Home » Etter at journalister ble arrestert i Doha, utnevnte Norge Qatar-ambassadøren

Etter at journalister ble arrestert i Doha, utnevnte Norge Qatar-ambassadøren

by Erlend Loe

Arbeidsgiveren hennes, allmennkringkasteren NRK, sa at Halvor Ekeland og Locman Ghorbani ble arrestert uten forklaring søndag kveld like før flyet hjem. Dette skjedde nøyaktig et år før turneringen, som starter i det velstående golfemiratet i 2022. den 21/11

Rundt 30 timer senere ble journalister løslatt uten siktelse og landet i Oslo onsdag morgen.

Det norske UD har varslet at en Qatar-utsending er oppnevnt til Oslo for å diskutere saken med journalister.

– Arrestasjonen av NRK-journalister i Qatar er uakseptabel, sier statsminister John Gahr Store. «En fri presse er svært viktig for et fungerende demokrati», skrev han på Twitter. «Jeg er veldig glad for at Halvor Ekeland og Locman Ghorbani er løslatt.»

JG Store la til at affæren understreket viktigheten av årets Nobels fredspris for journalistene Dmitrij Muratov fra Russland og Maria Resa fra Filippinene.

Qatarske myndigheter har bekreftet at to journalister er arrestert for å ha brutt seg inn på privat eiendom. «Qatar-teamet har tilgang til å filme hvor de vil,» heter det i en uttalelse fra det offentlige kommunikasjonsbyrået. «De mottok alle de nødvendige filmtillatelsene før de kom og tilbød seg å møte høytstående myndigheter og embetsmenn fra tredjeland.»

«Disse frihetene kan imidlertid ikke motsi kravene i generelle lover som journalistteamet med vilje og med vilje brøt.»

De nordiske landene, inkludert Norge, var de første som bidro til global kritikk av beslutningen om å tildele Qatar i 2022. Mestring og press på landet for å bedre arbeidernes velferd. Menneskerettighetsgrupper har anklaget Qatar for å bruke billige migrantarbeidere til å gjennomføre store VM-prosjekter, straffe dem, ofte under farlige forhold, og begrense deres friheter.

Landet avviser bestemt enhver kritikk og hevder at det har reformert arbeidslovgivningen og innført en ikke-diskriminerende minstetimelønn på rundt 1,16 euro.

Berit Kjoll, styreleder i Norges olympiske komité, beskrev pågripelsene som «sjokkerende og fullstendig uakseptable». «Vi må slutte å gi viktig sport til land som ikke respekterer pressefriheten og ytringsfriheten,» sa hun.

Oppfordringer om boikott av fotball-VM fra Norge tok fart, men ble til slutt avvist etter en avstemning i juni. Norge ble deretter nummer tre i gruppe G etter Nederland og Tyrkia og kom ikke med i turneringen.

Ingen del av denne publikasjonen kan reproduseres uten skriftlig tillatelse fra ELTA.

You may also like

Leave a Comment