL. EUR og var 7 ganger høyere enn litauisk eksport til Hviterussland.

Den 6. desember forbød Minsk import av visse varer til landet, innførte sanksjoner mot Hviterussland og økte strømmen av uønskede mennesker.

På denne måten, etter at EU godkjente en pakke med femte sanksjoner mot Hviterussland, svarte Minsk med totalt 183 individer og 26 organisasjoner i elven. Sanksjonene inkluderer å forby fysiske personer å komme inn i EU, samt å strengt fryse deres fysiske og juridiske kontoer. I tillegg har EU-borgere forbud mot å overføre pengene sine til de som har rapportert risikoen.

Hviterussland har forbruk av levende griser, noen dyr og fugler, melk og meieriprodukter, grønnsaker, nøtter og frukt, kjæledyr og fett, animalske oljer, kar, godteri, salt med opprinnelse i EU, USA, Canada, Norge, Albania, Island, Nord-Makedonia, Storbritannia og Nord-Irland, Sveits.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg. Kilder.