Home » mObywatel 2.0 til tjeneste for nye sjåfører

mObywatel 2.0 til tjeneste for nye sjåfører

by Peter Østbye

Nylig dukket det opp tre nye funksjoner i mobilapplikasjonen mObywatel 2.0, som vil være nyttig for sjåfører helt fra starten av bileventyret, men også senere når de skal bytte bil eller kjøpe en annen bruktbil.

Midlertidig førerkort i mObywatel 2.0-applikasjonen

Det starter selvfølgelig med bestått førerprøve – dette etterlengtede og etterlengtede øyeblikket forlenges vanligvis med ytterligere 30 dager mens du venter på at plastførerkortet skal utstedes på kontoret. Akkurat som å bytte et ID-kort, trenger kontorer omtrent en måned på å forberede seg. Men mens vi for et ID-kort fortsatt har det nåværende, må en ny sjåfør vente 30 dager før han kan sette seg bak rattet.

Fra august i år er dette heldigvis ikke lenger nødvendig – alt du trenger er en aktiv søknad mCitizen. Informasjon om erverv av rettigheter overføres automatisk til Sentralt førerregister, og i mObywatel-applikasjonen er det varsel om det positive resultatet av testen og muligheten til å laste ned et midlertidig elektronisk førerkort. Dette dokumentet er gyldig i 30 dager og lar deg kjøre mens plastdokumentet lages.

Dette alternativet er tilgjengelig for nye sjåfører som har bestått testen for klassene B, B1, A, A1, A2, AM, B+E og T og hvis behov er bevist bare av det faktum at opptil 11 000 unge sjåfører per måned brukte den på debuten.

Kjøretøyshistorikk i mObywatel 2.0-applikasjonen

Mange nye sjåfører kjøper sin første bil på annenhåndsmarkedet, så en annen ny funksjon i applikasjonen vil også være svært nyttig for dem mCitizen – Kjøretøyhistorie.

Selvfølgelig er dette en velkjent tjeneste fra nettstedet Historiapojazdu.gov.pl som har blitt overført til mobilapplikasjonen, men den er forskjellig på ett viktig element.

Det er nemlig nødvendig å skrive inn datoen for første registrering av kjøretøyet i søkeskjemaet på nettstedet. Jeg har sjekket mange aktuelle annonser for bruktbilsalg, og selv om registreringsnumrene sjelden er uklare og VIN-nummeret sannsynligvis allerede er standard, er ikke nødvendigvis datoen for første registrering tilfellet.

I slike tilfeller var det nødvendig å kontakte selgerne individuelt og innhente disse dataene separat. Dette er imidlertid ikke lenger nødvendig takket være den samme funksjonen integrert i mObywatel-applikasjonen.

Alt du trenger å gjøre er å kopiere bilskiltet fra bildet til den aktuelle fanen og kopiere VIN-nummeret som er inkludert i mange annonser jeg fant på Internett.

Hvilke data mottar vi fra kjøretøyhistorikktjenesten? Alt tilgjengelig på nettstedet så langt, spesielt:

 • tekniske data som slagvolum og kraft eller drivstofftype,
 • Datoer for periodiske tekniske kontroller som kjøretøyet har vært utsatt for, inkludert testresultater og informasjon om hvorvidt en nylig inspeksjon er utført,
 • Informasjon om ytterligere tekniske tester,
 • Kilometerstand registrert ved tekniske kontroller (Kjøretøysentralen har samlet inn opplysninger om kjørelengde siden 2014),
 • Informasjon om utskifting av kilometertelleren(e) og deres status etter utskiftingen (Kjøretøysentralen har samlet inn informasjon om utskifting av kilometertelleren siden 2020),
 • Opplysninger om hvorvidt han har gyldig obligatorisk ansvarsforsikring,
 • Informasjon om betydelige skader (data om betydelige skader er registrert i det sentrale kjøretøyregisteret siden 1. mars 2020),
 • Antall eiere og medeiere og registreringsprovins,
 • om kjøretøyet for øyeblikket er merket som stjålet i databasen eller informasjon om dets oppdagelse eller fullføring av søket er tilgjengelig,
 • informasjon om datoen for salg av kjøretøyet,
 • Angivelse av om kjøretøyet var eid av et selskap/organisasjon eller en privatperson,
 • Informasjon om hvorvidt kjøretøyet ble midlertidig tatt ut av omløp og omregistrert for bruk etter midlertidig uttak.

Hva om annonsen handler om å selge en bruktbil fra utlandet? Slike data er tilgjengelig og lastet ned fra utenlandske registre – Carfax, AutoDNA, CarVertical.

Les mer nedenfor

mObywatel med en viktig oppdatering. Det vil være spesielt nyttig om vinteren

Carfax, dvs. data fra Spania, Belgia, Nederland, Sverige, Norge, USA og Canada. AutoDNA-registeret dekker et enda bredere spekter av land, inkludert Tyskland, Frankrike, Belgia, Slovenia, Litauen, Latvia, Estland, Sveits, Sverige, Østerrike, Norge, Nederland, Tsjekkia, Ungarn, Romania, Danmark, osv. USA og Canada. CarVertical-registrene inneholder på sin side data om importerte kjøretøy fra Romania, Ungarn, Tsjekkia, Bulgaria, Kroatia, Serbia, Slovakia, Slovenia, Russland, Hviterussland, Frankrike, Litauen, Ukraina, Latvia, Italia og Tyskland.

Så vi kan være sikre på at vi får viktig informasjon om bilen vi kjøper, som er importert fra nesten alle land i Europa og til og med utenlands. Hvilken informasjon er dette?

Først vil det være data om:

 • Tyveri, skroting eller skade på en bestemt bil er rapportert
 • Forskjeller i kjørelengde ble notert
 • Bilen ble ikke tillatt på veien
 • Bilen ble brukt som taxi
 • Totaltap eller flomskader ble rapportert
 • Bilen hadde rattet på høyre side
 • Bilen ble importert fra USA
 • Registrerte kjøretøyvedlikeholdshendelser

Det er alt for å starte ditt kjøreeventyr. Det foreløpige førerkortet nevnt i begynnelsen vil bli erstattet av hoveddokumentet i mObywatel-søknaden etter å ha mottatt den fullstendige plastversjonen og, etter kjøp av en ny eller brukt bil, av dataene samt gyldigheten av den tekniske kontrollen og ansvaret for tredjepart. Forsikringen finner du i fanen «Mine kjøretøy».

Tilleggstjenestene for sjåfører i mObywatel 2.0-applikasjonen inkluderer også muligheten til å sjekke straffepoeng eller utstedte og betalte trafikkbilletter – noe vi selvfølgelig ikke ønsker noen.Artikkelen er laget i samarbeid med Digitaliseringsdepartementet.

You may also like

Leave a Comment