Home » Litauen sier at anstrengte forhold til Kina er en «fareklokke» for Europe Taiwan News

Litauen sier at anstrengte forhold til Kina er en «fareklokke» for Europe Taiwan News

by Thure Lindhardt

Den litauiske viseutenriksministeren sa onsdag at Kinas behandling av Litauen var en «vekker» for Europa og oppfordret EU til å forene seg om Beijings saker.

I august oppfordret Kina Litauen til å avskjedige sin ambassadør i Beijing etter at Taiwan kunngjorde at de ville gi nytt navn til sitt Vilnius-kontor til taiwansk representasjon i Litauen.

Landet med rundt 3 millioner innbyggere har også trukket seg fra 17+1-dialogmekanismen mellom Kina og enkelte sentral- og østeuropeiske land, som USA ser på som Beijings forsøk på å knuse europeisk diplomati.

Handelsforstyrrelser forårsaket av spenning truet Litauens økonomiske vekst.

– Jeg tror det på mange måter er en vekker, spesielt for dine kolleger i Europa, å forstå at hvis du vil forsvare demokratiet, må du forsvare demokratiet, sa den litauiske viseutenriksministeren Arnoldas Brankivitsius på et sikkerhetsforum i Washington. .

For at Europa skal være troverdig i verden og som en partner av USA, må det «arbeide sammen for Kina», sa Brankwic.

«Kina prøver å sette et eksempel for oss – et negativt eksempel på at andre land ikke nødvendigvis vil gå den veien. Så hvordan det vestlige samfunnet, USA og EU samhandler er et grunnleggende spørsmål,» sa han.

Kina, som hevder Taiwan er demokratisk styrt fra sitt eget territorium, er konstant sint på enhver handling som kan bety at øya er et eget land.

Bare 15 land har offisielle diplomatiske bånd med Taiwan, men mange andre har fysiske ambassader, ofte referert til som handelskontorer, som bruker navnet Taipei City for å ekskludere selve øya.

Brankevičius la til at Litauens tilbaketrekning fra 17 + 1-mekanismen ikke var anti-europeisk, men proeuropeisk.

«Vi må snakke med én stemme og konsekvent, ellers kan vi ikke være troverdige, vi kan ikke forsvare våre interesser og vi kan ikke ha et likeverdig forhold til Beijing,» sa han.

You may also like

Leave a Comment