Home » MO-museet rommer verk av unge kunstnere fra de baltiske statene

MO-museet rommer verk av unge kunstnere fra de baltiske statene

by Thure Lindhardt

Verkene til unge kunstnere fra de baltiske statene ble plukket ut til konkurransen Young Painter’s Prize og kan sees på MO-museet fra 18. november. I følge avgjørelsen fra Den internasjonale kommisjonen ble 15 artister valgt ut til finalen i konkurransen for å kjempe om tittelen som årets vinner. På kvelden for utstillingsåpningen (18. november) vil den internasjonale kommisjonen velge og kunngjøre vinneren av konkurransen.

Young Painter’s Prize er en av de fremste kunstbegivenhetene i de baltiske statene som viser frem nye unge talenter for publikum. Årets finalister er å se på MO-museet fra 18. november til 30. januar. På utstillingens åpningskveld inviterer MO til diskusjon og prisutdeling.

En plattform for unge skuespillere i kunstverdenen

Grunnleggerne av MO-museet, Danguolė og Viktoras Butkai, støttet prosjektet Young Painter’s Prize før museet åpnet og kjøpte også verk av unge kunstnere. Derfor er det, ifølge direktøren for museet Milda Ivanauskienė, nå en glede å stille ut finalistene i konkurransen i MO.

«MO er et museum som er åpent for ulike perspektiver, målgrupper og utviklere. Vi ønsker også at unge talenter skal bli oppdaget der. Så den konsekvente støtten til MO-oppstartskonkurransen ble implementert i utstillingen i museet, som vi inviterer alle MO-besøkende til å oppdage. Vi har også satt opp en egen premie for konkurransen. Vi vil presentere den på vegne av gründerne og hele teamet på åpningskvelden av utstillingen, sier Milda Ivanauskienė, direktør for MO-museet.

«Den aktive deltakelsen av baltiske artister i konkurransen er en svært viktig evaluering og en motor for kontinuitet. Etter å ha organisert åpningen av konkurransen nesten i fjor, er vi veldig glade for å kunne gjøre det live i MO-museet i år, legger Julija Dailidėnaitė til, arrangøren av konkurransen.

Museumsbilde

Vilmantas Marcinkevičius, også en av arrangørene av konkurransen, sier at konkurransen om Young Painter’s Prize ble opprettet for å gi en plattform for unge skuespillere i kunstverdenen:. Takket være denne konkurransen vil unge skapere bli synlige, oppdaget av publikum så vel som av kuratorer eller samlere.

Åpningskveld – en diskusjon om den nye generasjonen innen maleri

18. november kl. 18:30 En spesiell diskusjon «Den nye generasjonen i maleri: hva er det?» vil finne sted ved åpningen av utstillingen i MO-museet.

Andrius Zakarauskas, vinneren av den første Young Painter’s Prize (2009), Julija Dailidėnaitė, arrangøren av konkurransen, og Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė, nestlederen for det litauiske nasjonalmuseet for kunst, vil delta i diskusjonen. Kunstneren Laima Kreivytė vil moderere diskusjonen og diskutere diskusjonen om hva den unge generasjonen ønsker å si om arbeidet sitt.

Etter diskusjonen venter kveldens viktigste øyeblikk – konkurransekommisjonen vil kåre årets beste unge malere, som venter på flere priser.

Vinneren av konkurransen vil motta et to måneders opphold på Nordisk Kunstnersenter i Dale, Norge, et månedlig stipend på 11 000 kroner og premiepenger på 3 000 euro og muligheten til å ha en separatutstilling på Pamėnkalnis. å organisere galleri i Vilnius. Vinnerens arbeid vil også bli inkludert i samlingen til Litauens nasjonalmuseum for kunst.

Grunnleggerne og teamet til MO-museet har også laget en spesialpris – en av deltakerne vil bli tildelt en MO-pris på € 1000.

Museumsbilde

Konkurransefinalister og provisjon

Konkurransen Young Painter’s Prize er en av de viktigste kunstbegivenhetene i de baltiske statene for trettende gang. Målet med prosjektet, som har pågått siden 2009, er ikke bare å introdusere fremvoksende kunstnere for publikum, men også å hjelpe kunstsamlere og kuratorer med å oppdage nye talenter i de baltiske statene. Konkurransen retter seg mot kreative personer med kunstnerisk utdannelse opp til 30 år.

Finalister i årets konkurranse: Arnolds Andersons (LV), Gytis Arošius (LT), Kazimieras Brazdžiūnas (LT), Aurelija Bulaukaitė (LT), Siiri Jüris (EE), Madara Kvēpa (LV), Lisette Lepik (EE), Edvinas Mikulskis LT ), Erika Povilonytė (LT), Indrė Rybakovaitė (LT), Justīnė Seile-Urtāne (LV), Greta Šležaitė (LT), Dominykas Sidorovas (LT), Denisa Štefanigova (EE), Mantas Valentukonis (LT). Arbeidet hennes kan sees HER.

Konkurransen ble bedømt av en internasjonal kommisjon: Arild H. Eriksen, kunsthistoriker, direktør for Norsk Nordisk senter for kunstnere Dale, Gabrielė Radzevičiūtė, kurator ved MO-museet, Karin Laansoo, kunstdirektør ved Estonian Academy of Arts, film og videokunstner, skulptør Deimantas Narkevičius, latvisk maler og Young Painter Prize 2013 “Vinner Zane Tuča og kunsthistoriker Mėta Valiušaitytė.

Konkurransearrangører: Julija Dailidėnaitė og Vilmantas Marcinkevičius, koordinatorer: Gabrielė Radzevičiūtė og Ieva Stasevičiūtė, grafiske designere – Akvilė Paukštytė, utstillingen ble arrangert av Dominykas Šavelis.

You may also like

Leave a Comment