Det litauiske luftrommet ser ut til å være dekket. Flyreiser fra minst 20 destinasjoner fra litauiske flyplasser blir midlertidig innstilt fra neste uke.
Selv om flyselskapets beslutning var basert på den raskt spredende stammen av Omicron-koronaviruset, sier Joris Gintilas, styreleder i National Aviation Association LAVIA, at dette er et midlertidig taktisk grep for flyselskapene for å håndtere risiko.
Det er for tiden 77 destinasjoner fra litauiske flyplasser. Minst 20 ruter skal suspenderes innen slutten av januar eller begynnelsen av februar. De fleste av dem er under restaurering og det er planlagt å ha 75 ruter fra Litauen igjen fra våren.
Flyavbrudd er ikke bare en pandemi
Flyselskaper tilskriver denne reverseringen en forverret pandemi på grunn av spredningen av Omicron-stammen, men Gintil sa at det ikke var hovedårsaken: sertifikater og negative tester. Kravene til reisende til tredjeland utenfor EU er strammet noe inn. Det kan imidlertid ikke sies at dette var årsaken til at 20 ruter ble lagt ned. Det er en mer pragmatisk flyselskapspolitikk tatt i betraktning flere faktorer: redusert etterspørsel på grunn av sesongmessige flyreiser, «sikring» på grunn av usikkerhet om mulige nasjonale innreisebegrensninger til andre land og uoppfylte returprognoser på enkelte ruter.
Det skal bemerkes at de fleste flyvningene til ikke-EU-land som Storbritannia, Israel, Ukraina, Norge, Armenia osv. er kansellert. Beslutningene til de litauiske flymarkedene om å gi opp enkelte ruter har derfor en betydelig innvirkning på flytilbudet vårt.
Joris Gintilas
Ifølge administrerende direktør i LAVIA har den naturlige sesongvariasjonen også en betydelig innflytelse på slike beslutninger: «I vintersesongen, spesielt i januar, avtar flyforurensningen hvert år. Flyselskapene er klar over den naturlige nedgangen i passasjerstrømmene og forvirringen mellom land rundt pandemihåndteringspolitikk, og tegner noen forsikringer og kansellerer flyreiser på forhånd for å unngå mulig kompensasjon til passasjerer.
I henhold til EU-parlamentets og rådets forskrift skal passasjerer informeres om et kansellert fly minst 2 uker før flyet. Ellers har passasjerene krav på kompensasjon.
Selv om flyselskapene kalte mangelen på piloter på grunn av pandemien og karantenekravene som en av årsakene til veisperringen, tviler J. Gintilas på relevansen av en slik uttalelse i vårt marked. «Det er ingen mangel på arbeidskraft i Litauen, også i hele Europa. I USA er problemet reelt ettersom et betydelig antall piloter ikke kan fly på grunn av positive tester, men det er ingen mangel på piloter eller fly i vårt marked.
Når blir vi friske?
Utvinningstrenden i luftfarten har så langt vært ganske positiv. «Sammenlignet med 2019 ble 62 % oppnådd i november 2021. tidligere rutegående persontransport. I begynnelsen av desember var den til og med 70 %. Chartertrafikken er nå over 80 prosent. Pre-pandemisk nivå, sier Gintilas.
«Hvor sterkt det nåværende trafikkfallet er mulig kan bare sies mer nøyaktig etter å ha lest januarstatistikken, men tendensene vil sannsynligvis forbli positive og kanselleringene er mer sannsynlig å være midlertidige. En viss treghet med hensyn til usikkerheten på grunn av variasjonen i Omikron og nye uklare krav til reisende kan selvsagt påvirke passasjerstrømmene ytterligere.
Men med mindre situasjonen endrer seg drastisk og europeiske land ikke pålegger strenge karantenebetingelser i massevis, er det svært sannsynlig at vi vil komme tilbake til en positiv stemning i mars eller april, og tilbudet og flyten vil være sammenlignbart med 2019, sier han. National Aviation, styreleder i LAVIA J. Gintilas Association.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»