Home » MO Museum: Hva bør du ikke gå glipp av i 2022?

MO Museum: Hva bør du ikke gå glipp av i 2022?

by Connie Nielsen

Den prestisjetunge prisen for det vennligste museet i Europa, ønsket om å åpne museer, internasjonale utstillinger, oppmerksomhet på emosjonell helse, virtuelt innhold – dette er stikkordene i fjorårets MO Museum. Representanter fra MO deler stemningen som fulgte med 2021 og hva som venter museumsbesøkende i år.

I fjor mottok MO-museet, som var helt stengt i over 3 måneder og senere drevet med restriksjoner, over 90.000. Besøkende på museet, nesten 400 tusen. virtuelle besøkende og mer enn 8000 studenter deltok på bare et halvt år med opplæring. Utstillinger, nye tiltak og aktiviteter i museet – hva bør man huske og ikke gå glipp av i 2022?

2021 er ledelsens år

– For det første kan vi alle være stolte over at MO – et kunstmuseum i Litauen – vant den prestisjetunge prisen for det vennligste og beste museet i Europa i konkurranse med 62 andre museer, sier Milda Ivanauskienė, MO museumsdirektør.

På den annen side har det siste året vist at museenes potensial og nytte for samfunnet ikke er tilstrekkelig forstått og artikulert: Det var et av argumentene da vi i mars gikk foran for å åpne museene så fort som mulig. Derfor la vi i høst et forslag om å integrere oppskriften på museumsbesøk i det litauiske helsesystemet.

Muligheten for museene har gjort det mulig for dem å holde utstillinger som har blitt utsatt mer enn én gang. Den internasjonale utstillingen «Hard Age. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski ”(kurator Anda Rottenberg), utvider historien hennes“ Vanskelig alder: Vilnius, 1939–1949 ”(kurator prof. Dr. Giedrė Jankevičiūtė). Begge utstillingene ble vurdert som årets viktige kulturbegivenheter av eksperter. Barneutstillingen «Lake Full of Stars», som ble arrangert for første gang i Litauen, har blitt den mest populære familieutstillingen. Barnefokuset ble beholdt i høst – det ble for første gang arrangert en barnekveld i museet. På høsten ble fotoutstillingen «Festival of Changes» presentert (kuratorene Tomas Pabedinskas og Ugnė Paberžytė), MO-magasinet MOgazinas og utstillingen til MO TV og Young Painter’s Prize.

2022-planer – en utstilling du ikke bør gå glipp av

2022 Eksepsjonelle storstilte utstillinger vises i MO-museet.

Det viktigste MO-museet i 2022 og en eksklusiv litauisk kunstbegivenhet – en fellesutstilling av MO og Van Abbe Museum of Contemporary Art åpner til høsten. Utstilt er verk av de mest kjente litauiske kunstnerne med verk av de mest kjente kunstnerne i kunstverdenen i USA og Europa fra 1960- og 1990-tallet (kuratorer: Charles Esche, Anders Kreuger og Gabrielė Radzevičiūtė). For første gang i Litauen kan et slikt utvalg av flygler sees, hvis verk er utstilt i de viktigste museene i verden: Andy Warhol, Guerrilla Girls, Bruce Nauman, Yves Klein, Donald Judd, Marlene Dumas, David Flavin og andre.

Den store høstutstillingen kompletteres med en utstilling om opart (kurator Deima Žuklytė-Gasperaitienė). Den utforsker opprinnelsen til litauisk opart og analyserer forholdet mellom opart og minimalisme.

Utstilling i Vilnius og Kaunas

2022 Om våren vil MO-museet delta i en av årets viktigste kulturbegivenheter – Kaunas – Europeisk kulturhovedstad 2022. MO-museet arrangerer sammen med Kaunas bymuseum utstillingen «Kaunas – Vilnius: Velte av Mountains» (forfatter av konseptet – Tomas Vaiseta, kuratorer og medkuratorer: Justina Juodišiūtė, Kotryna Lingienė, Kęstutis Lingys, Ernestas Parulskis, Miglė Survilaitė, Rasa Žukienė). hun er «Kaunas – Europeisk kulturhovedstad 2022» En del av programmet.

Utstillingen fokuserer på samspillet mellom byer og innbyggernes identitet. Og kulturen og det sosiale livet til Kaunas og Vilnius, undersøkt i forskjellige seksjoner, vil avsløre den grunnleggende gjensidige avhengigheten mellom disse to byene. Arkitekturen til utstillingen viser også at Kaunas og Vilnius må være sammen: for å se hele utstillingen må du besøke begge byene.

Forberedelser til 700-årsjubileet for Vilnius

Museet starter allerede forberedelsene til det viktige året 2023 – 700-årsjubileet for byen Vilnius. Fra 10. februar. MO-museet viser de siste fotografiene fra Andrew Miksis BAXT-prosjekt, som har eksistert i mer enn 20 år (kuratert av A. Miksys). Kunstneren møtte menneskene som ble fanget i portrettene i forskjellige deler av Litauen: fra Vilnius til Žagarė.

Denne utstillingen gir muligheten til å se på romfolkets situasjon i Litauen gjennom billedkunstens prisme, for kritisk å stille spørsmål ved fordommene mot dette fellesskapet og de ulike perspektivene og livserfaringene til kunstneren i portretter av mennesker. Utstillingen er også en av 700 år med Vilnius Ferietiltak.

2022 – året for det reisende museet

Representanter for MO-museet kaller 2022 et svært aktivt år for Reisende museum – en tilpasset versjon av MO-museets fotoutstilling «Festival of Change», familiesøndager, utdanning og til og med opplæring vil reise gjennom Litauen. MO inviterer til å oppleve, diskutere og oppdage ulike former for feiring og bli bedre kjent med deg selv.

MO-museets prosjekt «Traveling Museum: Know Yourself through Art» gjennomføres innenfor rammen av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet og det norske finansieringsinstrumentet «Utvikle kulturell tilgjengelighet og styrking av kulturopplæringen». Det vil gjøre det mulig å nå litauiske byer og tettsteder som er lenger unna det fysiske museet: Marijampolė, Šilutė, Antalieptė, Naujoji Akmenė, Šalčininkai og Molėtai.

MOratons og andre arrangementer venter

Som vanlig er alle større utstillinger i MO-museet ledsaget av utstillingsåpningsfestivaler – MOratons. Museet inviterer familier til familiesøndager for å lære mer om kunst kl Back2school Forelesninger sammen med Ričardas Jankauskas. Om sommeren er det alltid barnesommerleirer, utendørs MO-arrangementer, diktopplesninger og danseforestillinger.

Museet vil fortsette å utvikle en rekke aktiviteter for å fremme emosjonell helse kalt «Opplevelser uten NeriMO: 4» og invitere til andre arrangementer på museet som fremmer en harmonisk personlighet. Det blir arrangementer for MODernister, MO-partnere og venner, lærere blir invitert til årskonferansen, museer og vil igjen ha et tog med lojale og nye frivillige.

Til våren skal det snakkes om en ny skulptur fra Vilnius og til høsten arrangeres de litauiske virtuelle moderne kunstspillene «Fashion Model» for tredje gang. Denne gangen vil det være mulig å bli kjent med litauiske minimalister, modernister og deres forbindelser til vestlige kunstnere. MO-bloggen fortsetter å fylles med innlegg til alles fritid, og de som vil se MO på skjermene er velkommen til å bli med på MO TV.

Nyheter fra MO-museet vil bli publisert på MO-bloggen – https://mo.lt/tinklarastis/, og alle utstillinger og arrangementer finner du i MO-kalenderen – https://mo.lt/kalendorius/.

You may also like

Leave a Comment