Home » Ministrene diskuterte planer for å styrke baltisk forsvar og støtte Ukraina

Ministrene diskuterte planer for å styrke baltisk forsvar og støtte Ukraina

by Gabriel Scott

Ministrene diskuterte planer om å styrke forsvaret til de baltiske statene og støtte Ukraina, rapporterer forsvarsdepartementet (MoD).

Den felles ekspedisjonsstyrken ledes av Storbritannia og består av eiendeler til sjø, luft og land fra ti nordiske partnere: Storbritannia, Danmark, Estland, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Sverige, Finland og Island.

«Det er på tide å sette nivået på JEFs ambisjoner – disse kreftene har aldri vært viktigere eller mer relevante enn de er i dag. Vi snakker om at de baltiske statene er en av hovedregionene i JEF, så disse styrkene må ha en klar vilje til å øke sitt bidrag til vår sikkerhet. Det er viktig å skape muligheter for britisk ledede styrker til å styrke forsvaret og avskrekkingen til de baltiske statene. «NATO-ministre er enige om at alliansens østlige flanke må styrkes, og JEF må gjøre det samme,» sa viseminister Abukevičius.

Forsvarsministre i JEF-landene har fordømt handlingene til Den russiske føderasjonen, som har anerkjent Ukrainas Donetsk- og Luhansk-regioner som uavhengige stater, i strid med Minsk-avtalene og folkeretten. Konsentrasjonen av russiske styrker på grensen til Ukraina og den mulige ytterligere invasjonen av Donbass er også fordømt, heter det i KAM-rapporten.

Under ministrenes diskusjon om å støtte Ukraina, understreket Abukevičius at Litauen vil fortsette å aktivt støtte Ukraina ikke bare gjennom diplomatiske midler, men også ved å styrke landets forsvarsevner. Ministrene diskuterte også utviklingsutsiktene til JEF – M. Abukevičius understreket at Litauen ser på JEF-styrkene som en av de første måtene å svare på enhver krise, og at det nå er rett tid for å bevise det med handlinger.

Joint Expeditionary Force er en brigadestørrelse, høyberedskapskampenhet designet for å svare på uventede kriser i Europa og utover: fra humanitær bistand til avskrekking til kampoperasjoner. JEF er først og fremst ment for hurtigreaksjonsoppdrag under flagget til EU, NATO eller FN. Dens enheter kan også brukes til NATOs artikkel 5-operasjoner.

Fra og med 2016 Siden begynnelsen av året har en litauisk offiser tjenestegjort ved JEFs operasjonelle hovedkvarter i Northwood, Storbritannia. Litauen gir disse styrkene en enhet på størrelse med selskapet som opererer som en del av den danske hærens kampgruppe og en medisiner som er tildelt et britisk militært feltsykehus.

You may also like

Leave a Comment