Home » Mateusz Morawiecki vil at Norge skal dele overskuddet fra olje- og gasshandelen

Mateusz Morawiecki vil at Norge skal dele overskuddet fra olje- og gasshandelen

by Gunnar Garfors

statsminister Mateusz Morawiecki besluttet nok en gang i de siste ukene å angripe NATOs vestlige allierte.

I forkant av andre runde av Frankrikes presidentvalg kritiserte han offentlig Emmanuel Macron, som ble til en udiplomatisk slugfest der den sittende franske presidenten kalte Morawiecki en antisemitt.

Han angrep også konsekvent tyskerne på grunn av Berlins motstand mot sanksjoner mot energikilder, samtidig som de er mildere overfor Ungarn, som heller ikke ønsker harde sanksjoner mot russisk gass og olje.

Mateusz Morawiecki setter en pinne på nordmennene

Nå har en polsk politiker bestemt seg for å sette en nål i Norge, som er medlem DERFOR og er en av EU-landenes viktigste handelspartnere når det gjelder uavhengighet fra russisk drivstoff.

Under den nasjonale ungdomsdialogkongressen bestemte Morawiecki seg for å kritisere nordmenn for å tjene mer penger på krigen i å selge sine fossile brensler.

Merprofitt alene, beklager, over de siste årenes årlige gjennomsnitt, for å være presis, fortjeneste fra olje og gass fra et lite land med fem millioner mennesker som Norge vil overstige 100 milliarder euro – sa Morawiecki.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: 30 prosent av drivstoffprisene er avgifter. «Marginene er lave»

I tillegg oppfordret den polske statsministeren unge mennesker til å skrive til sine norske venner for å legge press på den norske regjeringen til å dele «overfortjeneste». Den polske lederen sa at dette var «utnyttelse av det som skjer». Han la imidlertid til at krigen åpenbart ikke var Norges skyld.

De burde dele denne overdrevne, gigantiske fortjenesten, oppsummerte Mateusz Morawiecki.

Polske selskaper rapporterer også om økning i overskudd

Det er vanskelig å ikke knytte Morawieckis ord til det faktum at rekordfortjeneste også blir bokført som følge av den enorme pristurbulensen på drivstoffmarkedet Polske selskaper – PGNiGorlen eller lotus.

I første kvartal 2022 ble Orlen Group woppnådde et netto overskudd på PLN 2,8 milliarder; PLN 1 milliard mer hvert år. Orlen Groups LIFO EBITDA var PLN 2,79 milliarder, PLN 0,4 milliarder mer enn i samme periode i fjor.

I første kvartal 2022, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo Capital Group fikk et overskudd på over 4 milliarder PLN med en omsetning på over 47 milliarder PLN.

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment